Πάμε και για νέα μέτρα: Εστίαση, πιστοποιητικά εμβολιασμού και σχολεία

3 Ιανουαρίου, 2022 1:47 ΜΜ
More videos

Μέχρι την Τετάρτη η επιτροπή των ειδικών θα κάνει τις εισηγήσεις της και η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει νέα μέτρα, μετά την έξαρση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.

Νέα χρονιά, νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τα κρούσματα να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το πρωί θα γίνει μία πρώτη κουβέντα μεταξύ του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Σωτήρη Τσιόδρα και κάποιων μελών της επιτροπής των ειδικών, στην οποία κατά κάποιο τρόπο θα γίνει η αποτίμηση των ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς, αλλά και των ημερών που προηγήθηκαν.

Οι εικόνες όμως έξω από τα φαρμακεία και τα κέντρα υγείας που διενεργούνται τεστ, μόνο αισιόδοξα μηνύματα δεν εκπέμπουν, καθώς σχηματίζονται ουρές δεκάδων μέτρων από πολίτες που ανησυχούν για το αν έχουν μολυνθεί.

Στο επίκεντρο τα σχολεία

Ο μεγάλος… πονοκέφαλος αφορά τα σχολεία και το άνοιγμά τους που είναι προγραμματισμένο την επόμενη Δευτέρα. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, όμως υπάρχουν εισηγήσεις για να δοθεί παράταση των διακοπών για μία εβδομάδα, με την ελπίδα οτι θα εξασθενήσει η κατάσταση.

Από εκεί και πέρα έχει συζητηθεί και η αλλαγή του κανόνα 50% +1 σε 40%+1 θετικά κρούσματα για να κλείσει ένα τμήμα, ενώ δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται οτι τα εβδομαδιαία self test αναμένεται να αυξηθούν και ενδεχομένως να υπάρξουν υποχρεωτικά rapid test.

Οι άλλοι τομείς

Από εκεί και πέρα, όμως ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αναμένεται να ανακοινωθεί πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει στους 7 μήνες. Αυτό σημαίνει οτι όποιος ξεπερνάει αυτό το διάστημα θα θεωρείται ανεμβολίαστος και θα χάνει τα… προνόμια που έχει.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι πολύ πιθανό να πέσει από τους 60+ στους 50+, ενώ δεν αποκλείεται οι ανεμβολίαστοι να αποκλειστούν και από τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης.

Τέλος, για την εστίαση, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να κλείνει στις 22:00 και όχι τα μεσάνυχτα όπως είναι τώρα. Το delivery και τα take away, θα μπορούν να συνεχίζονται κανονικά.