Η πανέμορφη κοπέλα από την Κύπρο που γοήτευσε το National Geographic

15 Ιανουαρίου, 2017 5:26 ΠΜ
More videos

Το 1928 το National Geographic Magazine βρέθηκε στην Κύπρο για τη δημιουργία ενός αφιερώματος στο νησί.

Στο περιοδικό που κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Η Κύπρος στις αρχές του περασμένου αιώνα», οι φωτογράφοι απαθανάτισαν πολλές εικόνες από την κυπριακή ύπαιθρο και την καθημερινότητα.

Ανάμεσα σε αυτές τις εικόνες των καθημερινών ανθρώπων βρισκόταν και η Ελένη. Μία όμορφη Ριζοκαρπασίτισσα η οποία τράβηξε το ενδιαφέρον του φακού λόγω της ομορφιάς και της εργατικότητάς της. Σε μία από τις φωτογραφίες η 24χρονη τότε Ελένη, εργάζεται με τη μητέρα της σπάζοντας πέτρες για τα έργα οδοποιίας!

Εικοσιτέσσερα χρόνια αργότερα το περιοδικό επέστρεψε στο νησί για να ολοκληρώσει το αφιέρωμα στο νησί με τίτλο: Κύπρος, το ειδυλλιακό νησί σε μία παγιδευμένη θάλασσα. Οι φωτογράφοι θυμήθηκαν την όμορφη Ελένη.

Οι φωτογράφοι Γιαν και Φρανκ Σορ, την αναζήτησαν για να την φωτογραφίσουν ξανά. Μάλιστα έμαθαν πως λόγω της φωτογραφίας είχε κερδίσει φήμη στο νησί καθώς και μία πρόταση γάμου από Αμερική.

Το 1952, η Ελένη παντρεμένη πια και μάνα 7 παιδιών ξεχωρίζει κουκούλια στο καλάθι της και παραδέχεται στους φωτογράφους πως «δεν μπορώ απλά να κάθομαι και να μην κάνω τίποτα».

Η κόρη της Μαρία Παρπόττα, ανέφερε στην Ιωάννα Αλεξάνδρου από το Ριζοκάρπασο: «θυμάμαι έντονα το φωτογράφο μαζί με άλλα δύο άτομα στο σπίτι μας στο Ριζοκάρπασον το 1952 και τις χρωματιστές λάμπες flash όταν ήρθε για να φωτογραφήσει την μάνα μου».

[facebook]