Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
διεθνήΟργή στην Ιταλία για τις βιοδιασπώμενες σακούλες που αντικατέστησαν τις πλαστικές στα...

Οργή στην Ιταλία για τις βιοδιασπώμενες σακούλες που αντικατέστησαν τις πλαστικές στα σουπερμάρκετ

Με την εφαρμογή του μέτρου -βάσει κοινοτικής οδηγίας του 2015- από 1ης Ιανουαρίου οι φιλικές προς το περιβάλλον σακούλες -σε αντίθεση με τις πλαστικές που χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθούν- πωλούνται από ένα έως τρία λεπτά, ενώ όσοι καταστηματάρχες δεν τις χρεώνουν στους πελάτες τους απειλούνται με πρόστιμο.

Οι διαμαρτυρίες δεν περιορίστηκαν μόνον στα παντοπωλεία και τα σουπερμάρκετ της γειτονικής χώρας, αλλά εξαπλώθηκαν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σ’ ένα σκίτσο που κυκλοφορεί ευρέως η Χιονάτη διαμαρτύρεται που η κακιά μάγισσα της προσφέρει το δηλητηριασμένο μήλο χωρίς σακούλα!

c4ca4238a0b923820dcc509a6f75849b 146

Άλλοι πρότειναν με χιούμορ ότι αντί να αγοράζουν τις νέες σακούλες οι Ιταλοί να ζυγίζουν μεμονωμένα τα προϊόντα τους (φρούτα και λαχανικά).

c81e728d9d4c2f636f067f89cc14862c 105

«Αν δεν χρησιμοποιείς τις σακούλες, δεν τις πληρώνεις», παρότρυνε ένα Tweet

Ορισμένα σουπερμάρκετ ανήρτησαν πινακίδες στις εισόδους τους ζητώντας συγνώμη από τους πελάτες για την -ελάχιστη, είναι αλήθεια- επιβάρυνση για τις σακούλες.

Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις ενόψει των εκλογών του Μαρτίου με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι φορτώνει πρόσθετα βάρη στα νοικοκυριά.

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα το υπουργείο Υγείας δέχθηκε να κουβαλούν οι καταναλωτές δικές τους βιοδιασπώμενες σακούλες από το σπίτι, αρκεί να μην τις έχουν ξαναχρησιμοποιήσει, αφού «υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από βακτηρίδια ».

Αλλά η πρόταση προκάλεσε νέες αντιδράσεις από οικολογικές οργανώσεις, που επισημαίνουν ότι θα μπορούσαν οι καταναλωτές να χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, όπως γίνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Ιταλικά ΜΜΕ υπολόγισαν ότι η ετήσια επιβάρυνση ανά νοικοκυριό από τις βιοδιασπώμενες σακούλες κυμαίνεται μεταξύ 4-12,5 ευρώ.

Το ειρωνικό στην όλη υπόθεση, σημειώνουν διεθνή ΜΜΕ, είναι ότι οι διαμαρτυρίες για τα 1-2 σεντ για τις βιοδιασπώμενες σακούλες, είναι πολύ εντονότερες απ’ ό,τι εκείνες για τις αυξήσεις κατά 5% στους λογαριασμούς ηλεκτροδότησης και φυσικού αερίου, καθώς και στα διόδια…

«Δίνουμε το μισό μας εισόδημα σε φόρους και μετά ξεσπάμε επειδή μια σακούλα στοιχίζει ένα σεντ», σχολίασε με νόημα ο συντηρητικός δημοσιογράφος Βιτόρι Φέλτρι.

[nytimes] [iefimerida]

Τα πιο σημαντικά