Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024
πολιτικήΠάνω από 15.000 μέλη σε ομάδα του Facebook θέλουν πρόταση μομφής κατά...

Πάνω από 15.000 μέλη σε ομάδα του Facebook θέλουν πρόταση μομφής κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ξεπέρασε τα 15.000 μέλη η ομάδα «Πρόταση μομφής στην Π.τ.Β.» που έχει δημιουργηθεί στο Facebook και στοχεύει στην κινητοποίηση των βουλευτών για την αντικατάσταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Σάββατο απόγευμα, 13, μόλις, μέρες μετά το ξεκίνημα, με ζέστη και εκκίνηση διακοπών η [κλειστή] Ομάδα του fb “Πρόταση μομφής στην Π.τ.Β.” ξεπέρασε τα 15.000 μέλη. Και τώρα θέτει νέο και φιλόδοξο στόχο, τα 20.000 μέλη», αναφέρουν σε σχετική ανάρτηση οι δημιουργοί της Oμάδας.
Όπως οι ίδιοι επισημαίνουν «δεν πρόκειται για μια απλή σελίδα στο fb, όπου ο διαδικτυακός …περαστικός κάνει ένα απλό like και πάει παρακάτω αλλά για ομάδα και, μάλιστα, κλειστή όπου «εγγράφονται» μέλη. Για όσους/ες γνωρίζουν από social media ο αριθμός είναι πρωτοφανής».

Στην ομάδα μεταξύ των άλλων σημαίνουν και βουλευτές, όπως ο Θεόδωρος Φορτσάκης από τη Νέα Δημοκρατία, οι Σπύρος Δανέλλης, Χριστίνα Ταχιάου, Ιάσων Φωτήλας και Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι, καθώς και οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 Ιουλίου το μεσημέρι από 3-4 φίλους με προσκλήσεις καταρχάς τους φίλους τους να συμμετάσχουν στην ομάδα. Το βράδυ η ομάδα έφτασε τα 1.000 μέλη και την επομένη τα 2.000. Η «εκτόξευση» της ομάδας, όμως, ήρθε την Τετάρτη 22 Ιουλίου. Έως το απόγευμα η ομάδα έφτασε τα 3.500 μέλη. Οι «διαχειριστές» του πολλαπλασιάστηκαν ώστε να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της ομάδας. Μετά ακολούθησε η δραματική ολονύχτια συνεδρίαση της Βουλής, όπου η ΠτΒ έπαιξε για άλλη μια φορά τον διαλυτικό, αντιθεσμικό, αντιδημοκρατικό ρόλο της. Εκεί, πλέον, το γκρουπ απογειώθηκε! Υπήρχαν, πλέον, αυθόρμητα αιτήματα που κατέφθαναν με ρυθμό πολυβόλου.

Με μια πρόχειρη στατιστική, για κάποιο διάστημα το γκρουπ δεχόταν ένα αίτημα ανά τρία δευτερόλεπτα!! Έως το πρωί η ομάδα είχε ξεπεράσει τις 6.000 άτομα. Το γκρουπ είχε πλέον μετατραπεί σε ένα αυθόρμητο ηλεκτρονικό κίνημα βάσης δημοκρατικών πολιτών, που είχαν έναν κοινό στοχο: να πιέσουν τα κόμματα της Βουλής να καταθέσουν αμέσως πρόταση μομφής κατά της ΠτΒ.

Από κει και πέρα όσοι/ες έρχονταν έφερναν κι άλλους/ες ενώ ήρθε και η δημοσιότητα σε νέα –κυρίως- αλλά και παραδοσιακά Μ.Μ.Ε. Και το Σάββατο, 13 μέρες μετά το ξεκίνημα, έγινε και το ξεπέρασμα των 15.000 μελών.

Η Ομάδα είχε αυτή την πορεία γιατί επικεντρώθηκε σε ένα σαφές, καταννοητό και υπερώριμο αίτημα για τη δημοκρατική κοινή γνώμη, το οποίο εξέφραζε και σημαντική μερίδα ψηφοφόρων –και όχι μόνο- του κόμματος της Π.τ.Β. Γιατί προσέλκυσε όλου/ες εκείνους/ες που ασφυκτιούσαν και δεν εκπροσωπούνταν από την ακινησία και την απουσία πρωτοβουλιών από τις σημερινές ηγεσίες. Και είναι πολλοί/ές.

