Η επιστήμη αποφάσισε: Όσο περισσότερο κοιτάς κάποιον, τόσο πιο όμορφο τον βλέπεις!

19 Μαρτίου, 2016 10:22 ΜΜ
More videos

Το πείραμα που καταρρίπτει τον μύθο της πρώτης εντύπωσης! Λένε πως η πρώτη φορά που θα κοιτάξεις έναν άνθρωπο και η πρώτη εντύπωση που θα σχηματίσεις γι`αυτόν, είναι εκείνη που θα μείνει ως το τέλος.

544A8205-BE7F-47A9-AAC3FB36A475C826

Είσαι σίγουρος; Μήπως αν τον/την κοιτάξεις λίγο πιο προσεκτικά, αυτή η πρώτη εντύπωση εξελιχθεί σε κάτι εντελώς διαφορετικό;  Αυτό ακριβώς ισχυρίζονται οι Viola Störmer και George Alvarez από το πανεπιστήμιο του Harvard μέσα από πρόσφατη έρευνα τους.

Οι δυο ερευνητές πήραν ευρήματα από προηγούμενες μελέτες, όπως η παρακάτω οφθαλμαπάτη του επιστήμονα νευρολογίας Peter  Tse, που αποδείκνυαν πως αν κοιτάξεις ένα αντικείμενο πιο προσεκτικά, δείχνει να έχει πιο έντονα και φωτεινά χρώματα.

kykloi

(Oι τρεις εφαπτόμενοι κύκλοι έχουν την ίδια φωτεινότητα. Επικέντρωσε τώρα το βλέμμα σου στην τελεία που βρίσκεται στο κέντρο. Καθώς την κοιτάς, παρατήρησε έναν από τους κύκλους. Ο κύκλος θα δείχνει πιο φωτεινός και σε θέση μπροστά από τους υπόλοιπους 2.)

Το ερώτημα των Störmer και Alvarez ήταν: Μπορεί ένα πρόσωπο να δείξει πιο γοητευτικό αν το κοιτάξεις με προσοχή;

Για να βρουν απαντήσεις, πρόβαλλαν τα αριστερά και δεξιά «μισά» κομμάτια προσώπων σε μια οθόνη υπολογιστή.

Τα κομμάτια προβάλλονταν  σε διάταξη κάθετου άξονα ( 1 πάνω- 1 κάτω) και οι  συμμετέχοντες καλούνταν να αποφασίσουν ποιο ήταν το πιο όμορφο. Για να τους αποσπάσουν τη προσοχή, οι ερευνητές πρόβαλλαν και μια μαύρη τελεία, πότε στο πάνω και πότε στο κάτω σημείο της οθόνης.

Η υπόθεση του πειράματος ήταν πως αν η παρατεταμένη προσοχή επηρεάζει την αντίληψή μας για την ελκυστικότητα ενός προσώπου, τότε οι συμμετέχοντες θα επέλεγαν περισσότερο το σημείο της οθόνης που βρισκόταν η τελεία παρά το υπόλοιπο κομμάτι.

Τελικά: Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες βρήκαν πιο όμορφα τα πρόσωπα που βρίσκονταν κοντά στη μαύρη τελεία, παρά τα υπόλοιπα. Μήπως να αρχίσεις να κοιτάζεις γύρω σου λίγο πιο προσεκτικά;

Πηγή: Scientific American, κείμενο: RISE

Ακολουθήστε μας στο facebook: