Ολλανδία: Ανδρας καταδικάστηκε για αφαίρεση προφυλακτικού χωρίς συναίνεση

15 Μαρτίου, 20237:10 ΜΜ
More videos

Ένας Ολλανδός καταδικάστηκε την Τρίτη επειδή αφαίρεσε το προφυλακτικό του κατά τη διάρκεια του σεξ χωρίς τη συγκατάθεση της συντρόφου του, στην πρώτη δίκη στην Ολλανδία για το λεγόμενο «stealthing».

Ωστόσο, το περιφερειακό δικαστήριο της Ντόρντρεχτ απάλλαξε τον άνδρα από την κατηγορία του βιασμού, επειδή έκρινε ότι το σεξ ήταν συναινετικό.

«Με τις πράξεις του, ο ύποπτος ανάγκασε το θύμα να ανεχθεί το σεξ χωρίς προστασία μαζί του. Με αυτόν τον τρόπο, περιόρισε την προσωπική της ελευθερία και έκανε κατάχρηση της εμπιστοσύνης που του είχε δείξει», ανέφερε το δικαστήριο.

Άλλα δικαστήρια έχουν επίσης αντιμετωπίσει το φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Σε μια υπόθεση στη Γερμανία, δικαστήριο του Βερολίνου το 2018 καταδίκασε έναν αστυνομικό για σεξουαλική επίθεση και του επέβαλε ποινή οκτώ μηνών με αναστολή επειδή αφαίρεσε κρυφά το προφυλακτικό του κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και τον διέταξε να πληρώσει αποζημίωση σχεδόν 3.100 ευρώ στο θύμα. Η ποινή με αναστολή μειώθηκε σε έξι μήνες μετά από έφεση.

Το 2021, οι νομοθέτες της Καλιφόρνια έκαναν την πολιτεία την πρώτη στις ΗΠΑ που κήρυξε παράνομο το «stealthing», καθιστώντας παράνομη την αφαίρεση προφυλακτικού χωρίς τη λήψη προφορικής συναίνεσης. Ωστόσο δεν άλλαξε τον ποινικό κώδικα. Αντίθετα, θα τροποποιούσε τον αστικό κώδικα, ώστε το θύμα να μπορεί να μηνύσει τον δράστη για αποζημίωση.

Στην υπόθεση στο Ντόρντρεχτ, ένας 28χρονος από το Ρότερνταμ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή – που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να εκτίσει την ποινή αν δεν διαπράξει άλλο έγκλημα – και διατάχθηκε να πληρώσει το θύμα του 1.000 ευρώ σε αποζημίωση.

Ένας άλλος άνδρας αθωώθηκε σε μια ξεχωριστή δίκη για stealthing επειδή το δικαστήριο είπε ότι δεν αποδείχθηκε ότι είχε την πρόθεση να αναγκάσει τη σύντροφό του να κάνει σεξ χωρίς προστασία.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News