Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΟι δάσκαλοι κατακεραυνώνουν τον Πιερακκάκη για το «κόψιμο» της γιορτής για το...

Οι δάσκαλοι κατακεραυνώνουν τον Πιερακκάκη για το «κόψιμο» της γιορτής για το Πολυτεχνείο – Τι απαντά το Υπ. Παιδείας

Έντονες αντιδράσεις και δυσαρέσκεια έχει προκληθεί στους δασκάλους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, που όπως καταγγέλουν δεν προβλέπει να τιμηθεί φέτος η εξέγερση του Πολυτεχνείου σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία.

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο που στάλθηκε στα σχολεία της χώρας την 1 Σεπτεμβρίου ορίστηκαν ποιες θα είναι οι σχολικές δράσεις στο πλαίσιο της σχολικής ζωής. Από αυτές απουσιάζει η αναφορά στην σχολική γιορτή του Πολυτεχνείου και της Εθνικής Αντίστασης.

Η εν λόγω παράλειψη  έφερε την αντίδραση της ΔΟΕ, που με επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, ζητάει την αναδιατύπωση της εγκυκλίου ώστε να περιλαμβάνεται και ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου, οπότε και θα πραγματοποιούνται στα σχολεία οι ανάλογες εκδηλώσεις μνήμης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ:

Στην εγκύκλιο Φ7/ 95955/Δ1/1 – 9 -2023 και συγκεκριμένα στο εδάφιο Β6, γίνεται αναφορά στις σχολικές γιορτές. Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι από το συγκεκριμένο εδάφιο απουσιάζει η σχολική γιορτή του Πολυτεχνείου και της Εθνικής Αντίστασης.

Πέρα από το γεγονός ότι μια εγκύκλιος δεν μπορεί να καταργήσει ένα Προεδρικό Διάταγμα, αντιλαμβάνεστε ότι, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία όπου ο φασισμός και ο ρατσισμός ενισχύονται ποικιλότροπα από διάφορους κύκλους, είναι το λιγότερο απαράδεκτο να υπάρξει από την πλευρά του ΥΠΑΙΘΑ οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης της εορτής του Πολυτεχνείου.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκπαιδευτικοί θα τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση όπως ακριβώς κάνουν κάθε χρόνο.

Απαιτούμε την αναδιατύπωση της εγκυκλίου ώστε να περιλαμβάνεται και ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου, οπότε και θα πραγματοποιούνται στα σχολεία οι ανάλογες εκδηλώσεις μνήμης.

9657937

Tζούφη: Εκτός σχολικών εορτών η επέτειος του Πολυτεχνείου;

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Μερόπης Τζούφη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και αρμόδια για ζητήματα Παιδείας.

Όπως αναφέρει ” Δικαίως η Διδασκαλική Ομοσπονδία αντιδρά, τονίζοντας πως η όποια προσπάθεια υπονόμευσης της εορτής της 17ης Νοεμβρίου είναι απαράδεκτη, «δεδομένου ότι στη σημερινή συγκυρία ο φασισμός και ο ρατσισμός ενισχύονται ποικιλότροπα από διάφορους κύκλους».”

Και σημειώνει χαρακτηριστικά “Το άγχος της ελληνικής Δεξιάς για το Πολυτεχνείο και τη Μεταπολίτευση είναι γνωστό, όπως και η προσπάθεια αναθεωρητικών, ακροδεξιών κύκλων να ξαναγράψουν την ιστορία. Στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στεκόμαστε στο πλευρό των δασκάλων, πιστεύουμε στους αγώνες του λαού μας και τους τιμούμε.

Μπορεί η ΝΔ να κανονικοποιεί τον ακροδεξιό λόγο (και τα ακροδεξιά της στελέχη) μέρα με τη μέρα. Δε θα της επιτρέψουμε όμως να κάνει το ίδιο με τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία μας.”

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

“Η σχολική γιορτή του Πολυτεχνείου και της Εθνικής Αντίστασης θα πραγματοποιηθεί κανονικά και φέτος , όπως ορίζεται από το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Σχετική εγκύκλιος θα εκδοθεί όπως κάθε χρόνο”.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Pαιδείας Γιάννης Κατσαρός , σε σχετική ερώτηση του esos με αφορμή την  καταγγελία  της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Τα πιο σημαντικά