Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΠαπαδημούλης: «Δίπλα στην Ελλάδα που υπερφορολογείται υπάρχει και η Ελλάδα που φοροδιαφεύγει...

Παπαδημούλης: «Δίπλα στην Ελλάδα που υπερφορολογείται υπάρχει και η Ελλάδα που φοροδιαφεύγει προκλητικά»

«Η φοροδιαφυγή είναι το μέγα σκάνδαλο», τόνισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, με τίτλο «Paradise Papers: Οι φορολογικοί παράδεισοι ενάντια στους φορολογούμενους πολίτες».

«Δίπλα στην Ελλάδα που υπερφορολογείται, υπάρχει και η Ελλάδα που φοροδιαφεύγει προκλητικά. Πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί σε αυτό τον διπλό στόχο. Βιώσιμη δίκαιη ανάπτυξη και περιορισμός της κρατικής σπατάλης και νοικοκύρεμα των δαπανών όπου αυτό είναι εφικτό, αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι να καταπολεμήσουμε συστηματικά την φοροδιαφυγή, ειδικά των ρετιρέ», τόνισε ο κ. Παπαδημούλης, ενώ παράλληλα άσκησε έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε λίστα φοροδιαφυγής από τις γνωστές, υπάρχει κάποιο γνωστό όνομα της ΝΔ ή σημαντικών επιχειρηματιών που στηρίζουν με τα μπούνια (τη) ΝΔ. Πιστεύω ότι από τη στιγμή που αυτή η φοροδιαφυγή θίγει το 99,99% της κοινωνίας άρα και των ψηφοφόρων της ΝΔ, μπορούμε γύρω από αυτό το θέμα να δημιουργήσουμε μια ευρεία συμμαχία μέσα στην ελληνική κοινωνία, η οποία να στοχεύσει και σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», συμπλήρωσε.

Ανέφερε πως σύμφωνα με «πολύ συντηρητικές» εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, «οι απώλειες των φορολογικών εσόδων ετησίως από την φοροδιαφυγή των υπερπλουσίων, είτε είναι πολυεθνικές είτε είναι πρόσωπα, είναι από 4% έως και 10% των συλλογικών φορολογικών εσόδων παγκοσμίως». Πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία έρευνας και μελέτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα φορολογικά έσοδα που χάνουν τα κράτη μέλη της ΕΕ από την φοροδιαφυγή είναι από 50 δισεκ. έως 70 δισεκ. ευρώ κάθε χρόνο. Αυτά τα (διαφυγόντα) έσοδα τα πληρώνει με την υπερφορολόγηση το 99,99% των κοινωνιών, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις – όλοι εκτός από αυτούς που χρησιμοποιούν αυτά τα παράθυρα. Την πληρώνει και το κοινωνικό κράτος με συρρίκνωση των δαπανών για την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση την προστασία του περιβάλλοντος».

«Οι φορολογικοί παράδεισοι κοστίζουν τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ σε απώλειες φορολογικών εσόδων για τις φτωχές χώρες» είπε ο Στέλιος Κούλογλου και πρόσθεσε ότι δεν βρίσκονται μόνο σε εξωτικές χώρες αλλά και μέσα στην Ευρώπη, όπου, όπως είπε, υπάρχουν τέσσερις φορολογικοί παράδεισοι: η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Ολλανδία.

«Κατά την έρευνα που κάναμε, υπήρξαν μαρτυρίες συγκλονιστικές. Για παράδειγμα υπήρχε ένα κτίριο στην πόλη του Παναμά το οποίο ήταν γιαπί αλλά στο οποίο είχαν δηλωθεί 500 έδρες off-shore εταιρειών», είπε ο κ. Κούλογλου, ενώ ανήγγειλε ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει νομοθεσία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

[ΑΠΕ] [iefimerida]

Τα πιο σημαντικά