Παγωμένος στρόβιλος: Το δάχτυλο του θανάτου που παγώνει τα πάντα στο πέρασμα του.

19 Μαρτίου, 2016 2:01 ΜΜ
More videos

Ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακό , είναι αυτό της σταδιακής δημιουργίας μιας παγωμένης δίνης νερού, που ξεκινάει από την παγωμένη επιφάνεια της θάλασσας και στην περίπτωσή μας της Ανταρκτικής, και καταλήγει αργά να ακουμπάει τον βυθό.

Στην συνέχεια και για μεγάλο μήκος του βυθού, εξαπλώνεται η επίδραση του συγκεκριμένου στροβίλου, δημιουργώντας πάγο επάνω στο ανάγλυφο του πυθμένα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζει θανάσιμα, μέρος των ζωντανών οργανισμών που βιώνει επάνω σε αυτή την επιφάνεια. Συνηθέστερα θύματα είναι η οικογένεια των Εχινοειδών. (αστερίες, αχινοί)

Για να προσεγγίσουμε τώρα το εν λόγω φαινόμενο, στο βίντεο που καταγράφηκε από κάμερες τελευταίας τεχνολογίας και σε βαθμούς υδάτων υπό του μηδενός, βλέπουμε μια στήλη πάγου, που μέσω αυτής ρέει κατά βάθος της θάλασσας ποσότητα βαρύτερου θεωρητικά νερού από το περιβάλλον του.

Άρα υποθέτουμε πως το νερό αυτό είναι αλμυρότερο από το περίβλημα του που αποτελείται από παγωμένο νερό με λιγότερη περιεκτικότητα σε άλας.

Όσο προχωράει αυτή η διαδικασία που αφορμή της είναι η μεγάλη διαφορά του υπερκείμενου ψυχρότατου στρώματος αέρα ακριβώς πάνω από την επιφάνεια του ωκεανού με τα νερά αυτού, κατέρχεται στροβιλιζόμενη χαμηλότερα διευρύνοντας έτσι την παγωμένη στήλη, μέχρι αυτή να ακουμπήσει τον πυθμένα.

Τέλος το φαινόμενο συνεχίζεται κατά μήκος της επιφάνειας σχηματίζοντας ένα παγωμένο «χείμαρρο» κατά μήκος του βυθού έχοντας αποτέλεσμα να παγώνει στο πέρασμά του την επιφάνεια καθώς και ότι βρίσκεται πάνω σε αυτόν τον προσανατολισμό που διαπερνά. Ωστόσο ο προσανατολισμός που ακολουθεί είναι άγνωστης αιτίας.

 

View post on imgur.com

Ακριβής περιγραφή του φαινομένου ακόμη δεν έχει εκδοθεί μιας και η εύρεσή του είναι πολύ πρόσφατη. Σε περίπτωση που βρεθεί η επιστημονική εκδοχή του φαινομένου θα αναρτηθεί σε νέο άρθρο!

Δείτε το βίντεο

This is a brinicle forming. It freezes everything it touches.

This is a brinicle forming, a.k.a ice finger of death. It freezes everything it touches.A brinicle is a frozen column of ice inside water. Learn more about the brinicles and the filming of this extraordinary event: http://www.bbc.co.uk/nature/15835017

Δημοσιεύτηκε από Oxford University Scientific Society στις Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015

Επιμέλεια: Δημήτρης Σ.

Πηγή: eviaweather.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook: