Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024
ψυχολογίαΌσοι κλαίνε σημαίνει ότι είναι συναισθηματικά δυνατοί.

Όσοι κλαίνε σημαίνει ότι είναι συναισθηματικά δυνατοί.

Εμείς ποτέ δεν χρειάζεται να ντρεπόμαστε για τα δάκρυα μας. – Τσάρλς Ντίκενς

Γνωρίζατε ότι το κλάμα σας κάνει καλό; Σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα και ερευνητή δακρύων  Dr William H. Frey ΙΙ, PhD, ‘το κλάμα δεν είναι μόνο μια ανθρώπινη απάντηση στην θλίψη και την απογοήτευση, αλλά είναι και υγιεινό. Το κλάμα είναι ένας φυσικός τρόπος για να μειωθεί το συναισθηματικό στρες, που εάν αφεθεί ανεξέλεγκτο, έχει αρνητικές σωματικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κινδύνου της καρδιαγγειακής νόσου και άλλων διαταραχών άγχους.’

Η έρευνα δείχνει ότι το 85 % των γυναικών και το 73% των ανδρών αισθάνονται λιγότερο θυμωμένοι και λυπημένοι μετά από κλάμα, από ήταν πριν. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι το κλάμα τους καθιστά αδύναμους και ανίκανους να αντιμετωπίσουν τη ζωή και τα συναισθήματά τους,ενώ στην πραγματικότητα, το κλάμα αντιπροσωπεύει το ακριβώς αντίθετο!

Μπορείτε να αντιμετωπίζετε  τα συναισθήματά σας κατάματα

Όταν αφήσετε ελεύθερα τα αρνητικά συναισθήματα που δεν εξυπηρετούν το συμφέρον σας, αυτό σημαίνει ότι δεν τρέχετε μακρυά να ξεφύγετε από τα συναισθήματά σας. Μπορείτε να τα κοιτάξετε μέσα στα μάτια και να τα προσκαλέσετε να σας κατακλύσουν. Αφού τα αισθανθείτε να τρέχουν προς τα κάτω, μετά μπορείτε να τα  αφήσετε και να μην σταθείτε σε αυτά για πάρα πολύ καιρό. Το κλάμα δεν σημαίνει ότι δεν έχετε την ικανότητα να χειρίζεστε τη ζωή. Σημαίνει ότι έχετε ακόμα περισσότερη ικανότητα να αντιμετωπίσετε οτιδήποτε βρεθεί στον δρόμο σας, αφού δεν προσπαθείτε να ξεφύγετε. Είστε δυνατοί και είστε παρών, ότι και να γίνει.

Εάν θέλετε να ξέρετε,  το σώμα σας χρειάζεται να αποβάλλει την περίσσεια ενέργειας ή να ανανεωθεί μετά από ένα αγχωτικό γεγονός. Αγκαλιάστε αυτό το γεγονός, χωρίς να αισθάνεστε ντροπή ή να πρέπει να απολογηθείτε γι ‘αυτό.

Δεν σας ενδιαφέρει τι σκέφτονται οι άλλοι για σας

Το κλάμα είναι η απόλυτη απεικόνιση της ευπάθειας. Θέλει πολύ δύναμη για να δείξετε αυτήν την πλευρά του εαυτού σας σε άλλους και να μην σκεφτείτε τι μπορεί να νομίσουν. Ζούμε έναν πολύ δομημένη κόσμο, όπου μας αποθαρρύνουν να δείξουμε τα  συναισθήματα, γιατί θα διαταράξουμε την εργάσιμη ημέρα, θα  μας κάνει λιγότερο παραγωγικούς ή για κάποιον άλλον παράλογο λόγο.

