Ολλανδικό χωριό προσέχει τους ηλικιωμένους συνεχώς για το δικό τους καλό

6 Δεκεμβρίου, 20175:45 ΜΜ
More videos

Αυτό το ήσυχο μέρος στην Ολλανδία φαίνεται να είναι εντελώς μέτριο με την πρώτη ματιά. Η καθημερινή ρουτίνα των 150 κατοίκων που ζουν εδώ φαίνεται εντελώς φυσιολογική: τρώνε, κοιμούνται και πάνε για ψώνια. Ωστόσο, κάθε ένας από αυτούς παρακολουθείται στενά και συνεχώς.

Θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας την ιστορία μιας από τις πιο καταπληκτικές κοινότητες: μια ειδική μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων για ασθενείς που πάσχουν από άνοια.

sunnyfoxsmiles

Η ιδέα να ανοίξει ένα τέτοιο ίδρυμα ήρθε στην Υβόνη Φαν Αμερόνγκεν το 2009. Εργάστηκε σε γηροκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα και ήταν εξοικειωμένη με τα κλινικά χαρακτηριστικά και την πορεία της νόσου των ασθενών με άνοια. Σε κάποιο σημείο, ρώτησε τον εαυτό της: “Τι θέλουμε πραγματικά για τον εαυτό μας και τους γονείς μας;” Έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει το Hogeweyk, την πρώτη εγκατάσταση αυτού του είδους.

 

Οι ασθενείς δεν είναι απομονωμένοι σε θαλάμους. Αντίθετα, ζουν μια συνηθισμένη ζωή: επισκέπτονται εστιατόρια ή συναντιούνται με τους γείτονες για να παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια. Και δεν έχουν ιδέα ότι μένουν σε μια εγκατάσταση ψυχικής φροντίδας.

sunnyfoxsmiles

Το συγκρότημα είναι απόλυτα εξοπλισμένο για άνετη διαμονή και περιλαμβάνει μια περιοχή με σοκάκια, κήπους, κομμωτήριο, ακόμη και ένα μικρό θέατρο!

 

Τα σπίτια είναι χτισμένα σύμφωνα με τη χρονική περίοδο κατά την οποία η μνήμη του ασθενούς σταμάτησε να λειτουργεί σωστά: στο ύφος της δεκαετίας του 1950, της δεκαετίας του 1970 ή ακόμα και της δεκαετίας του 2000. Κάθε νεοεισερχόμενος μπορεί να επιλέξει ένα κατάλυμα με βάση τις προτιμήσεις του.

Οι ασθενείς ζουν σε σπίτια σε ομάδες 5-6 ατόμων με έναν ή δύο φροντιστές. Η Υβόνη πιστεύει ότι η συνεχής επικοινωνία και η αλληλεπίδραση με τον έξω κόσμο βοηθούν τους ασθενείς να παραμείνουν ήρεμοι και να αποτρέψουν την πρόοδο της νόσου. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει δείξει ότι η μοναξιά μπορεί να είναι τόσο επιβλαβής όσο το κάπνισμα και διπλάσια επικίνδυνη από την παχυσαρκία.

sunnyfoxsmiles

Ο σύζυγος μιας από τους κατοίκους του Hogeweyk μοιράζεται τις σκέψεις του σχετικά με τη ζωή σε αυτή την εγκατάσταση: “Αυτός είναι ένας ασφαλής χώρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν την αλλαγή των εποχών και να νιώσουν όταν ο καιρός ζεσταίνει ή κρυώνει. Πίνει ένα φλιτζάνι τσάι, πηγαίνει μια βόλτα. ” Το ιατρικό προσωπικό είναι συνεχώς παρόν στο κέντρο, αλλά το προσωπικό προσποιείται ότι είναι ταμίες, εργαζόμενοι ή κάτοικοι και δεν προσελκύουν την προσοχή. Όλος ο οικισμός μοιάζει πολύ με ένα χωριό, εκτός από το γεγονός ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού αποτελείται από ηλικιωμένους και τα αγαθά στο σούπερ μάρκετ παρέχονται δωρεάν.

sunnyfoxsmiles

Μια φιλική ατμόσφαιρα και υποστήριξη εκδηλώνονται στο Hogeweyk σε όλες τις πτυχές της ζωής: οι εργαζόμενοι διδάσκονται να εστιάζουν σε πράγματα που μπορούν να κάνουν οι ασθενείς και όχι στους περιορισμούς τους. Ο ιδρυτής της ιατρικής μονάδας είπε: “Όλοι οι άνθρωποι που ζουν εδώ χρειάζονται θεραπεία και λαμβάνουν φάρμακα. Αλλά για μας, η προσωπικότητά τους έρχεται πρώτη ». Εκτός αυτού, μία από τις βασικές αρχές είναι να προσφέρουμε σε κάθε ασθενή μια επιλογή. “Ακόμα κι αν γνωρίζουμε ότι σας αρέσει ο γλυκός καφές, θα σας ρωτήσουμε κάθε φορά, ούτως ή άλλως,” Θέλετε ζάχαρη στον καφέ σας; “

sunnyfoxsmiles

Το Hogeweyk μοιάζει με μια κλειστή περιοχή στην περίμετρο. Εάν ένας ασθενής πηγαίνει προς την έξοδο, το ιατρικό προσωπικό εξηγεί με ευγένεια ότι η πόρτα είναι κλειστή και συνιστούμε να δοκιμάσουν μια άλλη διαδρομή. Αλλά, συνήθως, κανείς δεν προσπαθεί να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις επειδή ζει εκεί και είναι εξαιρετικά άνετα. Το σύμπλεγμα 1,5 εκταρίων φιλοξενεί κάθε εγκατάσταση που μπορεί να χρειαστεί οποιοσδήποτε ασθενής. Υπάρχει ακόμη και ταχυδρομείο!

sunnyfoxsmiles

Το 2013, το συγκρότημα κέρδισε ένα βραβείο υψηλού επαίνου για τη νέα έννοια περίθαλψης για άτομα που πάσχουν από άνοια. Μπορεί να είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς, αλλά η ζωή σε αυτό το χωριό είναι λιγότερο δαπανηρή από την πρόσληψη μιας 24ωρης νοσοκόμας στο σπίτι.

sunnyfoxsmiles

Το Hogeweyk βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κέντρο του Άμστερνταμ, γεγονός που καθιστά δυνατή τις συχνές επισκέψεις για τους ασθενείς.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News