Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024
διάφοραΟικονόμου: «Πολύ γενναία και επιβεβλημένη η απόφαση του Πρωθυπουργού για τους άνω...

Οικονόμου: «Πολύ γενναία και επιβεβλημένη η απόφαση του Πρωθυπουργού για τους άνω των 60»

Πώς σχολίασε τη συγκεκριμένη κίνηση ο Γιάννης Οικονόμου

Σε εκπομπή του ΑΝΤ1 φιλοξενήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου και χαρακτήρισε ως γενναία την απόφαση του Πρωθυπουργού να επιβάλλει την υποχρεωτικότητα του εμβολίου στους πολίτες άνω των 60 ετών.

«Ο Πρωθυπουργός πήρε αυτή την πολύ γενναία και επιβεβλημένη απόφαση, σε ό,τι αφορά τους συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω. Φαίνεται ότι υπάρχει μία ανταπόκριση πολύ ικανοποιητική. Από την ώρα που ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα μέχρι σήμερα, έχουμε 50.000 νέα ραντεβού. Έχουμε, δηλαδή, περίπου το 10% εκείνων που ήταν ανεμβολίαστοι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, να έχουν σπεύσει να κλείσουν το ραντεβού της πρώτης δόσης».

Συνεχίζουμε για την προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι παράλληλα με την υποχρεωτικότητα υπάρχει η απόφαση να ανοίξει η αναμνηστική, η τρίτη δόση, τρεις μήνες μετά το δεύτερο εμβόλιο.

«Συνεχίζουμε με όλους τους τρόπους την προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Σε ολόκληρο τον κόσμο έχει ανοίξει μια συζήτηση για το πώς θα προσαρμόσουν τα κράτη τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον κορωνοϊό, ενόψει και της μετάλλαξης «Όμικρον», που εν πολλοίς ακόμη παραμένει αχαρτογράφητη.

Η κατάσταση είναι δυναμική. Ό,τι πρέπει να γίνει για να φτάσουμε στο ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης που πρέπει, η Κυβέρνησή μας θα το κάνει και θα το κάνει έγκαιρα, όπως πρώτη και έγκαιρα πήρε μια σειρά από μέτρα. Θυμίζω το «πράσινο» πιστοποιητικό, το άνοιγμα της τρίτης δόσης για όλους, την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους συμπολίτες μας άνω των 60», ανέφερε.

Ο κ. Οικονόμου μίλησε και για την απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο έκρινε συνταγματικό τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς.

«Η συζήτηση περί συνταγματικότητας είναι πολύ σοβαρή. Έγκριτοι επιστήμονες έχουν τοποθετηθεί δημόσια και υπάρχουν οι αποφάσεις των Δικαστηρίων. Πέραν όμως της συνταγματικότητας, υπάρχει η πιο σημαντική διάσταση. Το μέτρο δεν είναι ούτε τιμωρητικό, ούτε εισπρακτικό. Δεν παίρνουμε το μέτρο για να μπουν τα 100 ευρώ, από τους ανεμβολίαστους στον κρατικό κορβανά. Δεν είναι αυτός ο στόχος. Δεν θέλουμε να τους τιμωρήσουμε.

Στόχος είναι να ασκήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση, για να αξιοποιήσει ο καθένας το προνόμιο αυτό της επιστήμης, να θωρακιστεί, να σώσει τη ζωή του, αλλά και να αποκλιμακωθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Προφανώς, η υποχρεωτικότητα πρέπει να έχει ένα αντίτιμο, για να είναι υποχρεωτικότητα. Όμως, μακάρι να μην χρειαστεί να επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο», πρόσθεσε.

Ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε και στην περίπτωση να έχει εμβολιαστεί κάποιος στο εξωτερικό με εμβόλιο που δεν χρησιμοποιείται στην Ελλάδα και είπε πως για το συγκεκριμένο θέμα θα υπάρξουν ενημερώσεις. Όσοι εμβολιάστηκαν με κάποιο άλλο εμβόλιο, θα μπορούν να δηλώσουν τον εμβολιασμό του σε αρμόδιες Υπηρεσίες μόνο αν το εμβόλιο έχει πάρει έγκριση από τον Π.Ο.Υ..

Για τα Χριστούγεννα δήλωσε πως υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο, προϋποθέσεις γι’ αυτούς που μπορούν να κινούνται σε κλειστούς χώρους και προϋποθέσεις για το πώς πρέπει να κινούνται οι ανεμβολίαστοι με τα τεστ.

«Έχει αναμορφωθεί το πλαίσιο για το πιστοποιητικό νόσησης. Αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη. Δεν έχουμε κατά νου να βάλουμε περιορισμούς σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας. Συστήνουμε όλοι να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που δίνει η ελληνική Πολιτεία για ένα δωρεάν self test, έτσι ώστε και οι εμβολιασμένοι να τεστάρουν την κατάστασή τους εθελοντικά», ανέφερε ξεκαθαρίζοντας πως οι εμβολιασμένοι θα έχουν ελευθερίες σε σχέση με όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

«Με αυτό το πλαίσιο ασφάλειας, τηρώντας τα μέτρα, με τους ελέγχους της Πολιτείας που έχουν εντατικοποιηθεί και θα βρίσκονται σε υψηλή ένταση το επόμενο διάστημα, ακολουθώντας ο καθένας αυτά που πρέπει να κάνει, έχοντας κατά νου ότι ο κοροναϊός είναι εδώ, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να περάσουμε τα Χριστούγεννα».

«Είναι αυτονόητο. Διότι βάζουμε σε πολύ μεγάλο κίνδυνο τους ανθρώπους με τους οποίους θα καθίσουμε γύρω από το γιορτινό τραπέζι να ευχηθούμε, να αλλάξουμε ευχές και χρονιά. Είναι ζήτημα συναίσθησης της ευθύνης απέναντι σε αυτούς που αγαπάμε και στον εαυτό μας. Αυτά που βλέπουμε τριγύρω μας από τα νοσοκομεία και τις εντατικές, όχι απλώς πρέπει να μας προβληματίσουν, πρέπει να οδηγήσουν τη σκέψη μας εκεί», ανέφερε.

Τέλος αναφέρθηκε και στην πανδημία λέγοντας ότι υπάρχουν γενικά πολλές κρίσεις οι οποίες σχετίζονται κυρίως με την πανδημία αλλά και με τις ανατιμήσεις.

Τα πιο σημαντικά