Το κλάμα σημαίνει ότι έχετε ξεπεράσει αυτά τα κοινωνικά πρότυπα και έχετε συνειδητοποιήσει ότι δείχνοντας τα συναισθήματα, σας κάνει πιο ανθρώπινους. Χωρίς τα συναισθήματα, θα είμαστε απλώς μηχανές, γρανάζια στον τροχό, τα ρομπότ που εκτελούν τα καθήκοντά τους. Ωστόσο, η ικανότητά μας να κλαίμε σημαίνει ότι είμαστε πολύ περισσότερο από μηχανές και το έχετε συνειδητοποιήσει αυτό.Το κλάμα σημαίνει ότι έχετε βγει από τη φυλακή του τι σκέφτονται οι άλλοι και είστε υπεράνω των ορίων  των κοινωνικών κανόνων. Ξέρετε ότι το κλάμα είναι ένα μεγάλο μέρος ενός ισορροπημένου και συναισθηματικά υγιούς ατόμου.

Το κλάμα βοηθά να απελευθερώσετε εγκλωβισμένα συναισθήματα.

Η καταστολή των συναισθημάτων οδηγεί στο τέλος μόνο σε μεγάλες εκρήξεις,όπου εκεί απελευθερώνετε ό, τι κρατούσατε μέσα  για μήνες. Συνήθως, αυτό σημαίνει είτε μια συναισθηματική κατάρρευση, ή ένα μεγάλο καυγά με κάποιον άλλο, γιατί θα πρέπει να ξεσπάσετε σε κάποιον. Καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι ιδανική και μπορεί να προκληθεί σοβαρή συναισθηματική ζημιά σε μακροπρόθεσμη βάση.Το τακτικό κλάμα σας βοηθά να κρατήσετε το νευρικό σας σύστημα υπό έλεγχο, και, επίσης, σας βοηθά να απαλλαγείτε από οποιαδήποτε μπαγιάτικα συναισθήματα που δεν ανήκουν στο συναισθηματικό σώμα σας πια.

Το κλάμα σας κάνει καλό στην υγεία γενικότερα

Το κλάμα προσφέρει πολλά οφέλη πέρα από τα συναισθηματικά. Απελευθερώνει ορμόνες που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά, μειώνοντας τα επίπεδα μαγγανίου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος και στρες, εάν συσσωρευτεί πάρα πολύ στο σύστημά σας. Το κλάμα επίσης λιπαίνει τα μάτια σας και τα αποτρέπει από την αφυδάτωση. Χωρίς δάκρυα, δεν θα είστε ούτε σε θέση να δείτε σωστά! Τέλος, το κλάμα σκοτώνει τα βακτηρίδια και αφαιρεί άλλες βλαβερές τοξίνες από το σώμα. Χωρίς δάκρυα, θα είχαμε πολλά προβλήματα υγείας, για να μην αναφέρουμε, ότι θα καταλήγαμε τρελοί από τα καταπιεσμένα συναισθήματα μας!

Βοηθάτε άλλους να αισθάνονται πιο άνετα να εκφραστούν

Μόνο ένα διανοητικά ισχυρό άτομο μπορεί να βοηθήσει τους άλλους να απελευθερωθούν από τον φόβο του τι σκέφτονται οι άλλοι. Με το κλάμα δεν δείχνετε μόνο την ευάλωτη πλευρά σας στους ανθρώπους και απελευθερώνετε τον εαυτό σας, αλλά βοηθάτε και τους άλλους να αισθάνονται πιο άνετα να κάνουν το ίδιο. Πολλοί άνθρωποι κλειδώνουν τα συναισθήματά τους, φοβούμενοι τι μπορεί να λένε οι άλλοι, ή να σκέφτονται, ότι δείχνοντας τον εαυτό τους στην πιο αγνή του μορφή, θα διώξουν τους ανθρώπους ή ότι θα θεωρηθούν ακατάλληλοι. Ωστόσο, όταν εσείς δεν κρύβετε τα συναισθήματά σας και κλαίτε μπροστά στους άλλους, όταν χρειάζεται, θα συμβάλλετε αυτόματα σε μια πολύ πιο αυθεντική, ελεύθερη και υγιή κοινωνία.

Με πληροφορίες από το apa.orgΤα πιο σημαντικά