Οριστικό Τέλος ο Βαρουφάκης. Ανακοίνωσε την παραίτηση του

6 Ιουλίου, 2015 12:25 ΜΜ
More videos

Μέσα από το Twitter αρχικά και στη συνέχεια με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ο Γιάννης Βαρουφάκης ανακοίνωσε την παραίτηση του, προκειμένου να διευκολύνει τον πρωθυπουργό στις διαπραγματεύσεις.

Στο Twitter έγραψε:

Όπως αναφέρει στο κείμενο του “έμαθα ότι αμέσως μετα την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, κάποιοι υπουργοί Οικονομικών που συμμετείχαν στο Eurogroup επιθυμούν την απουσία μου από τις συναντήσεις. Μια ιδέα που ο πρωθυπουργός της χώρας έκρινε ότι θα συμβάλλει στην επίτευξη της συμφωνίας. Γι’ αυτό το λόγο αφήνω σήμερα το υπουργείο” γράφει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά το κείμενο της παραίτησης του Γιάνη Βαρουφάκη:

“Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας. Όπως όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσίγραφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος. Είναι λοιπόν απαραίτητο το κεφάλαιο του ΟΧΙ να επενδυθεί άμεσα ώστε να μετατραπεί σε ΝΑΙ σε κάποια έντιμη συμφωνία-επίλυση – με αναδιάρθρωση χρέους, με μειωμένη λιτότητα, με αναδιανομή υπέρ των μη εχόντων, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την… απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος. Κι είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών. Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, την νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση της Αριστεράς. Η υπερπροσπάθεια να τιμήσουμε τον γενναίο ελληνικό λαό, και το περίφημο ΟΧΙ που χάρισε χτες στους απανταχού δημοκράτες, μόλις ξεκινά!”

Πληροφορίες αναφέρουν πως τη θέση του υπουργού Οικονομικών θα αναλάβει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με αναπληρωτή υπουργό τον κ. Χουλιαράκη.

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για την παραίτηση Βαρουφάκη

“Ο Γιάνης Βαρουφάκης ως Υπουργός Οικονομικών έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός νιώθει την ανάγκη να τον ευχαριστήσει για την αδιάκοπή του προσπάθεια να προωθήσει τις θέσεις της κυβέρνησης και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του”, ήταν η δήλωση του Γαβριήλ Σακελλαριδη για την παραίτηση Βαρουφάκη.

pontiki/twitter