Παγώνη: «Η εστίαση να ανοίξει μόνο με τραπεζάκια σε εξωτερικούς χώρους»

26 Ιανουαρίου, 2021 1:13 ΜΜ
More videos

Συνέντευξη στην Άλκηστη Ζαλοκώστα από την Κυριακάτικη Kontranews

Η Πρόεδρος της ΕΝΙΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλά στην Κυριακάτικη Kontranews για το πότε πρέπει να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια αλλά και τα καταστήματα εστίασης. Το φετινό Πάσχα θα το περάσουμε με μάσκες και χωρίς χωριά αναφέρει η Πρόεδρος, ενώ για τις Απόκριες προκειμένου να χαρούν τα παιδιά, μια βόλτα με τους γονείς με στολές και μάσκες στα σχολεία αρκεί. Η κ. Παγώνη αναφέρει ότι σχετική ανοσία θα αποκτήσουμε τον Ιούνη, ενώ τον Σεπτέμβρη αν όλα πάνε καλά θα έχουμε πετάξει μάσκες και αποστάσεις!

κ. Παγώνη πότε θα ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια;

Το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να ανοίξουν.

Η εστίαση πότε θα ανοίξει και ει δυνατόν χωρίς προβλήματα;

Η εστίαση μετά τα σχολεία, σε 3 εβδομάδες θα πρέπει να ανοίξει, δηλαδή περί τις 20 Φεβρουαρίου, εκτιμώντας τις βασικές παραμέτρους που είναι: ο αριθμός των κρουσμάτων, ο αριθμός των διασωληνομένων, ο αριθμός των θανάτων, και ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε τμήματα Covid. Αν αυτοί οι παράμετροι, είναι όπως είναι τώρα, δηλαδή μειωμένοι, θα μπορούν να ανοίξουν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, γυμνάσια και λύκεια, και σε 3 με 4 εβδομάδες να ανοίξει η εστίαση. Αλλά να ανοίξει με τραπεζάκια σε εξωτερικούς χώρους, με σόμπες και όχι εσωτερικούς.

Είπατε ότι τα κρούσματα είναι μειωμένα, αλλά εν όψη παγωνιάς, και με το μεταλλαγμένο στέλεχος ενδέχεται να δούμε κορύφωση;

Κοιτάξτε αν συνεχίσουν οι παράμετροι να είναι έτσι, και προσέχουμε στα μέτρα ατομικής προστασίας, προσέξουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο, να μην υπάρχει συνωστισμός, και επιπλέον να γίνονται πάρα πολλά τεστ για να υπάρχει ιχνηλάτηση, που σημαίνει ότι θα μπορούμε εύκολα να βρίσκουμε ασυμπτωματικούς, τότε με μεγάλη προσοχή θα μπορούνε να λειτουργήσουν όλα αυτά, τηρώντας αυστηρά όλα τα μέτρα και παρακολουθώντας όλες τις παραμέτρους.

Πολλοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι δεν είναι βέβαιο ακόμα και αν ένα τεστ βγει αρνητικό, ότι κάποιος δεν νοσεί ή θα νοσήσει.

Δεν είπε κανείς ότι είναι 100% έγκυρα τα αποτελέσματα, αλλά τουλάχιστον γνωρίζουμε τι περίπου γίνεται. Δηλαδή στα σχολεία θα πρέπει να κάνουν τεστ πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα, και οι μαθητές και οι καθηγητές. Είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε τεστ και επαρκούν.

Ως πρόεδρος της ΕΝΙΑΠ είστε ευχαριστημένη από τους χειρισμούς που έχει κάνει ως τώρα η κυβέρνηση στο θέμα διαχείρισης της πανδημίας;

Στο πρώτο κύμα πανδημίας που έγινε το lockdown ήταν σωστή κίνηση, γιατί έτσι συγκριτικά εμείς με άλλες χώρες της Ευρώπης, μπορέσαμε και κρατήσαμε όσο μπορούσαμε το σύστημα υγείας, γιατί διαφορετικά αν κάναμε ότι έκανε η υπόλοιπη Ευρώπη και η Αμερική, θα είχαμε καταρρεύσει. Τώρα στο δεύτερο κύμα, δεν τηρήθηκε το lockdown, οπότε η κατάσταση έχει ξεφύγει αρκετά.

Πώς είδατε την πρεμιέρα ανοίγματος καταστημάτων με τις ουρές κόσμου που περίμενε;

Στον εξωτερικό χώρο αναμονής υπήρχαν κάποιες ουρές. Εκεί δεν θα έπρεπε να είναι σε τόσο κοντινές αποστάσεις, όμως φορούσαν μάσκες.

Η οικονομία έχει απώλεια 3 δις από το λιανεμπόριο. Πιστεύετε ότι αντέχει να ξανακλείσει;

Δεν είναι σωστό να ανοίγουμε και να κλείνουμε. Θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ της Υγείας και της Οικονομίας. Εάν ανοιγοκλείνουμε είναι καταρχήν καταστροφή για τους καταστηματάρχες. Για αυτό θα πρέπει λοιπόν να τηρήσουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, προσοχή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, και πολλά τεστ ούτως ώστε να μην πιεστεί το Σύστημα Υγείας, αυτός είναι ο στόχος μας. Επιπλέον να ενισχυθεί το Σύστημα Υγείας, με γιατρούς και νοσηλευτές.

