Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΠαναγία Καταφυγιώτισσα: Λουκέτο στο εκκλησάκι που εικονογράφησε ο Μυταράς με τις «ευλογίες»...

Παναγία Καταφυγιώτισσα: Λουκέτο στο εκκλησάκι που εικονογράφησε ο Μυταράς με τις «ευλογίες» του Μητροπολίτη Μεσογαίας

Το εκκλησάκι που χτίστηκε με χρήματα των κατοίκων της περιοχής σε χώρο που παραχωρήθηκε αποκλειστικά για τον σκοπό αυτόν φέρει τη σφραγίδα του Δημήτρη Μυταρά

Λουκέτο εδώ και ένα χρόνο έχει μπει στη μικρή εκκλησία της Παναγίας Καταφυγιώτισσας, στον Ορμο Καταφυγή, κοντά στο Σούνιο, με απόφαση της Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

Το εκκλησάκι που χτίστηκε με χρήματα των κατοίκων της περιοχής σε χώρο που παραχωρήθηκε αποκλειστικά για τον σκοπό αυτόν φέρει τη σφραγίδα του Δημήτρη Μυταρά καθώς ολόκληρο το εσωτερικό του έχει εικονογραφηθεί από τον σπουδαίο ζωγράφο. Η εικονογράφηση, που δεν θυμίζει τις αυστηρές βυζαντινές αγιογραφίες είναι και ο λόγος που η Μητρόπολη απαγόρευσε λειτουργίες και μυστήρια.
Όπως είχε πει ο Δημήτρης Μυταράς που πέθανε το 2017 στα 83 χρόνια της ζωής του, είχε προτείνει ο ίδιος να δημιουργήσει στο εσωτερικό του ναού, υπό έναν όρο:

“Όταν είδα αυτό αυτό εκκλησάκι είπα είπα θέλετε να σας το ζωγραφίσω. Αλλά είπα θα το ζωγραφίσω όπως ξέρω εγώ”.

Ο Δημήτρης Μυταράς ολοκλήρωσε αυτό που είχε στο μυαλό του μέσα σε 9 μήνες. Το εσωτερικό της εκκλησίας ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Αντί για τις βυζαντινές αγιογραφίες, oi τοίχοι είναι πλημμυρισμένοι από χρώματα.

panagia katafigiotissa

Το κίτρινο κυριαρχεί. Στους τοίχους, οι μορφές των ανέμων και μια οροφή ντυμένη στο γαλάζιο. Όλη η εικονογράφηση μοιάζει να έχει κίνηση. Το ύφος του Δημήτρη Μυταρά αναγνωρίζεται αμέσως από τους γνώστες. Μπροστά στην Ωραία Πύλη, τοποθετήθηκαν δύο εικόνες και άλλη μία ακριβώς μπροστά για τους προσκυνητές.

“Έχει το μάτι του θεού, και αγγέλους”, είπε ο Χρήστος Καλούμενος, πρόεδρος Συλλόγου “Ο Ποσειδώνας”.

Αυτή η εικονογράφηση, που δεν θυμίζει σε τίποτα τις αυστηρές βυζαντινές αγιογραφίες, είναι και η πραγματική αιτία πίσω από την απόφαση της Μητρόπολης να απαγορεύσει στο εξής λειτουργίες και μυστήρια στο εσωτερικό του ναού.

“Όπως το έχουν κάνει, δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι, με αυτό το τερατογράφημα”, είπε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

Ο Δημήτρης Μυταράς δήλωνε ικανοποιημένος από το τελικό αποτέλεσμα. Με τη δίκη του άποψη είχαν συνταχθεί μια σειρά από επισκέπτες αλλά και κάτοικοι της περιοχής.

“Το εκκλησάκι αυτό είναι μια προσευχή που πάντα χρωστούσα. Όταν σταθείς εκεί θα αισθανθείς την επαφή του Θεού καθώς φυσούν οι άνεμοι. Όταν προσφέρθηκα να εικονογραφήσω το εκκλησάκι είπα ότι δεν θέλω χρήματα, όχι για να πάω στον Παράδεισο, αλλά για να μη μου επιβάλλουν οι άλλοι τις απόψεις τους”, είχε πει ο ίδιος.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αναίρεση της άδειας λειτουργίας ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες όταν ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου εντόπισε ιερέα που όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, είχε αποσχηματιστεί από την Εκκλησία λόγω διαζυγίου και ιερουργούσε με το Παλαιό Ημερολόγιο.

“Εδώ λειτουργίες δεν μπορούσαν να γίνουν”, πρόσθεσε ο Χρήστος Καλούμενος, πρόεδρος Συλλόγου “Ο Ποσειδώνας”.

83a07d907dc647c6948601a7f739b3ac

Λειτουργίες στο εκκλησάκι γίνονταν κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο και το Πάσχα, ενώ άρχισαν να γίνονται γάμοι και βαπτίσεις σε περιορισμένο αριθμό.

Σε ετήσια βάση τα μυστήρια δεν ξεπερνούσαν τα 25 και τις περισσότερες φορές οι ανάγκες καλύπτονταν από ιερείς της περιοχής που δεν είχαν μυστήριο στις έδρες τους.

“Έχει εμπλακεί και το υπουργείο Πολιτισμού και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα”, είπε ο Χρήστος Καλούμενος, πρόεδρος Συλλόγου “Ο Ποσειδώνας”.

Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο η Παναγία Καταφυγιώτισσα παραμένει κλειστή χωρίς να γίνονται λειτουργίες.

Με την εικονογράφηση του Δημήτρη Μυταρά να επανέρχεται στο προσκήνιο και τις αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία να διαδέχονται η μία την άλλη.

“Ο κ. Μυταράς έχει σπίτι εδώ και όταν φτιάχτηκε το εκκλησάκι το ζωγράφισε αλλά δεν πήρε χρήματα γι΄ αυτό”, δήλωσε ο Χρήστος Καλούμενος.

Ο Μάνος Στεφανίδης, κριτικός τέχνης και ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ μίλησε στο LIVE NEWS.

“Επειδή εκτιμώ τον Μητροπολίτη Νικόλαο νομίζω πως ‘’τερατουργήματα’’ είναι μία λέξη που απάδει σε οποιαδήποτε καλλιτεχνική έκφραση. Αυτό είναι ένα γεροντικό έργο του Δημήτρη Μυταρά, είναι η κατάθεση ψυχής του. Το εκκλησάκι είναι περισσότερο Μυταράς παρά οτιδήποτε το Ορθόδοξο. Αυτό δεν είναι κακό. Η τέχνη είναι η τελευταία μορφή ελευθερίας. Οι ωραιότερες εκκλησίες της Ελλάδας έχουν γίνει από ζωγράφους”.

Τα πιο σημαντικά