Πανικός στην Eυρώπη για μπλακ-άουτ – Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν θα στείλουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο

17 Σεπτεμβρίου, 2022 4:04 ΠΜ
More videos

Σενάρια ενερεγιακού τρόμου έρχονται ξανά στο προσκήνιο με την απειλή μπλακ-άουτ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά και το ηχηρό «όχι» από τους αμερικανικούς παραγωγούς πετρελαίου από σχιστολιθικά κοιτάσματα για βοήθεια της γηραιάς ηπείρου με αύξηση της προσφοράς τους.

Και ενώ το ενεργειακό πρόβλήμα οξύνεται πλησιάζει ο χειμώνας, η Ευρώπη δέχτηκε ακόμη ένα τελεσίγραφο από την αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικών κοιτασμάτων πετρελαίου, η οποία, όπως αναφέρει η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να σώσει την Ευρώπη με αύξηση της προσφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου τον φετινό χειμώνα την ώρα που είναι διάχυτος ο φόβος για επιστροφή των τιμών του μαύρου χρυσού πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, όταν θα τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της Ε.Ε. απέναντι στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου στο τέλος του έτους.

«Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να διοχετεύσουν περισσότερες ποσότητες. Η παραγωγή μας είναι αυτή που είναι. Δεν πρόκειται να υπάρξει βοήθεια» ανέφερε κατηγορηματικά σε δηλώσεις του στους FT ο Γουίλ Βάνλοχ, επικεφαλής της εταιρείας ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου Quantum Energy Partners, από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη βιομηχανία σχιστολιθικών κοιτασμάτων.

O Mπεν Ντελ, διευθύνων σύμβουλος της Kimmeridge Energy, αναφέρει επίσης στους FT, ότι οι επενδυτές της βιομηχανίας δεν δίνουν τις «ευλογίες» τους για μεγάλη αύξηση της παραγωγής, προτιμώντας το μοντέλο χαμηλής παραγωγής/υψηλού κέρδους.