Η Ομάδα είχε σημαντική συμβολή ν’ αποκτήσει το πρόβλημα αλλά και η λύση του ευρύτερη διάδοση. Μπορεί να βοηθούσε καταλυτικά η ίδια η Π.τ.Β. αλλά έβαλε και η Ομάδα ένα …χεράκι ώστε να πολλαπλασιασθούν τα σχετικά άρθρα στις εφημερίδες, οι δημοσιεύσεις και αναρτήσεις στο διαδίκτυο, ν’ αρχίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ν’ αναφέρονται με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο ζήτημα, να κάνει λόγο ο πρωθυπουργός για σουρεαλιστικές και παιδιάστικες συμπεριφορές.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεταφερθείτε στην σελίδα του group:

Untitled
«Νέος στόχος τα 20.000 μέλη – για να πάμε… Βουλή»

Το θέμα, όμως, δε λύθηκε ακόμα. Γι αυτό και η Ομάδα βάζει έναν καινούριο στόχο. Να γίνουν 20.000 τα μέλη της. Μόλις επιτευχθεί θα απευθύνει ανοιχτή επιστολή στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, την οποία θα κοινοποιήσει σε κάθε βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου, ζητώντας να αναλάβουν την πρωτοβουλία αποπομπής της Ζωής Κ. από την Προεδρία της Βουλής, θεσμό τον οποίο εξευτελίζει καθημερινά.

Μπορεί η πολιτική συγκυρία των τελευταίων ημερών να επικαθορίσθηκε από το Βαρουφάκης gate, από την εσωτερική σύγκρουση υπό την απειλή διάσπασης στο ΣΥΡΙΖΑ, από την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης για το νέο μνημόνιο. Μπορεί να ξεκίνησαν «τα μπάνια του λαού».

Ο στόχος της Ομάδας, όμως, δεν κατέστη ανεπίκαιρος ούτε έγινε δευτερεύουσας σημασίας. Καταρχάς δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο η ίδια η Π.τ.Β. και οι δραστηριότητές της που εμπνέουν, πλέον, και το …θέατρο. Ήταν, για παράδειγμα, χαρακτηριστική η επιστολή-κόλαφος για το «κανάλι της Ζωής» του αναπληρωτή συντονιστή του.

Επιπλέον, τα υπόλοιπα ζητήματα της επικαιρότητας των τελευταίων ημερών συνδέονται με το θέμα. Για παράδειγμα, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να συγκρουσθεί με την εσωτερική του αντιπολίτευση. Δεν ήρθε η ώρα της σύγκρουσης και με τη Ζωή Κ. που είναι επιφανές στέλεχός της; Το θέμα, άλλωστε, δεν αφορά εσωκομματικές διαδικασίες αλλά τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, δηλαδή, της καρδιάς της Δημοκρατίας μας. Το θέμα αφορά όλους μας.

Το ζήτημα, τέλος, παραμένει επίκαιρο καθώς επίκεινται κρίσιμες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Έως τις 20 Αυγούστου αναμένεται να έρθει η συμφωνία για το μνημόνιο στη Βουλή μπορεί και νωρίτερα το 3ο πακέτο προαπαιτουμένων. Θα είναι τραγικό να είναι ακόμα Πρόεδρος η Ζωή Κ. και να προσφύγει πάλι στις γνωστές της κωλυσιεργίες και τρικλοποδιές. Οι βουλευτές πρέπει να πάρουν νωρίτερα την πρωτοβουλία αποπομπής της μέσω της κατάθεσης πρότασης μομφής εναντίον της.

Αυτός είναι και ο λόγος που τίθεται τώρα ο στόχος των 20.000 μελών για την Ομάδα. Ώστε να φτάσει το αίτημα στη Βουλή και τους βουλευτές με ισχυρή δύναμη υποστήριξης και αυτοί/ες, εγκαταλείποντας τα μισόλογα, να πράξουν το καθήκον τους.

via

Τα πιο σημαντικά