Η Ολλανδία πραγματοποίησε διαγωνισμό σχεδιασμού νέων κατοικιών για πρόσφυγες.

6 Νοεμβρίου, 2016 2:34 ΜΜ
More videos

Το 2015, περίπου 60.000 πρόσφυγες έφθασαν στην Ολλανδία και είχαν ανάγκη ένα μέρος για να ζήσουν.

Η Ολλανδία είναι μια μικρή χώρα, μόλις πάνω από το ήμισυ του μεγέθους της Δυτικής Βιρτζίνια, οπότε η στέγαση όλων των ανθρώπων είναι μια πρόκληση. Καθώς η παγκόσμια κρίση προσφύγων συνεχίζεται, απαιτούνται καινοτόμες λύσεις ώστε οι άνθρωποι που φεύγουν λόγω του εμφύλιου πολέμου και της θρησκευτικής βίας, να έχουν ένα ασφαλές μέρος για να ζήσουν.

1

Arie Kievit/AFP/Getty Images

Σε αυτή την περίπτωση, η λύση περιελάμβανε το άνοιγμα μιας παλιάς εγκαταλελειμμένης φυλακής ως προσωρινή δημόσια στέγαση. Ήταν μια κατάσταση λιγότερο από ιδανική.

Η χώρα ήταν αποφασισμένη να κάνει ότι καλύτερο.

Τον Ιανουάριο του 2016, η Ολλανδία προκήρυξε ένα διαγωνισμό σχεδίου που ονομάστηκε «Ένα Σπίτι Μακριά από το Σπίτι». Οι συμμετέχοντες, είχαν αναλάβει το σχεδιασμό προσωρινής στέγασης για τους πρόσφυγες και τα θύματα των καταστροφών.

Όλα τα βραβευμένα σχέδια είχαν την ιδέα της κατοικίας και πρόσθεσαν ανέσεις και καινοτομίες για να τα κάνουν πιο λειτουργικά ως πλήρη σπίτια παρά ως ένα απλό μέρος με κρεβάτι για ύπνο.

Οι νικητές του διαγωνισμού, εμφανίστηκαν σε έκθεση στο Άμστερνταμ ως μέρος της Ολλανδικής Εβδομάδας Σχεδιασμού. Περιελάμβαναν ηλιακή ενέργεια, συστήματα καθαρισμού του νερού και έξυπνη χρήση υλικών και χώρων.2

A Home Away From Home.

Αυτό το καταφύγιο Αγροκτήματος έχει σχεδιαστεί για να μετατρέψει τα κενά αγροτικά χωράφια σε μίνι χωριά.3

A Home Away From Home.

Ο τετράγωνος σχεδιασμός βοηθά στο να τοποθετηθούν δεκάδες παρόμοια έργα μαζί και μπορούν να μετακινηθούν εύκολα. Ο αρχιτέκτονας αυτού του σχεδίου φαντάστηκε τα μικρά χωριά να θεσπίζουν την «οικονομία» με τις τοπικές πόλεις.4

A Home Away From Home.

Ένας άλλος σχεδιαστής, δημιούργησε πύργους από φελιζόλ ως την τέλεια κατοικία χαμηλού κόστους για τους πρόσφυγες ώστε να τοποθετηθούν στους χώρους υποδοχής.5

A Home Away From Home.

Έχει μόνωση, είναι αδιάβροχο, ανθεκτικό στη φωτιά και πολύ αποδοτικό από πλευρά κόστους. Έχει όλες τις ανέσεις ενός διαμερίσματος: κρεβάτια, νιπτήρα, τουαλέτα, ντους και ένα τραπέζι κουζίνας. Όλα λειτουργούν εύκολα με ηλεκτρική ενέργεια.

Η λύση «Άνετη Πόλη» προτάθηκε από ένα σχεδιαστή για τις πόλεις που δεν έχουν αρκετό χώρο για να στεγάσουν μεγάλο αριθμό προσφύγων.6

A Home Away From Home.

Κάθε μέρος το σχεδιασμού «Άνετη Πόλη» είναι σπονδυλωτό, προσαρμόσιμο και μπορεί εύκολα να κατασκευαστεί σε άδεια βιομηχανικά κτίρια ή σε εγκαταλελειμμένα μέρη. Έτσι, η σπιτική άνεση θα προσφέρεται στις άδειες φυλακές.

Υπάρχει ακόμη και η σύγχρονη Ηλιακή Καμπίνα που μπορεί να αποφέρει έσοδα και ηλιακή ενέργεια.7

A Home Away From Home.

Η ηλιακή επένδυση της οροφής παράγει περισσότερη ενέργεια από όση απαιτείται για να τροφοδοτηθεί το σπίτι. Έτσι, οι ένοικοι μπορούν να πουλήσουν την ηλιακή τους ενέργεια στο τοπικό δίκτυο και να αποκτήσουν κέρδος.8

A Home Away From Home.

Τέλος, αυτός ο κομψά σχεδιασμένος κύβος διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα καθαρισμού νερού.9

A Home Away From Home.

Πρόκειται για εξελικτικά ξύλινα κτίρια που είναι φορητά, εύκολα στην κατασκευή και λειτουργούν με μπαταρίες ηλιακής ενέργειας. Έχουν επίσης σύστημα αποχέτευσης και ανακύκλωσης νερού καθιστώντας τα ικανοποιητικά.

Σίγουρα θα χρειαστούν και άλλα τέτοια είδη στέγασης για την προσφυγική κρίση.

Το σπίτι είναι κάτι που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο αλλά δεν είναι κάτι απλό. Μας κάνει να αισθανόμαστε ασφάλεια, άνεση και ανθρωπιά.

Η τρέχουσα προσφυγική κρίση δεν έδειξε σημάδια επιβράδυνσης. Με την κλιματική αλλαγή που προκαλεί επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, είναι πιθανό να δούμε τον αριθμό από τους «κλιματικούς πρόσφυγες» να αυξάνεται.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα χρειαστούν ένα μέρος για να ζήσουν. Οι καινοτόμες λύσεις θα τους βοηθήσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια.