Τρίτη, 23 Απριλίου 2024
διεθνήΟι πιο υγιείς άνθρωποι δεν πάνε γυμναστήριο σύμφωνα με έρευνα

Οι πιο υγιείς άνθρωποι δεν πάνε γυμναστήριο σύμφωνα με έρευνα

Υπάρχουν πέντε περιοχές στον κόσμο, που χαρακτηρίζονται ως «Οι Μπλε Ζώνες» της μακροζωίας. Αυτές είναι η Σαρδηνία της Ιταλίας, η Οκινάβα της Ιαπωνίας, η Νικόγια στην Κόστα Ρίκα, η Λόμα Λίντα στις ΗΠΑ και η Ικαρία στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές έχουν τα μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο, αλλά παρόλα αυτά, δεν τρέχουν σε μαραθώνιους, ούτε πάνε στο γυμναστήριο.

Αντίθετα, ζουν σε περιβάλλοντα που τους ωθούν να κινούνται, χωρίς καν να το αντιλαμβάνονται. Αυτό σημαίνει ότι έχουν και φροντίζουν τους κήπους τους, περπατούν κατά τη διάρκεια της ημέρας και περιορίζουν τη χρήση μηχανικών ευκολιών στην καθημερινότητά τους, όσον αφορά τις εργασίες στο σπίτι και τον κήπο.

Οι ερευνητές των «Μπλε Ζωνών» συμπέραναν ότι η φυσική κίνηση στην καθημερινότητα είναι ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους για να αυξήσει κανείς τη διάρκεια ζωής του και όπως φαίνεται είναι κοινή συνήθεια για τους μακροβιότερους πληθυσμούς της Γης.

Φυσικά, αυτό μπορεί να μην φαίνεται ρεαλιστικό στην σημερινή εποχή που είμαστε όλη μέρα καθισμένοι σε ένα γραφείο, μπροστά από μια οθόνη.

Η φυσική κίνηση μέσα στη μέρα μπορεί να ακούγεται ευχάριστο και ρομαντικό, αλλά η αλήθεια είναι ότι 100 χρόνια πριν μόνο το 10% είχε καθιστικές δουλειές, σε αντίθεση με 90% σήμερα.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να ενσωματωθεί περισσότερη κίνηση μέσα στην πολυάσχολη καθημερινότητα κάποιου.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι η χρήση ενός ενεργού τρόπου μεταφοράς. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να πάει τα παιδιά του στο σχολείο περπατώντας ή να κάνει ποδήλατο μέχρι το μανάβικο. Ιδανικά, θα μπορούσε κάποιος να περπατήσει ή να κάνει ποδήλατο για να πάει στη δουλειά του ή έστω μέχρι την κοντινότερη στάση λεωφορείου ή τραίνου.

Σύμφωνα με έρευνα, η ιδανική απόσταση από την δουλειά είναι μια διαδρομή 15 λεπτών περπατήματος την ημέρα, αλλά και οποιαδήποτε άλλη σωματική δραστηριότητα προστεθεί είναι ένα πλεονέκτημα. Αν ένας ενεργός τρόπος μεταφοράς δεν είναι εφικτός, μπορεί κανείς να βρει λίγο χρόνο για περπάτημα στον ελεύθερο του χρόνο.

Όπως διαπιστώθηκε από έρευνα της Αμερικανικής Κοινότητας για τον Καρκίνο, το περπάτημα για έξι ώρες μέσα στην εβδομάδα είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακές ή αναπνευστικές παθήσεις και καρκίνο. Βέβαια, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ακόμα και το περπάτημα για δύο ώρες εβδομαδιαίως μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της διάρκειας ζωής και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων.

Το περπάτημα είναι επίσης ευεργετικό και για το μυαλό. Ένας καθημερινός περίπατος μπορεί να μειώσει κατά 40% τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Αν οι μεγάλοι περίπατοι δεν σας ελκύουν, τότε προσπαθήστε να το σπάσετε σε μικρότερους περίπατους μέσα στη μέρα. Διαφορετικά, σηκωθείτε από το γραφείο σας και κινηθείτε περιστασιακά κατά τη διάρκεια της μέρας.

Το θέμα είναι ότι το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να κινείται. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα να πάει κανείς στο γυμναστήριο. Δεν χρειάζεται να σηκώνει κανείς βάρη ή να χτυπιέται σε έντονες ασκήσεις και προγράμματα για να ζήσει μια υγιή και μεγάλη ζωή.

Ακολουθείστε το παράδειγμα των αιωνόβιων αυτού του κόσμου. Κινηθείτε φυσικά.

Πηγή: Quartz

Τα πιο σημαντικά