«Το 2017 αναμένεται να είναι το πρώτο έτος που η οικονομία θα εμφανίσει σημαντικά σημάδια ανάπτυξης, της τάξης του 2%» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου στο πλαίσιο του 6ου Ελληνικού Επενδυτικού Φόρουμ στη Νέα Υόρκη που διοργανώθηκε από το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Εστίασε στην αισθητή βελτίωση που έχει συντελεστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε σημαντικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα στους τομείς της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, του εξωτερικού εμπορίου, της βιομηχανικής παραγωγής και της μείωσης της ανεργίας.
Αναφέρθηκε επίσης, στον σημαντικό αριθμό μεταρρυθμίσεων που έχουν προωθηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα σε διάφορα πεδία (αγορά εργασίας, βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κ.α.) και εστίασε στους λόγους για τους οποίους αξίζει να επενδύσει κάποιος σήμερα στη χώρα.
Όπως τόνισε, η επιχειρηματική κερδοφορία έχει αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό, η Ελλάδα διαθέτει εξειδικευμένο, άρτια καταρτισμένο και ανταγωνιστικό -από πλευράς κόστους- εργατικό δυναμικό, ενώ οι επενδυτές μπορούν να αξιοποιήσουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας που σχετίζονται με τη γεωστρατηγική της θέση, την πολιτική και νομισματική της σταθερότητα και τους απαράμιλλους φυσικούς πόρους που διαθέτει.
Στην ομιλία του στο φόρουμ, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, σημείωσε ότι:
«Βασικό πλεονέκτημα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι η εξωστρέφειά της και το πολύ καλό δίκτυο πρόσβασης στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Η εμπιστοσύνη του αλλοδαπού επενδυτικού κοινού αποτυπώνεται με τη συμμετοχή του στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς που ανέρχεται σε 62,5 % (στοιχεία 31/5).
Τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2016 των εισηγμένων εταιρειών της κύριας αγοράς του Χρηματιστηρίου, είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα. Συγκεκριμένα το EBITDA παρουσιάζει αύξηση κατά 16% (8,5 δισ. ευρώ) με τα κέρδη μετά φόρων να είναι σημαντικά ενισχυμένα κατά 70%».
Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος σημείωσε: «Με τη θετική εξέλιξη της δεύτερης αξιολόγησης η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και να επανέλθει στις αγορές. Ο ιδιωτικός τομέας, παρά τις αντιξοότητες, παρέμεινε δυναμικός, υποστήριξε την εθνική οικονομία, εξυγιάνθηκε σε μεγάλο βαθμό και δημιουργεί τις προσδοκίες που προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Το νέο αυτό περιβάλλον δημιουργεί μια ακόμη ευκαιρία για να επανέλθει η Ελλάδα στην κανονικότητα και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της στα μάτια των επενδυτών που αναμένουν να συνεχίσουμε αταλάντευτα τον δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, και της υλοποίησης των ιδιωτικοποιήσεων με ενιαία φωνή και σταθερότητα».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθηγητής Χαράλαμπος Γκότσης μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Τα συμπεράσματα από το επενδυτικό φόρουμ Αθηνών σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, Αθήνα είναι εξαιρετικά. Σε όλες τις επαφές ήταν διάχυτη η αλλαγή κλίματος στο ειδικό επενδυτικό κοινό στο οποίο απευθυνόταν.
Δεν υπήρχαν πλέον ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση της χώρας, αλλά μόνο για επενδυτικές ευκαιρίες και ειδική ενημέρωση κατά τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές, Χρηματιστήριο Αθηνών και Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, για την άρτια οργάνωση, αλλά και τις προσπάθειες για προβολή της οικονομίας μας σ´αυτό το μεγάλο επενδυτικό κοινό των ΗΠΑ».
Στη διοργάνωση του Investment Forum συμμετείχαν συνολικά 65 επενδυτικά funds (οίκοι), 90 διαχειριστές χαρτοφυλακίων, ενώ πραγματοποιήθηκαν 450 κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες.
Η διοργάνωση φέτος συνδυάστηκε με επίσκεψη στις 18-20 Ιουνίου, στην Ουάσινγκτον όπου δόθηκε η δυνατότητα συμμετοχής τόσο στη Σύνοδο Επενδύσεων “2017 SelectUSA Investment Summit” όσο και σε σειρά συναντήσεων με θεσμικούς φορείς όπως το Αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο (US Chamber of Commerce) και το Αμερικάνικο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας (US Council of Competitiveness).
Στο πλαίσιο της επιχειρηματικής επίσκεψης στην Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκαν παράλληλες στοχευμένες συναντήσεις με επενδυτικούς οίκους, Αμερικανούς επιχειρηματίες, ομάδες επιρροής καθώς και με εταιρείες που εκπροσωπούν σημαντικές επιχειρήσεις και επενδυτές όπως η Hogan Lovells.
Στην αποστολή συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο πρέσβης των ΗΠΑ, ΤΖέφρι Πάιατ.
Συμμετείχαν οι Εισηγμένες Εταιρείες: Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Μυτιληναίος, Μέτκα, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia Properties, ΕΛΠΕ, Intralot, Lamda Development, MIG, Φουρλής, ΕΧΑΕ, Creta Farm, NBG Πανγαία, Σαράντης, Aegean Airlines, Πλαστικά Θράκης και Τιτάν.
Εκπρόσωποι των διοικήσεων και οι υπεύθυνοι των επενδυτικών σχέσεων των παραπάνω εταιρειών συναντήθηκαν με διαχειριστές κεφαλαίων και επενδυτικούς οίκους σε κατ΄ιδίαν συναντήσεις (Β2Β).