Αντέχει το Σύστημα Υγείας όπως είναι;

Όπως είναι αυτή τη στιγμή, θέλουμε ενίσχυση με γιατρούς και νοσηλευτές. Μέχρι τώρα έχουμε δώσει τον καλύτερο μας εαυτό, για αυτό και άντεξε όπως ξέρουμε όλοι. Θέλει όμως ενίσχυση με γιατρούς, νοσηλευτές και χρηματοδότηση.

Πότε θα αποτελεί έναν κακό εφιάλτη πλέον η πανδημία για όλους;

Τέλος Ιουνίου, πιστεύουμε να έχουμε μια σχετική ανοσία, με εμβολιασμό στο 60% του πληθυσμού. Το καλοκαίρι να υπάρχει μείωση των μέτρων και Σεπτέμβρη να πετάξουμε τις μάσκες και τις αποστάσεις!

Πώς θα κάνουμε Πάσχα;

Με μέτρα! Ούτε χωριά, ούτε τίποτα! Όσον αφορά τις Απόκριες μπορούν οι γονείς με τα παιδάκια με τις στολές να πάνε στα σχολεία με μάσκα, μέχρι εκεί, και να αλλάξει λίγο η νότα μέσα από μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Στα δημοτικά που άνοιξαν γιατί δεν χρησιμοποιείται η διαδικασία της άυλης συνταγογράφησης προκειμένου να εντοπίζονται οι ευπαθείς και να εμβολιάζονται;

Στους εκπαιδευτικούς πρέπει να γίνονται πάρα πολλά τεστ. H διαδικασία στους εμβολιασμούς έχει γίνει με σχεδιασμό κατά ομάδες. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να μπουν σε ομάδες και να εμβολιαστούν.

Είπατε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς…

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή διότι τώρα που είναι τα παράθυρα κλειστά, δεν θα πρέπει να υπάρξει καθόλου συνωστισμός. Να βάλουν περισσότερα δρομολόγια στα λεωφορεία και τρένα και σαφώς περισσότερα δρομολόγια στο μετρό.

Αυτές τις εικόνες βλέπουν οι καταστηματάρχες και διαμαρτύρονται που έμειναν τόσο καιρό κλειστοί…

Για μένα έχουν απόλυτο δίκιο, και πραγματικά ούτε σε εμάς άρεσε να βλέπουμε κλειστά τα μαγαζιά τους, για αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην δημιουργηθούν προβλήματα.

Μήπως ήταν λάθος να μείνουν τόσο καιρό κλειστά;

Όχι δεν ήταν λάθος να μείνουν τόσο καιρό κλειστά, υπήρχαν πολλά κρούσματα, και υπήρχαν σοβαρά προβλήματα, και δεν μπορεί να πιεστεί το Σύστημα Υγείας. Δεν αντέχει.

Δεν έγιναν λάθη πιστεύετε;

Λάθη έγιναν. Δεν μπορεί τίποτα να είναι τέλειο. Λάθη πάντα θα γίνονται και για αυτό είμαστε εδώ, για να τα διορθώνουμε και να αξιολογούμε τις καταστάσεις μέρα με τη μέρα.

Εχθρός της υγείας είναι η φτώχεια λένε. Δεν κινδυνεύει ο κόσμος να νοσήσει από ψυχολογικά προβλήματα, και από την έλλειψη εισοδήματος που υπέστη;

Τα καταφέραμε μέχρι τώρα πιστεύω, σιγά σιγά θα βγούμε από την ιστορία αυτή. Περάσαμε δύσκολες μέρες, και πιέστηκε ο κόσμος πάρα πολύ. Παρ όλα αυτά δεν μιλούσε, καθόταν στο σπίτι του, προσπαθούσε. Είχαμε να κάνουμε με έναν επιθετικό μολυσματικό ιό.

Αυτός ο κόσμος που κάθεται σπίτι του, είναι ο ίδιος που είδε, από την μία τον Πρωθυπουργό στην Πάρνηθα, και από την άλλη τους celebrities στο Ντουμπάι. Πώς να αισθάνεται;

Αισθάνεται άσχημα. Τώρα ο πρωθυπουργός που πήγε μια βόλτα στην Πάρνηθα, ε, δεν πήγε και στο Ντουμπάι! Για το Ντουμπάι όμως, έχει απόλυτο δίκιο ο κόσμος! Συμφωνώ ότι ήταν απαράδεκτες οι εικόνες!

Πώς θα πάει η κατάσταση με τον χειρισμό των εμβολίων;

Στόχος μας είναι μέχρι τέλος Ιουνίου, να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού για να έχουμε σχετική ανοσία. Αυτό σημαίνει, μεγάλη προσπάθεια και ταχύτερους ρυθμούς στον σχεδιασμό των εμβολιασμών.

Χρειάζεται ταχύτητα ή μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίων;

Θέλει μεγαλύτερη ταχύτητα. Να εφοδιαστούν τα κέντρα εμβολιασμών με γιατρούς και νοσηλευτές, και η ταχύτητα του σχεδιασμού εμβολιασμού να είναι πιο γρήγορη. Υπάρχουν γιατροί ειδικοί που μπορούν να προσληφθούν και είναι θέμα του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης να δράσει, και σαφώς πρέπει να γίνουν άμεσα και γρήγορα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία.

*Πρόεδρος της ΕΝΙΑΠ