Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024
διεθνήΠαγκόσμια φρενίτιδα με το παιχνίδι «στρόβιλο» που σημειώνει ρεκόρ πωλήσεων

Παγκόσμια φρενίτιδα με το παιχνίδι «στρόβιλο» που σημειώνει ρεκόρ πωλήσεων

Μια νέα μόδα έχει κατακλύσει το τελευταίο διάστημα τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και ακούει στο όνομα fidget spinner (πρόχειρη μετάφραση “νευρικός στρόβιλος”) και αποτελεί ένα απλοϊκό και παιχνίδι (5-6 ευρώ) που έχει τρελάνει μικρούς και μεγάλους.

583e859fcb8115913e9f53a8b4dd8533

Το παιχνίδι αποτελείται από δύο κυρίως μέρη: μια σταθερή βάση, την οποία μπορεί να κρατήσει κανείς μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρά του και έναν περιστρεφόμενο έλικα που γυρίζει όταν τον «χτυπά» με το ελεύθερό του χέρι. Το βασικό αυτό μοτίβο εξελίχθηκε φυσικά σε ποικίλα σχέδια και χρωματιστές εκδοχές.

Η απήχηση του fidget spinner εκτοξεύτηκε γιατί είναι εθιστικό: Πολλοί μιλούν θετικά για την αίσθηση που προκαλεί να κρατούν έναν κινούμενο έλικα, ενώ άλλοι το χρησιμοποιούν για χαλάρωση της νευρικότητάς τους.

622ab2648ce4d3372466c6433a1d9f08

instagram

Η χρήση του πχ υποκαθιστά το να τρώει κάποιος τα νύχια του ή να παίζει με τα μαλλιά του. Εξίσου σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία του αποτελεί η απλή λογική του ως παιχνίδι.

Το παιχνίδι αυτό δεν προϋποθέτει περαιτέρω έξοδα ή “επεκτάσεις” όπως λόγου χάρη άλλες μόδες του παρελθόντος που βασίζονταν στην ανάγκη για συλλογή, είναι από μόνο του επαρκές.

0aa7ffcb29aed5b4df0c5b41acadd700

instagram

Το ελικοειδές παιχνίδι έχει ήδη κάνει θραύση στις ΗΠΑ και τη Βρετανία και διαφορετικές εκδοχές του είναι τα 49 από τα 50 best-selling παιχνίδια στο Amazon τις τελευταίες ημέρες.

Η ιστορία του παιχνιδιού 

Το 1993 η Αμερικανίδα χημικός – μηχανικός Catherine Hettinger βρέθηκε στο Ισραήλ και κατά τη διαμονή της εκεί, συναντούσε συχνά μικρά παιδιά που πετούσαν πέτρες (συνήθως σε αστυνομικούς). Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, εμπνεύστηκε ένα “ειρηνικό” παιχνίδι ρίψης ή εκτόξευσης, το οποίο θα εκτόνωνε την ενέργεια των παιδιών. Καταχώρησε έτσι την πατέντα του «παιχνιδιού που στριφογυρίζει».

Το fidget spinner ωστόσο έγινε πραγματικότητα λίγα χρόνια μετά όταν η Hettinger διαγνώστηκε με μια αυτοάνοση πάθηση, η οποία προκαλούσε αδυναμία στους μυς και δεν της επέτρεπε να κινείται όπως πριν.

Η ανάγκη της ωστόσο να μπορεί να να παίζει με την κόρη της, την οδήγησε στο να εξελίξει την ιδέα του παιχνιδιού της: Άρχισε να φτιάχνει μικρής κλίμακας ελικοειδείς κατασκευές τις οποίες πετούσε με το παιδί της για ψυχαγωγία. Κάποιες από αυτές τις πούλησε σε διάφορα παζάρια του δρόμου στη Φλόριντα και έτσι γεννήθηκε το διάσημο πλέον γκατζετάκι.

Πώς το χρησιμοποιείτε

Μπορείτε να το κρατήσετε με το ένα χέρι σας και χρησιμοποιήστε το άλλο για να το περιστρέψετε γρήγορα ανά τακτά διαστήματα. Με εξάσκηση, μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα ενός μόνο χεριού.

Τα πιο σημαντικά