Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
ΕλλάδαΠαπαδημούλης: «Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας δεν πρέπει να ηρωοποιηθεί. Είχε ακραίες απόψεις»

Παπαδημούλης: «Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας δεν πρέπει να ηρωοποιηθεί. Είχε ακραίες απόψεις»

Άστοχη χαρακτήρισε την πρώτη δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα μετά τη δολοφονία του Κ. Κατσίφα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα, ως το πιο παλιό, πιο ισχυρό και πιο πλούσιο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας στα Βαλκάνια, πρέπει να πρωτοστατεί ώστε τέτοια θλιβερά περιστατικά να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα. Αυτό που προέχει τώρα είναι να πέσουν οι τόνοι, να σταματήσουν κάποιοι να τζογάρουν πολιτικά πάνω στο θέμα και από τις δύο πλευρές των συνόρων, πολιτικοί ή δημοσιογράφοι, και να εξασφαλιστεί η ενεργή ελληνική συμμετοχή στη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες βρέθηκε νεκρός ο Κ. Κατσίφας», σημείωσε ο κ. Παπαδημούλης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσέθεσε πως «προφανώς ο άνθρωπος αυτός είχε ακραίες απόψεις, προφανώς είχε καλάσνικοφ και πυροβολούσε» και επισήμανε: «Όλοι όσοι στην Αθήνα ή στα Τίρανα είναι εναντίον της βίας, από όπου κι αν προέρχεται, αλλά και εναντίον της ένοπλης πάλης, ως μεθόδου για την επίτευξη πολιτικών στόχων, δεν πρέπει να ηρωοποιούν τον Κ. Κατσίφα».

Για την αιγιαλίτιδα ζώνη και την επέκταση της στα 12 μίλια ο κ. Παπαδημούλης είπε: «Νομίζω ότι σωστά ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, ευθύς αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, επέλεξε το θέμα της ενδεχόμενης επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Αιγαίο να αντιμετωπιστεί μέσα από μια προσεκτική συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και να οδηγηθεί, με την επιδίωξη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης, στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου, με γνώμονα την ευρύτερη δυνατή εθνική συνεννόηση στο θέμα» ενώ πρόσθεσε «τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που διαφαίνεται ότι υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, και οι ενδείξεις που προέρχονται από έρευνες ειδικών ότι είναι αξιοποιήσιμα και ενδεχομένως πλούσια, μπορούν να γίνουν σπινθήρες για εντάσεις. Αν υπάρχει, όμως, μυαλό, διορατικότητα, ισχυρές διεθνείς συμμαχίες, μπορούν να γίνουν μοχλός για την επίλυση προβλημάτων».

Για τις προκλήσεις από την Τουρκία σημείωσε πως πάντα πρέπει να υπάρχει εγρήγορση και ανησυχία όταν υπάρχουν προκλήσεις και προσέθεσε: «Η ασφάλεια της χώρας μας απειλείται από την Τουρκία κι όχι από τα βόρεια σύνορά μας, όπως νόμιζαν και καλλιεργούσαν πολλοί για δεκαετίες. Εργαζόμαστε ήδη ώστε να έχουμε την ευρύτερη δυνατή στήριξη και σας βεβαιώνω ότι δεν είναι εύκολο».

Ο κ. Παπαδημούλης, χαρακτήρισε «τρελό και παράλογο μια εξέλιξη -το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για την υγεία δείχνει προανακριτική για 5 πρώην υπουργούς, τον ‘Α. Γεωργιάδη, τον Δ. Αβραμόπουλου, τον Α. Λοβέρδο, τον Μ. Βορίδη και τον Μ. Σαλμά- που την αναζητούν οι δικαστές εδώ και 15 χρόνια, πολύ πριν υπάρξει ο Πολάκης, όχι ως υπουργός, αλλά ούτε καν ως δήμαρχος Χανίων, να την αποδίδει κανείς στο “δόγμα Πολάκη”» και καταλήγοντας σημείωσε:

«Τη θεωρία “μην τα σκαλίζεις γιατί βρωμάνε, και κουκούλωσε τα δικά μου, για να κουκουλώσω τα δικά σου” τη ζήσαμε για δεκαετίες μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το αποτέλεσμα είναι η καταβαράθρωση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και η χρεοκοπία της χώρας. Προφανώς όλα είναι υπό κρίση, ζούμε σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία με διάκριση των εξουσιών και έχουμε και στο παρελθόν εμπειρίες υπερβολών στη διαλεύκανση σκανδάλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή τώρα είναι ένα μεγάλο κόμμα με ιστορία, έχει βγάλει συμπεράσματα από την περίοδο 1989-’90 και είμαστε εναντίον μιας γενικευμένης ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Μακριά από εμάς λογικές πολιτικού ρεβανσισμού, που να προσπαθούν να μετατρέψουν πολιτικές αντιθέσεις σε δικαστικούς φακέλους».



Τα πιο σημαντικά