Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
ΕλλάδαΟι Τούρκοι πουλάνε τα ρούχα τους για να πάρουν ψωμί - Ανησυχία...

Οι Τούρκοι πουλάνε τα ρούχα τους για να πάρουν ψωμί – Ανησυχία για κοινωνική έκρηξη

Οι Τούρκοι πουλάνε τα ρούχα τους για να μπορέσουν να αγοράσουν τρόφιμα, καθώς μαστίζονται από την τρέχουσα οικονομική κρίση, ανέφερε η εφημερίδα Cumhuriyet στις 8 Δεκεμβρίου.

Καθώς η λίρα συνεχίζει να πέφτει, η ανεργία βρίσκεται σε πρωτοφανή επίπεδα και οι τιμές των αγαθών εκτοξεύονται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την τεράστια μείωση της αγοραστικής τους δύναμης.

Στο Σκουτάριον (Ουσκουντάρ) της Κωνσταντινούπολης, ένας δρόμος που κάποτε ήταν γεμάτος με φοιτητές που έψαχναν να αγοράσουν μεταχειρισμένα αντικείμενα, τώρα είναι γεμάτος με ανθρώπους που προσπαθούν να πουλήσουν τα πράγματά τους.

«Πρέπει να πουλήσω το σακάκι μου για να βγάλω χρήματα», λέει ένας άνδρας στην Cumhuriyet καθώς επισκέπτεται ένα κατάστημα για να διαπραγματευτεί.

Ο Χουσεΐν Ακιούζ, ιδιοκτήτης καταστήματος μεταχειρισμένων, είπε ότι η κατάσταση γίνεται χειρότερη κάθε μέρα.

«Μια γυναίκα με κάλεσε στο σπίτι της για να πουλήσει έναν καναπέ και μια βάση κρεβατιού πριν από ένα μήνα.

»Είδα ένα παιδί να κλαίει, προφανώς από πείνα. Η γυναίκα είχε δακρυσμένα μάτια», είπε ο Ακιούζ.

«Μου είπε: “Μπορούμε να συμβιβαστούμε με 80 λίρες”. Δεν άντεξα την κατάσταση, της έδωσα 100 λίρες και έφυγα χωρίς να πάρω τα έπιπλα», πρόσθεσε.

Ένας άλλος ιδιοκτήτης καταστήματος, ο Μουράτ Ντιντζ, είπε ότι ένας ηλικιωμένος πούλησε την τηλεόρασή του για να μπορέσει να πληρώσει το χρέος της πιστωτικής κάρτας του εγγονιού του.

«Μου την πούλησε για 900 λίρες. Αν θέλει να αγοράσει καινούργια, θα πρέπει να πληρώσει 3.000 λίρες», είπε ο Ντιντζ, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι αγοράζουν μεταχειρισμένα προϊόντα αντί για καινούργια.

Ένας ιδιοκτήτης καταστήματος, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, είπε ότι οι άνθρωποι βρίσκουν και τα μεταχειρισμένα προϊόντα ακριβά.

«Δεν θέλουμε να αγοράζουμε άλλα μεταχειρισμένα προϊόντα γιατί δεν μπορούμε να τα πουλήσουμε.

»Η αγοραστική δύναμη έφτασε στον πάτο.

»Το κόστος διατήρησης αυτών των προϊόντων σε αποθήκες μας κοστίζει», είπε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος.

Ο Αζίζ Κοτζάλ, επικεφαλής της Ένωσης Προστασίας Πελατών (TÜKODER), δήλωσε ότι αναμένει κοινωνική έκρηξη λόγω της φτώχειας.

«Βλέπουμε ότι άνθρωποι αγοράζουν συσκευές ή έπιπλα με δόσεις και τα πωλούν σε μετρητά για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

»Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο για να παραμείνουν ζωντανοί», είπε ο Κοτζάλ στην Cumhuriyet.

«Μπορεί να ακολουθήσουν κοινωνικές εκρήξεις, διαλυμένες οικογένειες και αυτοκτονίες.

»Φταίει το σύστημα που ανάγκασε τους ανθρώπους να ζουν έτσι», πρόσθεσε.



Τα πιο σημαντικά