Υπό τον τίτλο «Η ευθύνη του πένθους μας» 37 καθηγητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού υπογράφουν κείμενο με το οποίο καταδικάζουν τις «ρατσιστικές και ομοφοβικές θέσεις», τις «ακραία προσβλητικές για τη μνήμη του νεκρού απόψεις που διατυπώθηκαν από συμπολίτες μας δημόσια», καθώς και «την αρχική τουλάχιστον παραπληροφόρηση και αντιδεοντολογική κάλυψη των γεγονότων από κάποια ΜΜΕ» αναφορικά με τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, έξω από κοσμηματοπωλείο της Ομόνοιας.
Οι πανεπιστημιακοί στο κείμενό τους επισημαίνουν τους «άστοχους χειρισμούς» στη διερεύνηση της υπόθεσης και καλούν «όλους τους αρμόδιους φορείς, και όλες και όλους τους κρατικούς λειτουργούς που έχουν αναλάβει την έρευνα, να επιδείξουν τη σύνεση, το θάρρος και την αποτελεσματικότητα που απαιτείται σε αυτή τη στιγμή».
Το πλήρες κείμενο το οποίο υπογράφουν, μέχρι στιγμής, 37 πανεπιστημιακοί καθηγητές:
Η ευθύνη του πένθους μας
Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με συγκίνηση και οργή τις εξελίξεις σχετικά με τον βίαιο, αδόκητο και άδικο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας.
Οι ρατσιστικές και ομοφοβικές θέσεις, οι ακραία προσβλητικές για τη μνήμη του νεκρού απόψεις που διατυπώθηκαν από συμπολίτες μας δημόσια, καθώς και η αρχική τουλάχιστον παραπληροφόρηση και αντιδεοντολογική κάλυψη των γεγονότων από κάποια ΜΜΕ, πρέπει να γίνουν για μια ακόμα φορά αντικείμενο καταδίκης. Έχουν πάντως ήδη απαντηθεί από την άμεση αντίδραση της LGBTQI κοινότητας στην οποία ανήκε και πρωταγωνιστούσε ο Ζακ, άλλων συλλογικοτήτων, πρωτοβουλιών, ομάδων, και ατόμων που εξέφρασαν δυναμικά το θρήνο, αλλά και την απαίτησή τους για πλήρη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβησαν τα γεγονότα της προηγούμενης Παρασκευής.
Αλγεινή εντύπωση κατά τη γνώμη μας προκαλεί η, κατά τα φαινόμενα, σειρά άστοχων χειρισμών σχετικά με τη διασφάλιση των συνθηκών που θα μπορέσουν να καταστήσουν την περαιτέρω έρευνα και την πλήρη και ουσιαστική απόδοση δικαιοσύνης εφικτή. Όπως επισημαίνουν η πολιτική αγωγή και πολλοί παρατηρητές, υπάρχουν παραλείψεις και ελλείψεις στην έρευνα και την αρχική καταγραφή του συμβάντος, στη συλλογή ανακριτικού υλικού, στην καταγραφή των αυτοπτών μαρτύρων, στην αξιολόγηση στοιχείων που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας.
Οι αντιδράσεις των τελευταίων ημερών σχετικά με την υπόθεση του Ζακ δεν είναι συγκυριακές. Αντίθετα, η ευαισθησία που έχει δείξει μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης υπογραμμίζει την απαίτηση, έστω με αφορμή αυτό το τραγικό γεγονός, να έρθουμε επιτέλους αντιμέτωποι με παγιωμένες πρακτικές βίας, καταπάτησης δικαιωμάτων και συγκάλυψης που ίσως εμφιλοχωρούν και εντός των θεσμικών αρχών. Για τον λόγο αυτόν καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς, και όλες και όλους τους κρατικούς λειτουργούς που έχουν αναλάβει την έρευνα, να επιδείξουν τη σύνεση, το θάρρος και την αποτελεσματικότητα που απαιτείται σε αυτή τη στιγμή.
Αυτή δεν είναι μόνο η στοιχειώδης απόδοση τιμής στον νεκρό Ζακ Κωστόπουλο και την παρρησία που ο ίδιος επιδείκνυε όσο ζούσε. Είναι και χρέος προς όλες και όλους μας.
ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ
Ειρήνη Αβραμοπούλου, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Αθηνά Αθανασίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ντίνα Βαΐου, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Άκης Γαβριηλίδης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Στάθης Γουργουρής, Πανεπιστήμιο Columbia
Άντζελα Δημητρακάκη, Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου
Κώστας Δουζίνας, Πανεπιστήμιο Λονδίνου
Δημήτρης Ελευθεριώτης, Πανεπιστήμιο Γλασκώβης
Ελευθερία Ιωαννίδου, Πανεπιστήμιο του Groningen
Γεράσιμος Κακολύρης, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Βάιος Καραβάς, Πανεπιστήμιο Λουκέρνης
Δέσποινα Καταπότη, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Βασιλική Κολοκοτρώνη, Πανεπιστήμιο Γλασκώβης
Κωστής Κορνέτης, Πανεπιστήμιο Μαδρίτης
Πέτρος Λιγοξυγγάκης, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης
Ανδρέας Λυμπεράτος, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Αντώνης Λιάκος, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μυρτώ Μαλούτα, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Δήμητρα Μακρυνιώτη, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σοφία Μπέμπεζα, Σχολή Καλών Τεχνών Ζυρίχης
Νένη Πανουργιά, Πανεπιστήμιο Columbia
Γιάννης Παπαδόπουλος, Κέντρο Μεσογειακών Σπουδών
Άννα Παπαέτη, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Δημήτρης Παπανικολάου, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης
Ελένη Παπαργυρίου, Πανεπιστήμιο Πατρών
Αλεξάνδρα Πατρικίου, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
Δημήτρης Πλάντζος, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Παναγιώτης Πούλος, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μαρία Ρεπούση, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Αιμιλία Σαλβάνου, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
Γιώργος Σαμπατακάκης, Πανεπιστήμιο Πατρών
Δέσποινα Σίνου, Πανεπιστήμιο Σορβόννης, Paris 13
Εύα Στεφανή, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Φωτεινή Τσιμπιρίδου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Σταυρούλα Τσιπλάκου, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Έλενα Τζελέπη, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Αντώνης Χατζηκυριάκου, Πανεπιστήμιο Βοσπόρου