Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΠαγκοσμίως σπάνια χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Πάτρων σε ασθενή άνω των 350...

Παγκοσμίως σπάνια χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Πάτρων σε ασθενή άνω των 350 κιλών

Σύμφωνα με το thebest.gr και το tempo24,gr με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή από τους ιατρούς του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείο Πατρών η αντιμετώπιση παχύσαρκου ασθενούς μετά από πολυήμερη προετοιμασία και οργάνωση σχεδίου αντιμετώπισης.

Παρά τα προβλήματα του δημοσίου συστήματος υγείας στο ΠΓΝΠ ΠΑΤΡΩΝ συνεχίζεται έργο υψηλής επιστημονικής αξίας.

Πέρασε ένας μήνας προετοιμασίας για να υπάρχει ασφάλεια χειρουργικής αντιμετώπισης παχύσαρκου 57χρονου ασθενή από την Αρκαδία με βάρος άνω των 350 κιλών.

Αποτελεί μοναδικό περιστατικό για την Ελλάδα και σπάνιο παγκοσμίως. Το χειρουργείο ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών και αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες.

Χρειάστηκε η συμβολή της διοίκησης του νοσοκομείου, της τεχνικής υπηρεσίας, νοσηλευτικής υπηρεσίας  καθώς και πολλών ιατρικών ειδικοτήτων προκειμένου να έρθει η σημερινή ημέρα χειρουργείου με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια του ασθενούς.

117c2ffa8a54c631311bfa7844a488b5

Πραγματικά πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα λόγω της ιδιαιτερότητας του συγκεκριμένου ασθενούς, ήταν η ιατρική επέμβαση που ξεκίνησε στις 10 το πρωί της Παρασκευής 21 Ιουλίου 2017 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο και σύμφωνα με πληροφορίες, αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί στις 10 το βράδυ, έπειτα δηλαδή από 12 ολόκληρες ώρες.

Ο 57χρονος ασθενής από τον γειτονικό νομό Αρκαδίας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας έχοντας φτάσει τα 350 κιλά. Η προετοιμασία της επέμβασης λέγεται ότι κράτησε κοντά ένα μήνα, προκειμένου όλες οι λεπτομέρειες τόσο ιατρικού, επιστημονικού περιεχομένου όσο και τεχνικές να έχουν ρυθμιστεί.

Το χειρουργείο του ασθενούς ανέλαβε διακεκριμένος χειρουργός ιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, η ιατρική ομάδα που συμμετέχει στην χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος του 57χρονου παχύσαρκου άνδρα από την Αρκαδία, περιελάμβανε 1 επιμελητή, 2 ειδικευόμενους και 3 αναισθησιολόγους, σύνολο δηλαδή 7 επιστήμονες.

Το χειρουργείο προγραμματίστηκε να γίνει σε δύο μέρη, αρχικά στο γαστρικό κομμάτι όπου θα αφαιρείτο το «δαχτυλίδι» που είχε ο ασθενής στο στομάχι, ώστε ο γιατρός και η ομάδα του να χρησιμοποιήσουν μία νέα πρωτοποριακή τεχνική, ενώ στη συνέχεια θα γινόταν η αφαίρεση λίπους, κ.α.

Η ιδιαιτερότητα της περίπτωσης αυτού του ασθενούς είχε να κάνει και με την δυσκολία μεταφοράς του από τον 2ο όροφο του Νοσοκομείου στο Ρίο όπου νοσηλευόταν, στον 3ο όροφο για να χειρουργηθεί.

00b3642e592b1f9b7fe09d4babc0b4da 1

Χρειάστηκε η οικογένεια του ασθενούς να καλύψει με δική της δαπάνη την αγορά ενός ειδικού κρεβατιού για να αντέχει το βάρος του άνδρα. Επίσης είχαν φέρει και μία ειδική τροχήλατη καρέκλα που είχε ο ασθενής και τον βοηθούσε στο σπίτι του να μετακινείται.

Στο χειρουργείο ενώθηκαν 2 χειρουργικά τραπέζια ενώ υπήρξαν και πατέντες όπως ειδικά γερανάκια για να μπορούν να σηκώσουν τον ασθενή οι γιατροί και βοηθοί στο χειρουργείο σε περίπτωση ανάγκης ή που χρειαζόταν να τον μετακινήσουν.

Τέλος σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο 57χρονος άνδρας ενώ μετά την επέμβαση που είχε κάνει παλιότερα είχε δει κάποια βελτίωση, στη συνέχεια συνέχιζε να παχαίνει και να παίρνει βάρος με μεγάλο πλέον κίνδυνο για την καρδιά του. Έτσι κρίθηκε απαραίτητη η νέα αυτή πολύωρη, όπως αποδείχτηκε και εξαιρετικά απαιτητική στην λεπτομέρεια επέμβαση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο. Μετά το τέλος του χειρουργείου ο ασθενής αναμένεται να παραμείνει για παρακολούθηση στην ανάνηψη.

Τέλος να σημειωθεί πως παρά τα γνωστά προβλήματα του δημοσίου συστήματος υγείας στη χώρα μας, η συγκεκριμένη επέμβαση και η προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια αποδεικνύει ότι το ΠΓΝΠ Πατρών και το ιατρικό και νοσηλευτικό του προσωπικό πασχίζουν να προσφέρουν έργο και υπηρεσίες υψηλής επιστημονικής αξίας.

[thebest] [tempo24]

Τα πιο σημαντικά