Οι νέες απάτες μέσω Marketplace στο Facebook: Πώς «ψαρεύουν» θύματα

4 Ιουλίου, 20234:26 ΜΜ

Οι επιτήδειοι έχουν βρει έναν νέο τρόπο προκειμένου να αποσπούν χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες, μέσω ψεύτικων αγγελιών στο Facebook Marketplace.

Οι αγοραστές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς τον τελευταίο καιρό έχουν παρατηρηθεί πολλές απάτες από άτομα που καταχωρίζουν αγγελίες για προϊόντα που δεν υπάρχουν, με σκοπό να αποσπάσουν χρήματα από χρήστες. Τις περισσότερες φορές η μεθοδολογία είναι συγκεκριμένη.

Οι απατεώνες προσπαθούν να κάνουν τις αγγελίες όσο γίνεται πιο αληθοφανείς προκειμένου να προσελκύσουν κόσμο. Έτσι, το πρώτο που κάνουν είναι να κατεβάσουν τις εικόνες από άλλες πραγματικές αγγελίες για να τις χρησιμοποιήσουν στις δικές τους. Στη συνέχεια τις ανεβάζουν εκ νέου με μια εξωφρενικά χαμηλή τιμή, που θα τραβήξει τα βλέμματα. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να βρει αναρτημένη μια αγγελία για ένα μεταχειρισμένο iPhone, στα 100 ευρώ ή και λιγότερο. Όταν κάποιος χρήστης πατήσει πάνω στην αγγελία για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το προϊόν, θα διαπιστώσει ότι η φωτογραφία είναι συνήθως σε πολύ κακή ανάλυση.

Το ίδιο ισχύει και για τη φωτογραφία του προφίλ που έχει ανεβάσει την αγγελία, η οποία κατά πάσα πιθανότατα είναι και αυτή κλεμμένη ή ανήκει σε κάποιον φανταστικό χρήστη. Επίσης, το Facebook δίνει μια γενική εικόνα στον χάρτη για το πού βρίσκεται ο χρήστης που έχει ανεβάσει την αγγελία. Παρότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο χάρτης δείχνει την Αττική, οι επιτήδειοι θα ισχυριστούν πως βρίσκονται σε κάποια επαρχιακή πόλη ή νησί.

Με δόλωμα τη χαμηλή τιμή ζητάνε το ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό για να προχωρήσουν στην αποστολή ή ένα μέρος αυτού προκειμένου να «κρατήσουν» το προϊόν για τον ενδιαφερόμενο. Την ίδια στιγμή, υπάρχει και μια άλλη απάτη στο Marketplace με πολλά κοινά, αλλά και μια μεγάλη διαφορά. Αυτές οι αγγελίες ακολουθούν το ίδιο μοτίβο: ακριβό προϊόν σε υπερβολικά χαμηλή τιμή, αλλά παραπέμπουν τους χρήστες σε ένα λινκ που μπορεί να τους προσβάλει με κακόβουλο λογισμικό.

Όπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο Κωνσταντίνος Μαντές, ηλεκτρολόγος-μηχανικός, μηχανικός υπολογιστών και εμπειρογνώμονας ηλεκτρονικού εγκλήματος, η συγκεκριμένη μέθοδος των επιτήδειων όλο και ανθεί τελευταία, αφού στις Αρχές καταφθάνουν καθημερινά δεκάδες καταγγελίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, πλατφόρμες όπως το Marketplace πρέπει να αποφεύγονται από τους χρήστες, καθώς δεν παρέχουν καμία ασφάλεια στον υποψήφιο αγοραστή.

«Φυσικά και υπάρχουν κανονικές αγγελίες μέσα στη συγκεκριμένη πλατφόρμα αγοραπωλησιών, ωστόσο οι επιτήδειοι έχουν καταφέρει να στήσουν μια νέα μέθοδο εξαπάτησης που πολλές φορές ζημιώνει τους ανυποψίαστους πολίτες, οι οποίοι χάνουν μεγάλα χρηματικά ποσά». Και προσθέτει: «Υποκλέπτουν φωτογραφίες από πραγματικές αγγελίες και δημιουργούν νέες με τις ίδιες εικόνες και το προϊόν σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την αρχική. Παραδείγματος χάριν, μια καταγγελία που έφτασε σε εμάς αφορά ένα αυτοκίνητο. Η αρχική τιμή του ήταν στα 12.000 ευρώ. Οι επιτήδειοι πήραν τις εικόνες της αρχικής αγγελίας και παρουσίασαν μια νέα αγγελία με το αυτοκίνητο να πωλείται στα 6.000 ευρώ. Πολλές φορές, όσον αφορά τις απάτες στα ΙΧ, οι απατεώνες ζητούν μια προκαταβολή από τον υποψήφιο αγοραστή για να »κλείσει» το αμάξι. Έτσι, οι ανυποψίαστοι πολίτες χάνουν χρήματα δίχως να το καταλάβουν», εξηγεί ο κ. Μαντές.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μαντές, οι δράστες «στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούν τα λεγόμενα πακιστανικά τηλέφωνα που βρίσκουν στις παράνομες αγορές τα οποία δεν ανιχνεύονται, ενώ για τις συναλλαγές τους με τα υποψήφια θύματά τους προτιμούν ανενεργούς λογαριασμούς που ανήκουν είτε σε νεκρούς, είτε σε ηλικιωμένους που δεν τους χρησιμοποιούν συχνά, ή ακόμη και λογαριασμούς με κλεμμένα στοιχεία».

«Οι Αρχές είναι ενήμερες για τη νέα μέθοδο εξαπάτησης που έχει στηθεί και παρακολουθούν στενά το θέμα. Οι καταγγελίες είναι αρκετές», σημειώνει ο κ.Μαντές και καταλήγει πως οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Για αγορές μέσω Διαδικτύου οι συναλλαγές πρέπει να γίνονται μόνο διά ζώσης, ενώ δεν πρέπει να καταβάλλεται ποτέ προκαταβολή, ακόμη και εάν ο χρήστης που πουλάει το προϊόν πληροί όλα τα κριτήρια που θεωρητικά καθιστούν μια συναλλαγή ασφαλή», εξηγεί.

Πώς όμως μπορείτε να εντοπίσετε απάτες στο Facebook Marketplace;

Βασικά, ελέγξτε το προφίλ του πωλητή. Πριν στείλετε ένα μήνυμα σε έναν πωλητή, ελέγξτε τη σελίδα πληροφοριών πωλητή. Εάν δεν βλέπετε μια φωτογραφία προφίλ, ένα banner εικόνας ή προηγούμενες καταχωρίσεις στο Marketplace, ο πωλητής είναι πιθανώς ψεύτικος και προσπαθεί να σας εξαπατήσει στην πλατφόρμα. Επίσης, εάν ένας πωλητής επιμένει να λαμβάνει πληρωμές ή προκαταβολές μέσω Venmo, CashApp ή κρυπτογράφησης, είναι ιδιαίτερα ύποπτος. Επίσης, εάν ένας πωλητής σας ζητήσει να μετακινηθείτε σε άλλη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το Telegram ή το Signal, αρνηθείτε.

Διαβάστε ένα πρόσφατο παράδειγμα εξαπάτησης:

«Την 22α Ιουνίου 2023 καταγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου από έναν 60χρονο εργολάβο απάτη με την αγορά οχήματος από το marketplace του facebook.

O 60χρονος εντόπισε ειδικότερα την 17η Ιουνίου 2023 μια αγγελία στο marketplace για την πώληση ενός φορτωτή τύπου Bobcat από άτομο το οποίο πλέον έχει εξαφανιστεί από την εφαρμογή όπως και η αγγελία του. Επικοινώνησε μαζί του σε δύο κινητά τηλέφωνα που του είχε δώσει και είχαν συμφωνήσει στην αγορά έναντι 4.340 ευρώ.

Ο 60χρονος μετέφερε τα χρήματα από λογαριασμό του στην Εθνική Τράπεζα σε λογαριασμό ημεδαπού και όταν ο δράστης ανέφερε ότι θα πρέπει να γραφτούν στο τιμολόγιο άλλα στοιχεία από αυτά που έστειλε και να πραγματοποιηθεί εκ νέου η συναλλαγή, αντιλήφθηκε την απάτη…».

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News