Παραμονή Χριστουγέννων/Πρωτοχρονιάς: Απαγορεύεται η κυκλοφορία μετά τις 22.00

22 Δεκεμβρίου, 2020 8:13 ΜΜ
More videos

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προχώρησε σε ανακοινώσεις για το σχέδιο ελέγχων και τα μέτρα ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. «Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 ως τις 05.00 το πρωί, θα έχει μοναδική «εξαίρεση» τους… ελέγχους των Αρχών που θα είναι σαρωτικοί», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος υπενθύμισε ότι φέτος… δεν έχει κάλαντα.

Η εντολή της κυβέρνησης είναι να στηθούν μπλόκα σε όλη την Αθήνα και να μην κυκλοφορεί αυτοκίνητο μετά τις 22:00 χωρίς έλεγχο.

Τριπλάσιο από την Αττική το φορτίο στην Θεσσαλονίκη

Αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας, καθώς και σε όλο τον κόσμο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην Γερμανία και την Βρετανία.

Έως και 15% λιγότερες διαγνώσεις στην Αττική αυτή την εβδομάδα συγκριτικά με την προηγούμενη, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Θεσσαλονίκη να φτάνει το 28%. Την ίδια στιγμή, το επιδημιολογικό φορτίο στην συμπρωτεύουσα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από ό,τι στην Αττική.

«Συναντήσεις σε κλειστούς χώρους, με κόσμο και χωρίς μάσκες, δημιουργούν τις βέλτιστες συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. «Το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε γιορτές μόνο με τα στενά μέλη της οικογένειάς μας. Αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά, συναντιόμαστε με τα ίδια άτομα στις γιορτές διατηρώντας την κοινωνική μας «φούσκα», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Μαγιορκίνης, συνέστησε να συμμετάσχει ο πληθυσμός στο πρόγραμμα των 12.000 δωρεάν rapid test κορονοϊού, για το οποίο η πλατφόρμα άνοιξε σήμερα και οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει ήδη τις 5.000.

Χαρδαλιάς: Πιο αυστηρά μέτρα, αν… ξεφύγουμε τα Χριστούγεννα, σαρωτικοί έλεγχοι μετά τις 22:00

Ο κ. Χαρδαλιάς, στη συνέχεια πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε στα μέτρα των ημερών, τονίζοντας ότι δε θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες, όπως τα άλλα χρόνια. Μπορούν να μαζευτούν μέχρι 9 άτομα από 2 οικογένειες, υπενθύμισε ο υφυπουργός, ενώ συμπλήρωσε ότι στις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει σε όλη τη χώρα από τις 22:00-05:00, χωρίς να υπάρχει εξαίρεση.

«Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 ως τις 05.00 το πρωί, θα έχει με μοναδική «εξαίρεση» τους… ελέγχους των Αρχών που θα είναι σαρωτικοί». «Η Ελληνική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δηλαδή 10 το βράδυ με 5 το πρωί», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «δε θα βγουν φέτος τα παιδιά για κάλαντα».

Όπως ανέφερε μάλιστα… κοφτά στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς, στην ερώτηση για το αν θα υπάρξουν νέα μέτρα για την Πρωτοχρονιά εάν δεν πειθαρχήσουν οι πολίτες τα Χριστούγεννα, «η απάντηση είναι… ναι».

«Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε μετά τις γιορτές να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας. Όπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Δε θα πάμε σε ρεβεγιόν, δε θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουμε, όπως τις άλλες χρονιές. Γύρω από το γιορτινό τραπέζι μπορούν να συγκεντρωθούν 2 οικογένειες και μέχρι 9 άτομα -οι ίδιες οικογένειες γιατί και αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας».

Παράλληλα, ο υφυπουργός υπενθύμισε το πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες, τονίζοντας ότι επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και των Φώτων με έως 25 άτομα στις εκκλησίες και μέχρι 50 στους Μητροπολιτικούς Ναούς.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα:

Σήμερα, Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση για την επιδημιολογική εξέλιξη της πανδημίας από τον κορονοϊό στην Ελλάδα και τα νέα κρούσματα σήμερα:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 853, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 132430 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 52.5% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι , ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 4340 θάνατοι.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι (68.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 104 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).

Ακολουθήστε μας στο facebook: