Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024
διεθνήΟι Financial Times αποθεώνουν την Σέριφο: «Ο κρυφός παράδεισος της Μεσογείου»

Οι Financial Times αποθεώνουν την Σέριφο: «Ο κρυφός παράδεισος της Μεσογείου»

Μια λίστα με τα 10 ομορφότερα καταφύγια της Μεσογείου συνέταξαν οι συντάκτες των Financial Times και σε αυτή φιγουράρει στην πρώτη θέση η Σέριφος, ενώ λίγο πιο κάτω βρίσκονται η Μάνη και η Αμοργός.

Συγκεκριμένα για τη Σέριφο, οι Financial Times αναφέρουν:

«Την ώρα που η Μύκονος και η Σαντορίνη είναι τα αστέρια των Κυκλάδων, η Σέριφος παραμένει λαμπερή στη σκιά τους, αδιατάρακτη από τις ορδές των τουριστών. Όπως αναφέρει ένας ταξιδιωτικός οδηγός ‘ελάχιστα έχουν συμβεί εδώ από τότε που ο Περσέας επέστρεψε με το κεφάλι της Μέδουσας’. Δεν υπάρχει αεροδρόμιο και τα δρομολόγια των φέρι μποτ μπορεί να είναι λίγο ιδιότροπα (ο χρόνος από την Αθήνα μέχρι το νησί ποικίλει από 2-5 ώρες), αλλά το ταξίδι αξίζει τον κόπο- καθώς την ώρα που το πλοίο πλησιάζει στο λιμάνι, δεν μπορείτε παρά να μαγευτείτε από τα απότομα, άγονα βουνά που πέφτουν κατευθείαν στην ακτή.

Χτισμένη σε μια από αυτές τις κορυφές είναι η Χώρα, η πρωτεύουσα του νησιού, μία από τις πιο γραφικές πόλεις της Μεσογείου. Όταν την επισκέφθηκε ο Βικτωριανός Άγγλος ταξιδιώτης Θεοντόρ Μπεντ το 1883, σοκαρίστηκε από τη φτώχεια και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, αλλά τα τελευταία χρόνια, οι ταπεινές κατοικίες των κατοίκων του νησιού – οι καλύβες των βοσκών, τα σπίτια των ναυτικών ακόμη και ένα σφαγείο – έχουν αλλάξει δραματικά χάρη στην παρέμβαση Αθηναίων σχεδιαστών και αρχιτεκτόνων που τα μετέτρεψαν σε κομψά αλλά διακριτικά καταφύγια. Νοικιάστε ένα αυτοκίνητο και περιηγηθείτε στο νησί, κάνοντας στάσεις για να περπατήσετε στα σκονισμένα μονοπάτια και τους μικρούς ορμίσκους που δε θα χρειαστεί αν μοιραστείτε με κάποιον άλλον».
c59d678d613f544296b1ba8279b05819

Όσο για τη Μάνη, που βρίσκεται στην 6η θέση, οι Financial Times αναφέρουν: «Το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, η χερσόνησος της Μάνης, είναι όλο και πιο άγρια όσο περισσότερο κατεβαίνετε. Η ταραχώδης ιστορία της οδήγησε στη δημιουργία οχυρωμένων πέτρινων σπιτιών, μερικά από τα οποία είναι τώρα τουριστικά καταφύγια».

Η Αμοργός, που βρίσκεται στην 8η θέση, «έχει ως το μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο ένα μοναστήρι. Το νησί παραμένει αλώβητο από τον μαζικό τουρισμό – δεν έχει αλλάξει πολύ από τότε που ο Λουκ Μπεσόν γύρισε την ταινία ‘Απέραντο γαλάζιο’ εδώ στη δεκαετία του 1980».
616898768519924898aff18fb896c6b6

Ολόκληρη η λίστα με τα 10 ομορφότερα καταφύγια της Μεσογείου είναι η εξής:

1. Σέριφος, Ελλάδα,
2. Σαν Φρουτουόζο, Ιταλία
3. Λαστόβο, Κροατία
4. Φαβινιάνα, Ιταλία
5. Καβάλο, Γαλλία
6. Μάνη, Ελλάδα
7. Αρχιπέλαγος Κορνάτι, Κροατία
8. Αμοργός, Ελλάδα
9. Χερσόνησος Ντάτκα, Τουρκία
10. Παντελερία, Ιταλία

[ft]

Τα πιο σημαντικά