Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024
επικαιρότηταΠανσέληνος Μαΐου 2024: Υπέροχες εικόνες από το «Φεγγάρι των Λουλουδιών»

Πανσέληνος Μαΐου 2024: Υπέροχες εικόνες από το «Φεγγάρι των Λουλουδιών»

Η Πανσέληνος του Μαΐου φέτος είναι ξεχωριστή. ο βράδυ της Πέμπτης 23/5 το «Φεγγάρι των Λουλουδιών» έκανε την εμφάνισή του και καθήλωσε τα βλέμματα του κόσμου στον νυχτερινό ουρανό.

Το ολόγιομο φεγγάρι ανέτειλε κοντά σε έναν κόκκινο υπεργίγαντα αστέρα, τον Αντάρη, ο οποίος επίσης ήταν ορατός, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στους λάτρεις της αστρονομίας.

Σύμφωνα με την επιστημονική ιστοσελίδα «Live Science», ο Αντάρης είναι το πιο λαμπρό αστέρι στον αστερισμό του Σκορπιού και θα είναι ακόμα πιο λαμπερό κατά την ημέρα της πανσελήνου.

Στην Ευρώπη, η πανσέληνος του Μαΐου είχε ιστορικά ονομαστεί ως «Φεγγάρι του γάλακτος», καθώς αυτός ήταν ο μήνας που οι αγελάδες μετακινούνταν στα θερινά τους βοσκοτόπια κατά το μεσαίωνα.

Ωστόσο, τα ονόματα που έχουν καθιερωθεί πλέον προέρχονται από τις φυλές ιθαγενών της Αμερικής, οι οποίοι τα έχουν επιλέξει με βάση τα φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του μήνα που λαμβάνει χώρα η πανσέληνος. Κατά κύριο λόγο, τα ονόματα αυτά περιγράφουν τις αλλαγές που παρατηρούνται στη χλωρίδα και στην πανίδα, λόγω της αλλαγής του καιρού.

Καθώς, λοιπόν, κατά τη διάρκεια του Μαΐου, η άνοιξη κορυφώνεται, τα λουλούδια ανθίζουν και έτσι η φυλή Algonquin ονόμασε την πανσέληνο «Φεγγάρι των Λουλουδιών». Ο Μάιος επίσης καλείται συχνά ως ο «Μήνας των Λουλουδιών».

Δείτε φωτογραφίες με το «Φεγγάρι των Λουλουδιών»:

feggari_panselinos1_e020f.jpgfeggari_panselinos2_80dde.jpgfeggari_panselinos3_b7dd2.jpgfeggari_panselinos4_ac050.jpgfeggari_panselinos5_abada.jpg

panselinos-maiou4
Ναύπλιο
panselinos-maiou3
Ναύπλιο
panselinos-maiou2
Ναύπλιο
panselinos-maiou1
Ναύπλιο
panselinos-maiou5
panselinos-maiou6
Βολιβία
panselinos-maiou9
Βραζιλία
panselinos-maiou8
Βραζιλία
panselinos-maiou7
Γουατεμάλα
000_34TP2XR
Κουβέιτ
000_34TK29Q
Γερμανία

Η επόμενη πανσέληνος θα είναι η σελήνη της φράουλας την Παρασκευή 21 Ιουνίου. Αυτή θα είναι η πρώτη πανσέληνος του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο και του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο και θα συμβεί μόλις μια ημέρα μετά το θερινό ηλιοστάσιο του 2024.

Τα πιο σημαντικά