Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024
υγείαΟστεοπόρωση: Το αγαπημένο ρόφημα που «κλέβει» ασβέστιο και απειλεί τα οστά

Οστεοπόρωση: Το αγαπημένο ρόφημα που «κλέβει» ασβέστιο και απειλεί τα οστά

Δυσάρεστα νέα ανακοινώνει ομάδα Αυστραλών επιστημόνων για ένα αγαπημένο ρόφημα που καταναλώνουμε ενίοτε και παγωμένο και που, όπως αποδεικνύει η μελέτη τους, δεν είναι τόσο φιλικό προς το πολύτιμο για τα οστά ασβέστιο.

Η πολλή καφεΐνη δεν αποτελεί αντένδειξη για τα ευαίσθητα νεύρα αλλά και για τα ευαίσθητα οστά είναι το συμπέρασμα μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αυστραλίας που έδειξε ότι η μεγάλη κατανάλωση καφέ σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες οστεοπόρωσης.

Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια νόσος που «προτιμά» τις γυναίκες και η οποία προκαλεί μείωση στην οστική πυκνότητα μέσα από την ταχύτερη απώλεια ασβεστίου και άλλων μετάλλων, καθιστώντας τα οστά πορώδη και επιρρεπή σε κατάγματα.

Η διπλά-τυφλή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Clinical Pharmacology αποτελεί την πρώτη που αναφέρει το αντίκτυπο της υψηλής κατανάλωσης καφεΐνης σε σύντομο χρονικό διάστημα στη νεφρική αποβολή ασβεστίου, νατρίου και κρεατινίνης σε υγιείς ενήλικες.

Ζητώντας από τους συμμετέχοντες να μασήσουν μια τσίχλα καφεΐνης και ένα placebo επί πέντε λεπτά κάθε δύο ώρες σε διάστημα 6 ωρών (800 mg συνολικά) για να διερευνήσουν τις επιπτώσεις της καφεΐνης στη ρύθμιση του ασβεστίου στο σώμα από τους νεφρούς,

οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υψηλές δόσεις καφεΐνης -ποσότητα που αντιστοιχεί σε οκτώ κούπες καφέ- σε διάστημα 6 ωρών αύξησαν κατά 77% το ποσοστό του ασβεστίου που αποβάλλεται από τον οργανισμό με την ούρηση, μια δυνητικά επιβλαβή απώλεια για την υγεία των οστών.

Εκπέμποντας σήμα κινδύνου, η Δρ Hayley Schultz ανέφερε «η καφεΐνη αποτελεί την πιο διαδεδομένη ψυχοτρόπα ουσία παγκοσμίως, με το 80% των ενηλίκων να καταναλώνει τουλάχιστον ένα καφεϊνούχο ποτό την ημέρα».

πως εξηγεί, καταναλώνεται από ανθρώπους κάθε επαγγέλματος, ιδιότητας και ηλικίας –ακόμα και εφήβους– για να ξεκινούν την ημέρα τους και να παραμένουν σε διέγερση ωστόσο, αυτό που, καθώς φαίνεται, περνά απαρατήρητο, είναι οι συνέπειες της υπερκατανάλωσης καφεΐνης.

Η μέση ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης ανέρχεται στα 200 mg περίπου την ημέρα (δύο κούπες καφές).

Η μεγάλη υπέρβαση αυτού του ορίου αποδεικνύεται επικίνδυνη, ιδίως για ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι έφηβοι που τα οστά τους βρίσκονται ακόμα σε ανάπτυξη, οι επαγγελματίες αθλητές που την καταναλώνουν για καλύτερες επιδόσεις, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν συχνά χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα λόγω των ορμονικών μεταβολών και δεν λαμβάνουν κάποιο συμπλήρωμα, οι εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες καθώς και στρατιωτικοί που χρειάζεται να μένουν ξάγρυπνοι.

Οστεοπόρωση – Τι είναι

Η οστεοπόρωση είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις των οστών. Μία στις τρεις γυναίκες μετά την  εμμηνόπαυση και ένας στους πέντε άντρες άνω των 50 ετών πάσχουν από οστεοπόρωση.

Τα οστά έχουν την ικανότητα προσαρμογής του σχήματος και του μεγέθους τους, ανταποκρινόμενα στο μέγεθος και το είδος των  μηχανικών φορτίων που δέχονται.

Ωστόσο, στην περίπτωση των οστεοπορωτικών ασθενών παρατηρούνται μειωμένη οστική μάζα και διαταραχές στην αρχιτεκτονική της δομής των οστών που αυξάνει την επικινδυνότητα για κάταγμα.

Τα κατάγματα έχουν σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής και μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης των οστεοπορωτικών ασθενών.

Ποιες είναι οι μορφές οστεοπόρωσης;

Η οστεοπόρωση διακρίνεται στην πρωτοπαθή οστεοπόρωση , σχετιζόμενη με την εμμηνόπαυση ή την πάροδο της ηλικίας, και στην δευτεροπαθή οστεοπόρωση.

Η πιο συχνή μορφή είναι η μετεμμηνοπαυσιακή, η οποία εμφανίζεται σε γυναίκες την περίοδο της εμμηνόπαυσης και είναι αλληλένδετη με την μείωση οιστρογόνων.

Η οστεοπόρωση των ηλικιωμένων εμφανίζεται μετά τα 70 και μπορεί να επηρεάσει και τα δύο φύλα.

Η δευτεροπαθής οστεοπόρωση εμφανίζεται είτε σε ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα) είτε σε ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει κορτιζόνη, αντιεπιληπτικά χάπια κ.α.

Ποιοι οι παράγοντες κινδύνου για την οστεοπόρωση;

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την οστεοπόρωση. Αυτοί διαχωρίζονται σε παράγοντες που μπορούν να τροποποιηθούν με τις καθημερινές συνήθειες ή σε μη τροποποιήσιμους παράγοντες, όπως είναι:

  • Γενετικοί
  • Κληρονομικότητα
  • Ιστορικό κατάγματος
  • Γυναικείο φύλο
  • Ηλικία άνω των 50 ετών
  • Εμμηνόπαυση
  • Διάφορες παθήσεις
  • Συνεχής λήψη κορτιζόνης

 

ygeiamou.gr

Τα πιο σημαντικά