Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί οι άνθρωποι έχουν γαλάζια μάτια.

23 Δεκεμβρίου, 2015 9:35 ΜΜ
More videos

Όλοι οι γαλανομάτες, μοιράζονται μια γονιδιακή μετάλλαξη η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε έναν άνθρωπο της Λίθινης Εποχής που έζησε πριν από 7.000 χρόνια.

Εάν σας απασχολεί το ερώτημα γιατί αρκετοί άνθρωποι γύρω μας έχουν γαλάζια μάτια (κι εμείς όχι), υπάρχουν καλά νέα. Οι επιστήμονες κατέληξαν πρόσφατα, μετά από χρόνια ερευνών στηναπάντηση.

Όλοι οι γαλανομάτες, γράφει ο Independent, μοιράζονται μιαγονιδιακή μετάλλαξη η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε έναν άνθρωπο της Λίθινης Εποχής που έζησε περίπου πριν από 7.000 χρόνια.

Η απεικόνιση του πρώτου ανθρώπου με γαλάζια μάτια

upl567904e1437aa

Οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στην ανακάλυψη, μετά τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του DNA από θραύσματα που προέρχονταν από το δόντι του ανθρώπου

blue-eyes-2

Οι επιστήμονες εντόπισαν το πρώτο άτομο που πιστεύεται ότι είχε μπλε μάτια όταν ανακάλυψαν τα καλά διατηρημένα λείψανά του σε μια σπηλιά στη βορειοδυτική Ισπανία, το 2006.

Μελέτες έδειξαν αργότερα ότι ο άνθρωπος αυτός είχε τα σκουρόχρωμα γονίδια που βρέθηκαν στην Αφρική, αλλά ήταν πιο στενά συνδεδεμένος με τους σύγχρονους Σκανδιναβούς παρά με άλλους Ευρωπαίους, και είχε ζήσει στα μέσα της Μεσολιθικής περιόδου.

Οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στην ανακάλυψη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature μετά τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του DNAαπό θραύσματα που προέρχονταν από το δόντι του ανθρώπου.

«Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η ανακάλυψη ότι αυτό το άτομο είχε Αφρικανικές εκδοχές γονιδίων που καθορίζουν το χρώμα των σημερινών Ευρωπαίων, κάτι που δείχνει ότι είχε σκούρο δέρμα» δήλωσε ο Carles Lalueza-Fox του Ινστιτούτου Εξελικτικής Βιολογίας στη Βαρκελώνη, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014.

«Ακόμα πιο εκπληκτική ήταν η διαπίστωση ότι κατείχε τις γενετικές παραλλαγές που δίνουν μπλε μάτια στους σύγχρονους Ευρωπαίους, με αποτέλεσμα ένα μοναδικό φαινότυπο [φυσικός τύπος] σε ένα γονιδίωμα που κατά τα άλλα είναι σαφώς γνώρισμα της Βόρειας Ευρώπης» δήλωσε ο Δρ Lalueza-Fox.

blueeyes_rex

«Τα μπλε μάτια στους σύγχρονους ανθρώπους σχετίζονται με την ίδια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που ονομάζεται HERC2. Αν έχετε αυτή τη μετάλλαξη και στα δύο αντίγραφα του χρωμοσώματος, θα έχετε σίγουρα μπλε μάτια. Αυτή ήταν η περίπτωση με αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος είναι μέχρι στιγμής το αρχαιότερο γνωστό άτομο με μπλε μάτια» είπε.

Μια προηγούμενη μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι οι πρώτες μεταλλάξεις γονιδίων μπλε ματιών που οδήγησαν στην εξέλιξη του χρώματος αυτού, ενδέχεται να έχουν συμβεί πριν από 10.000 χρόνια σε άτομα που ζούσαν γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Πηγή: Independent

Ακολουθήστε μας στο facebook: