«Ώρα αποφάσεων»: Τα 3 νέα μέτρα που ανακοινώνει η Κυβέρνηση για τα Χριστούγεννα

19 Δεκεμβρίου, 20211:13 ΜΜ

«Ώρα αποφάσεων»: Τα 3 νέα μέτρα που ανακοινώνει η Κυβέρνηση για τα Χριστούγεννα

Με αφορμή τη νέα μετάλλαξη που απειλεί όλο και περισσότερο τη διασπορά του κορωνοϊού οι ειδικοί εξετάζουν νέα μέτρα για τον περιορισμό του.

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει κάνει την εμφάνισή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και η κυβέρνηση παρατηρεί τα νέα δεδομένα και ετοιμάζεται να παρέμβει με νέα μέτρα εφόσον αυτά κριθούν αναγκαία.

Μπορεί η κυβέρνηση να αποκλείει την πιθανότητα νέων μέτρων στις γιορτές των Χριστουγέννων, αυτό όμως δεν αποκλείεται να συμβεί μετά την Πρωτοχρονιά εάν υπάρξει πολαπλασιαστική αύξηση των κρουσμάτων με την μετάλλαξη Όμικρον.

Και αυτό γιατί ακόμα δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά δεδομένα για την συγκεκριμένη μετάλλαξη και κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια. Για τον λόγο αυτό, στο τραπέζι φαίνεται πως υπάρχουν μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν εφόσον χρειαστεί.

Τα μέτρα αυτά θα αφορούν τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια καθώς αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης. Για τα μέτρα που αναμένεται να έρθουν έχει μιλήσει και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος τόνισε πως η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον θα φέρει αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας των καταστήμάτων εστίασης.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η κυβέρνηση, εφόσον χρειαστεί, έχει στη φαρέτρα της τα εξής μέτρα:

Εξετάζεται ο περιορισμός των καθήμενων στα τραπέζια εστίασης από 10 στα έξι. Παράλληλα, ενδεχομένως αποφασιστεί πληρότητα στο 80% και να επιστρέψει η πληρότητα στο 80%.
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι μάσκες παντού, και όχι μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή συστήνεται η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους εφόσον υπάρχει συνωστισμός.

Έσχατη λύση αλλά υπαρκτή είναι να απαγορευτούν οι ανεμβολίαστοι από τους εξωτερικούς χώρους εστίασης. Αυτή τη στιγμή υποχρεούνται σε αρνητικό rapid test.

Επιβεβαίωση Πλεύρη για νέα μέτρα εφόσον χρειαστεί

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων. Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που μένει πάντα στο τραπέζι.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, στον ενήλικο πληθυσμό το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών ανέρχεται περίπου στο 80% τόνισε.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News