Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΠαρασκευόπουλος: «Να καταργηθεί ο νόμος μου για τις αποφυλακίσεις»

Παρασκευόπουλος: «Να καταργηθεί ο νόμος μου για τις αποφυλακίσεις»

Μπορεί ο Νίκος Παρασκευόπουλος να υποστήριζε πως είναι απαραίτητη η ψήφιση του νόμου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ωστόσο μετά από την έκρηξη των εγκλημάτων (όπως για παράδειγμα ο ένας από τους δολοφόνους του Ζαφειρόπουλου που αποφυλακίστηκε με τον σχετικό νόμο), ζητά την κατάργηση του.

Μιλώντας στην εκπομπή του καναλιού της Βουλής, ο πρώην υπουργός αναφερόμενος στον νόμο σχολίασε:  «Θα σας φανεί περίεργο αλλά ο κ. Μητσοτάκης έχει δίκιο. Ο όποιος νόμος Παρασκευόπουλου, ο αποσυμφορητικός νόμος -κακώς τον ονομάζουν νόμο Παρασκευόπουλου για να στιγματίζουν εμένα- αλλά ένας έκτακτος νόμος ο οποίος οφείλεται σε έκτακτες συνθήκες συμφόρησης δεν έχει λόγο ύπαρξης παγίως».

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος σημείωσε πως «αυτό που πρέπει να γίνει είναι να έχουμε ένα λογικό σύστημα ποινών, έναν λογικό πληθυσμό στη φυλακή και να μην έχουμε ανάγκη από αυτόν τον νόμο».

«Νομίζω», συμπλήρωσε «ότι αυτό πρέπει να συμβεί τώρα προσεχώς, ότι φτάσαμε στο σημείο να καταργήσουμε την αποσυμφορητική διαδικασία για έναν λόγο».

«Το σωστό», όπως είπε «είναι να έχουμε λογικούς χρόνους διάρκειας της ποινής πάγια, να είναι αυτοί που ταιριάζουν αναλογικά στο βάρος του εγκλήματος που τελέστηκε και βε΄βαια να έχουν κι ένα περιθώριο εφόσον δεν έχουμε να κάνουμε με ισόβια επανένταξης. Αυτό πρέπει να ρυθμιστεί παγίως και θα ρυθμιστεί μέσω του Ποινικού Κώδικα και του Σωφρονιοστικού Κώδικα» και πρόσθεσε:

«Το χαρακτηριστικό της χώρας μας είναι ότι έχει πολύ υψηλές , πολύ βαριές απειλούμενες ποινές, πολλές προβλέψεις ισοβίων και έχει ελαστικές ρυθμίσεις για την απόλυση. Το σωστό είναι να έχουμε πιο λογικές ποινές και να έχουμε πιο αυστηρές συνθήκες απόλυσης από αυτές που έχουμε με την αποσυμφορητική νομοθεσία . Πιστυεύω λοιπόν ότι πρέπει να καταργηθεί αυτή η νομοθετική διαδικασία όταν θα έχουμε νέο Ποινικό και Σωφρονιστικό Κώδικα».

Μάλιστα στην ερώτηση της δημοσιογράφου αν αυτό που λέει είναι να καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου και να μετασχηματιστεί σε κάτι άλλο, ο πρώην υπουργός απάντησε χαρακτηριστικά:

«Ασφαλώς. Βεβαίως δεν λέει κανείς ότι αυτός ο νόμος πρέπει να ισχύει για πάντα. Έκτακτη νομοθεσία είναι και το καλό είναι να πάψουμε να έχουμε αυτές τις έκτακτες, κακές συνθήκες και να έχουμε μια πάγια ομαλή κατάσταση».

[etypos]

Τα πιο σημαντικά