Πάνος Καμμένος: «Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία»

10 Μαρτίου, 2018 2:08 ΜΜ
More videos

 

«Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε ένα δυστύχημα με την Τουρκία» προειδοποιεί ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Liberation». «Είμαστε πολύ κοντά σε ένα δυστύχημα. Όταν ο εναέριος χώρος παραβιάζεται, στέλνουμε τα αεροπλάνα μας για να συνοδεύσουμε τα τουρκικά αεροπλάνα έξω από τον εναέριο χώρο μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, η Ελλάδα είναι κατά βάση στο έλεος ενός ατυχήματος, το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να επεκταθεί στην ακτοφυλακή, στο ναυτικό. Με την παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, που είναι τόσο ελληνικός όσο και ευρωπαϊκός, αναφέρει η Άγκυρα προσπαθεί επίσης να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη, και γι’ αυτό η Αθήνα αναφέρει κάθε περιστατικό σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την επικράτειά μας, που είναι όχι μόνο ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή», επαναλαμβάνει ο υπουργός.

Και συνέχισε: «Η Τουρκία ασκεί πραγματική πίεση στην Ελλάδα. Σε ένα χρόνο, οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων αυξήθηκαν κατά 450% και του εναέριου χώρου κατά 48%. Η εξήγηση έγκειται στην κατάσταση στη Συρία και στη σύγκρουση με τους Κούρδους. Οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στο θύλακα της Αφρίν και προσπαθούν να… διοχετεύσουν τις εντάσεις στην Ελλάδα».

Ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε και στις προκλητικές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Τουρκίας, «με πρώτο από όλους τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Χρησιμοποιούν τις εντάσεις με την Ελλάδα για σκοπούς εσωτερικής πολιτικής. Προσπαθούμε να ρίξουμε τους τόνους. Προτιμούμε την ευρωπαϊκή Τουρκία από την ισλαμική Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος που υποστηρίζουμε την ένταξή της στην ΕΕ«.

Οι Έλληνες στρατιωτικοί

Για την κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, ο Πάνος Καμμένος τόνισε: «Αυτό το περιστατικό στα σύνορα κανονικά θα είχε επιλυθεί με απλές διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρχηγών του προσωπικού και των δύο στρατών. Σήμερα βλέπουμε κλιμάκωση μετά την απόφαση του Τούρκου εισαγγελέα να μην παραδώσει τους δύο στρατιώτες μας στο ελληνικό προξενείο μέχρι τη δίκη τους. Αυτό το ερώτημα δεν αφορά στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δύο στρατιώτες περιπολούν μια περιοχή γνωστή για την εμπορία ανθρώπων και αποτελούν παράνομο σημείο εισόδου για τους μετανάστες. Αυτοί οι στρατιώτες ακολούθησαν μια έντονη διαδρομή που θα τους οδηγούσε σε διακινητές. Έτσι εισήλθαν αυτοί οι άνθρωποι στην τουρκική επικράτεια για λίγα μέτρα. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος της Ελλάδας. Τέτοια περιστατικά πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά«.

Το Σκοπιανό

Ερωτηθείς για τη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας, ο Πάνος Καμμένος τόνισε πως «η χρήση του ονόματος Μακεδονία δεν είναι θέμα ελληνικού εγωισμού, αλλά ιστορικής αλήθειας και πολιτισμού… Κάνουμε πρόοδο, αλλά θα είναι δύσκολο για την ΠΓΔΜ να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να αλλάξει το Σύνταγμα και να πείσει την κοινή γνώμη. Στην Ελλάδα, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν μπορεί να δεχθεί μια πρόταση για την ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Αυτό το συναίσθημα ξεπερνά τις συντηρητικές δυνάμεις, όπως η Ορθόδοξη Εκκλησία ή ο στρατός. Αυτό το συναίσθημα μοιράζονται προσωπικότητες της Αριστεράς, όπως ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης…».

[Liberation] [newsit]