Οργή Κικίλια για τους αρνητές της μάσκας: «Να επισκεφτούν τις ΜΕΘ για να πειστούν»

7 Σεπτεμβρίου, 20206:10 ΜΜ
More videos

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας,  τόνισε ότι η μάσκα είναι ένα σημαντικό όπλο μας στη μάχη κατά της επέκτασης του κορωνοϊού, εκφράζοντας, παράλληλα, την οργή για τους «αρνητές» της μάσκας.

Ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε ότι η μάσκα είναι ένα μέτρο που συστήνουν όλοι οι κορυφαίοι επιστήμονες και όλοι οι οργανισμοί παγκοσμίως, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC).

Χαρακτήρισε δε τον κορωνοϊό  «πρώτης τάξεως μεγέθους κίνδυνο»  και αντιπαρέβαλε στους διαδηλωτές γονείς «την πραγματικότητα» -όπως είπε- δηλώνοντας:

«Θα ήθελα να αντιπαραβάλλω στον οποιονδήποτε γονιό σκέφτεται έτσι, την εξής πραγματικότητα. Έχουμε παιδιατρικά Νοσοκομεία στη χώρα. Θα ήθελα να πάρω αυτούς τους ανθρώπους, να τους πάω στα παιδιατρικά Νοσοκομεία μας, να δουν τα εκατοντάδες παιδάκια που παλεύουν από τη γέννησή τους με σοβαρές ασθένειες και καρκίνους. Για να δουν αυτά τα παιδάκια από την πρώτη μέρα της ζωής τους και για πολλά χρόνια που φορούν μάσκα όλη την ημέρα. Είναι μία συγκλονιστική εικόνα, την οποία θα ήθελα να μεταφέρω σε αυτούς τους γονείς και σε αυτούς τους ανθρώπους μόνο και μόνο για να καταλάβουν ότι κάποια άλλα παιδάκια σαν τα παιδάκια τους, που έχουν λιγότερη τύχη από τα παιδιά τους, πώς είναι υποχρεωμένα, αυτά και οι οικογένειές τους, να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητά τους».

Και πρόσθεσε «η μάσκα είναι για να μας προστατεύει. Αυτό είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο. Ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει την άποψή του, αλλά εγώ οφείλω να πω και να υποστηρίξω αυτό το οποίο λέει η Επιστήμη».

«Να επισκεφτούν τις ΜΕΘ για να πειστούν οι αρνητές του κορωνοϊού»

Αναφερόμενος στα σενάρια συνωμοσιολογίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο υπουργός Υγείας, δήλωσε ότι «κάποιοι θέλουν να παίξουν παιγνίδια στην πλάτη της Δημόσιας Υγείας».

Επιπλέον, έδωσε ένα παράδειγμα λέγοντας: «Πάμε σε μια ΜΕΘ-COVID του «Σωτηρία», του «Αττικόν», του «Ευαγγελισμού», να δείτε ανθρώπους διασωληνωμένους που δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Που αντί να παράγουν οξυγόνο, παράγουν υγρά οι κυψελίδες, πνίγονται στα υγρά τους. Που παλεύουν και προσπαθούν να αντέξουν άλλη μία μέρα, να καλυτερεύσουν, να μπορέσουν να αποσωληνωθούν. Δεν είναι αστεία πράγματα αυτά. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει το πολιτικό κομμάτι της ιστορίας, αλλά εγώ είμαι Υπουργός Υγείας, θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας και εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές».

«Δωρεάν το εμβόλιο του κορονοϊού για τους Έλληνες όταν έρθει»

Ακόμη, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας ότι εάν όλα πάνε καλά με τις δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης τότε αυτό θα αρχίσει να διανέμεται τον Δεκέμβριο του 2020.

«Η πρώτη εταιρία που συμφώνησε με την Ευρώπη για 400.000.000 δόσεις, ήταν η Astra Zeneca μαζί με την Οξφόρδη. Αυτή με κοινό παρονομαστή και αλγόριθμο για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στο συμβόλαιό της λέει ότι εφόσον ολοκληρωθεί και η 4η φάση και εγκριθεί, θα ξεκινήσει να διανέμει το εμβόλιο το Δεκέμβριο του 2020 και σε 7 δόσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Η πρώτη δόση που θα πάρουμε είναι κάτι παραπάνω από 700.000 εμβόλια και θα προηγηθούν οι ευπαθείς ομάδες και οι υγειονομικοί σε πρώτη φάση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε την ικανοποίησή του για την αλληλεγγύη στο θέμα των εμβολίων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και δήλωσε ότι μένει να αποδειχθεί ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Επανέλαβε ότι τα εμβόλια στην Ελλάδα θα χορηγούνται χωρίς κόστος για τον έλληνα πολίτη.

«Προφανώς έχουν κουραστεί οι λαοί όλου του κόσμου και προφανώς είναι μία ελπίδα αυτή της Επιστήμης μαζί με την κοινωνία, ώστε να μπορέσει σε κάποιους μήνες να υπάρχουν εμβόλια, τα οποία θα δώσουν σημαντική ώθηση στο να βελτιωθεί η ζωή μας. Να εμβολιαστούμε, να έχουμε ανοσία και να μπορέσει να ξαναλειτουργήσει η κοινωνία πιο φυσιολογικά», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας κατέληξε λέγοντας ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων για τον ιό της γρίπης κι ότι αναμένεται να εμβολιαστούν 1 εκατομμύριο Έλληνες περισσότεροι από πέρυσι.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Tilestwra.com στο Google News