Η παραλία με τα «δύο πρόσωπα» Ναυάγιο και Αμμόγλωσσα έξω από την Θεσσαλονίκη

16 Μαΐου, 20172:26 ΠΜ
More videos

Το ναυάγιο της Επανομής βρίσκεται στο ισοσκελές τρίγωνο που σχηματίζεται στον υδροβιότοπο της περιοχής. Σκουριασμένο και επιβλητικό, έχει δώσει το δικό του στίγμα στην παραλία η οποία κάποτε, ήταν “μυστική”, με λίγους να την επισκέπτονται.

AdTech Ad

Το βυθισμένο πλοίο, γνωστό και ως “ναυάγιο της Επανομής”, κατά την περίοδο της δικτατορίας εκτελούσε εργασίες μεταφοράς χώματος με σκοπό να “μπαζώσει” έναν ιδιαίτερου κάλλους και μοναδικής φυσικής ομορφιάς βιότοπο, όπου κατοικούν εκατοντάδες είδη πανίδας και φύονται περίπου 2.500 άνθη και φυτά.

Κάτοικοι της περιοχής λένε ότι ο Άγιος Αντώνιος έσωσε το βιότοπο, καθώς το πλοίο εγκαταλείφθηκε από την εταιρία που ανέλαβε το έργο, σκούριασε και βούλιαξε ανήμερα της γιορτής του Αγίου, γύρω στα 1970. Στόχος της χούντας, ήταν η “τουριστική αξιοποίηση”, που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Τα τελευταία χρόνια η παραλία έχει γίνει πολυσύχναστη, και σε κάθε περίπτωση παραμένει μία από τις καλύτερες κοντινές παραλίες στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Όπως μπορείτε να δείτε στα παρακάτω πλάνα, κρύβει μια απέραντη όαση άμμου, αλλά και ένα ένα ακρωτήριο που στην ουσία είναι “αμμόγλωσσα”, δίνοντας στην παραλία το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των “δύο προσώπων”. Όταν από τη μια πλευρά έχει κύμα, από την άλλη επικρατεί νηνεμία. Τα νερά σε όλες τις παραλίες είναι καθαρά και η παραλία του Ποταμού, που είναι αρκετά πιο οργανωμένη, είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία.

Η κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, η ποικιλομορφία της παραλίας και η ομορφιά του ναυαγίου, καθιστούν την έκταση αυτή πλέον, ίσως τη δημοφιλέστερη παραλία κοντά στη Θεσσαλονίκη. Πριν λοιπόν πάρετε τους δρόμους για να πάτε στη Χαλκιδική, αξίζει να την επισκεφθείτε για μια βουτιά πάνω από το ναυάγιο!

Για την ιστορία, το ναυάγιο της Επανομής δεν είναι το μοναδικό, καθώς στην ίδια περιοχή βυθίστηκε το 1936 άλλο ένα πλοίο. Ήταν ο “Παναγής”, ένα γκαζάδικο, το οποίο, λόγω κακοκαιρίας, έπεσε στον κάβο και παρέσυρε στο βυθό τα τρία από τα δέκα μέλη του πληρώματος.

Δείτε το βίντεο

[haanity]

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Tilestwra.com στο Google News