Οι Times του Λονδίνου, υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα

12 Ιανουαρίου, 2022 8:02 ΜΜ
More videos

Ξεκάθαρη και απόλυτη θέση, υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα παίρνει 50 χρόνια μετά και η βρετανική εφημερίδα Times. «Οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστρέψουν. Το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη των Times, αντιστάθηκαν στην πίεση» αναφέρεται στο άρθρο της εφημερίδας.

ΣΥΝΤΑΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΠΟΚΗΣ
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Η συμφωνία της Ιταλίας, να δανείσει στην Ελλάδα, ένα μαρμάρινο θραύσμα της θεάς Άρτεμης, το οποίο λήφθηκε, όπως τα γλυπτά του Παρθενώνα και σε αντάλλαγμα, η Ιταλία να λάβει ένα αρχαίο άγαλμα της Αθηνάς και έναν αμφορέα είναι παρόμοια με εκείνη που είχε προταθεί στο Βρετανικό Μουσείο πριν από αρκετά χρόνια. Σε αντάλλαγμα για την επιστροφή των γλυπτών, η Ελλάδα θα έστελνε στο Λονδίνο μια εκ περιτροπής έκθεση με μερικά από τα καλύτερα κλασικά της αντικείμενα που δεν εκτίθενται μόνιμα.

Η πρόταση έφτασε κοντά σε συμφωνία, επισημαίνεται. Απέτυχε όμως λόγω διαμάχης για την ιδιοκτησία των γλυπτών του Παρθενώνα. Η Βρετανία επέμεινε ότι είχαν αγοραστεί, όχι λεηλατηθεί, και πρέπει να παραμείνουν στην ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου. «Ένας τέτοιος γραφειοκρατικός παραλογισμός μπορεί να επιλυθεί γρήγορα. Ας εγκρίνει λοιπόν το κοινοβούλιο την επιστροφή τους».