Η πολιτεία σε τιμά «γι’ αυτά που έκανες τα αξέχαστα και τα γενναία», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στην 94χρονη Αθηνά Ντιναλέξη, ηρωίδα της Πίνδου, απονέμοντας της το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Αριστείας της Τιμής, σε ειδική εκδήλωση απόψε στο ΥΜΑΘ, παρουσία του αντιπροέδρου της Βουλής, Ιωάννη Τραγάκη και του υπουργού Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργου Ορφανού.
Με την ίδια διάκριση τίμησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τον συγγραφέα, συλλέκτη κειμηλίων της νεότερης ιστορίας και διευθυντή του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Βασίλειο Νικόλτσιο, «για τη συνεισφορά του στη διατήρηση της μνήμης των αγώνων του ελληνικού λαού».
Όπως αναφέρθηκε στην εκφώνηση της ημερήσιας διαταγής της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η Αθηνά Ντιναλέξη «έκανε το χρέος της όταν η πατρίδα της τη χρειάστηκε στον πόλεμο του ’40 με θάρρος και αυταπάρνηση».
Η Αθηνά Ντιναλέξη γεννήθηκε το 1920 στο χωριό Ελαφόνησος του δήμου Ζαγορίου, όπου και τελείωσε τη βασική εκπαίδευση. Όταν ο ελληνικός στρατός υπερασπιζόταν από τις επιθέσεις των Ιταλών το ύψωμα της Γκραμπάλας η Αθηνά Ντιναλέξη, μαζί με άλλες γυναίκες του χωριού, αψηφώντας τους κινδύνους, κουβαλούσε πολεμοφόδια, τροφή και νερό στους στρατιώτες. «Η δύσκολη επιλογή της μάς θυμίζει τους ηρωικούς αγώνες των Ελληνίδων και αποτελεί παράδειγμα ψυχικού μεγαλείου και αγνού πατριωτισμού» αναφέρθηκε στην εκδήλωση.
«Θυμάσαι εκείνα τα παλιά τα ωραία;» τη ρώτησε χαριτολογώντας κατά τη βράβευση της ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η ηλικιωμένη ηπειρώτισσα εξέφρασε τον προβληματισμό της για τις σημερινές δυσκολίες και συγκρίνοντας τις με εκείνης της εποχής, σημείωσε: «τώρα έμαθαν με τα πολλά, δεν μπορούν με τα λίγα».
«Η πολιτεία, όμως, έρχεται να σε τιμήσει ακριβώς γι’ αυτό που έκανες, δε σε ξέχασε» της απάντησε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε: «Γι’ αυτά που έκανες τα αξέχαστα και τα γενναία». «Δεν ξεχνιούνται αυτά…» παραδέχθηκε η κ. Ντιναλέξη.
Η κ. Ντιναλέξη ζει τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Έχει τρεις γιους που ζουν στα Ιωάννινα, μία κόρη που ζει στη Θεσσαλονίκη, οκτώ εγγόνια και επτά δισέγγονα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η κόρη και η εγγονή της και φιλικά της πρόσωπα. Νωρίτερα, περιέγραψε στους δημοσιογράφους εικόνες από την εποποιία του ’40, την υπεράνθρωπη προσπάθεια των γυναικών του ορεινού όγκου, που με τα ζώα φορτωμένα με πυρομαχικά έκαναν διαδρομή δυόμιση ωρών από το Καλπάκι μέχρι το ύψωμα που υπεράσπιζαν οι Έλληνες φαντάροι, μέσα από δύσβατα μονοπάτια για να φτάσουν στην πρώτη γραμμή, αψηφώντας τους βομβαρδισμούς και τον κίνδυνο. Οι γυναίκες, επίσης, έπλεκαν και τους πήγαιναν κάλτσες και πανωφόρια για να αντιμετωπίσουν το ψύχος, καθώς και τρόφιμα για να τους στηρίξουν στην πολεμική προσπάθεια.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βράβευσε νωρίτερα με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Αριστείας της Τιμής τον Βασίλειο Νικόλτσιο για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα.
«Παθιασμένος μουσειολόγος, με διαταγή του ΓΕΣ εργάστηκε για την αναβάθμιση του ιστορικού χώρου του Ρούπελ καθώς και όλων των στρατιωτικών μουσείων της χώρας, αλλά και για το σχεδιασμό και τη δημιουργία νέων στρατιωτικών μουσείων» υπογραμμίστηκε στην εκδήλωση.
Ο κ. Νικόλτσιος, απόστρατος συνταγματάρχης του στρατού ξηράς, για περισσότερα από τριανταπέντε χρόνια ασχολείται με την ιστορική έρευνα, συγκέντρωση, συντήρηση, διάσωση, διαφύλαξη και προβολή ιστορικού υλικού. Έχει στην κατοχή του περισσότερα από 10.000 ιστορικά κειμήλια με τα οποία έχει διοργανώσει πάνω από 140 ιστορικές περιοδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το κύριο μέρος της συλλογής εκτίθεται στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και τμήματα της στα μουσεία Βαλκανικών Πολέμων, στο μουσείο της Μάχης του Σκρα, στο μουσείο της Επανάστασης του ’21 «Εμμανουήλ Παππά», στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη. Είναι συγγραφέας πολλών ιστορικών έργων και από το 2002 διευθυντής του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρασημοφορώντας τον κ. Νικόλτσιο, τον συνεχάρη για το έργο και την προσφορά του, αναφέροντας ότι και ο ίδιος είχε την ευκαιρία να τη δει από κοντά.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για την τιμητική διάκριση προς το πρόσωπό του, ο κ. Νικόλτσιος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τις ένοπλες δυνάμεις από όπου ξεκίνησε και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, που του δίνει τη δύναμη να συνεχίσει το έργο του «έτσι όπως κινήθηκα μέχρι τώρα και με μεγαλύτερο πάθος».
«Τα κειμήλια της νεότερης Ελλάδος που συλλέγω, αποφάσισα να μην τα κρατήσω στον ιδιωτικό μου χώρο για να τα χαίρομαι εγώ και οι φίλοι μου, αλλά τα παρουσιάζω σε έντεκα μουσεία στην Ελλάδα και την Κύπρο, γιατί βαθιά πιστεύω ότι όλα τα κειμήλια τα οποία μαζεύω σχεδόν σαράντα χρόνια, ανήκουν σε όλο τον ελληνικό λαό, ανεξάρτητα εάν η κατοχή τους βρίσκεται σε μένα, γι’ αυτό και πρέπει να εκτίθενται για να είναι κτήμα όλου του ελληνικού λαού» δήλωσε ο κ. Νικόλτσιος.
Μετά την τελετή βράβευσης, ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Ορφανός, δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τρία βιβλία, ένα για τη Μακεδονία, μια έκδοση του ΚΕΔΑΚ για το Άγιο Όρος και ένα ακόμη με ιστορικό περιεχόμενο.
newsbomb.gr