Οι αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης φούρνου μικροκυμάτων

10 Νοεμβρίου, 20233:25 ΜΜ

Οι μελέτες δείχνουν ότι η τακτική χρήση φούρνου μικροκυμάτων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων. Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε ποιες μπορεί να είναι οι αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης φούρνου μικροκυμάτων.

Έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με τη χρήση αυτής της δημοφιλούς συσκευής σε σπίτια σε όλο τον κόσμο, ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Οι μελέτες δείχνουν ότι η τακτική χρήση φούρνου μικροκυμάτων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων. Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε ποιες μπορεί να είναι οι αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης φούρνου μικροκυμάτων.

Πώς λειτουργεί ένας φούρνος μικροκυμάτων;

Χωρίς αμφιβολία, ο φούρνος μικροκυμάτων αποτελεί μία από τις πιο μοντέρνες εφευρέσεις της ανθρωπότητας. Μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να ζεστάνει ή να μαγειρέψει την τροφή μας. Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι πολύ εύκολος στη χρήση, εξοικονομεί χρόνο και ενέργεια και χρειάζεται λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα από ότι ένας παραδοσιακός φούρνος.

Ο φούρνος μικροκυμάτων χρησιμοποιεί μια μορφή ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας, μια ακτινοβολία μεγάλου μήκους κύματος όπως τα ραδιοκύματα. Κάθε φούρνος μικροκυμάτων περιλαμβάνει ένα μάγνητρο, που είναι ένας σωλήνας όπου παράγεται μια ακτινοβολία περίπου 2450 MHz η οποία αλληλεπιδρά με τα μόρια στην τροφή. Κάθε κύμα ενέργειας που παράγεται από τη συσκευή αυτή αλλάζει την πολικότητα από θετική σε αρνητική σε κάθε κύκλο εκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο. Αυτή τη μοριακή τριβή δημιουργεί θερμότητα, ωστόσο επίσης βλάπτει ή καταστρέφει τα αμινοξέα που περιέχονται στην τροφή, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ουσίες που είναι τοξικές για το σώμα.

Όταν ο φούρνος μικροκυμάτων χρησιμοποιείται για να ζεσταθεί η τροφή, μπορεί να προκαλέσει: μοριακές μεταβολές που δημιουργούν καρκινογόνες ουσίες· μείωση της βιοσυμβατότητας των θρεπτικών ουσιών (βιταμίνες και μέταλλα)· απώλεια θερμιδικής ενέργειας μεταξύ 60% και 90%· και μείωση της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και δημιουργία ελευθέρων ριζών.

Τρεις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης φούρνου μικροκυμάτων

Πρώτα απ όλα, ένα φαινόμενο χαρακτηριστικό της συσκευής αυτής είναι η υπερθέρμανση του νερού. Όταν βάζουμε ένα μπολ με νερό στο φούρνο μικροκυμάτων για να το ζεστάνουμε, αυτό μπορεί να φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού αλλά χωρίς τις χαρακτηριστικές “φουσκάλες”, έτσι δεν συνειδητοποιούμε πάντα αν το νερό βράζει ή όχι. Μερικές φορές ένα δοχείο μπορεί να εκραγεί τη στιγμή που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου μικροκυμάτων λόγω της αλλαγής στη θερμοκρασία. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα στα χέρια, στο πρόσωπο και στο λαιμό. Πρέπει πάντα να προσέχετε πολύ όταν χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνετε τσάι, καφέ, κ.λπ. ή οποιοδήποτε άλλο υγρό όπως ζωμό ή γάλα.

Δεύτερον, ένα άλλο ζήτημα είναι η διήθηση: πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα για όσους χρησιμοποιούν φούρνο μικροκυμάτων. Ορισμένα είδη δοχείων απελευθερώνουν χημικές ουσίες στην τροφή όταν ζεσταίνονται, λόγω της διήθησης των πλαστικών χημικών ενώσεών τους. Οι ουσίες αυτές μπορεί να είναι καρκινογόνες. Είναι κρίσιμης σημασίας να χρησιμοποιείται ο φούρνος μικροκυμάτων με προσοχή και να αποφεύγονται τα είδη των δοχείων που δεν είναι κατάλληλα για τη συγκεκριμένη χρήση. Αν δεν έχετε άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσετε φούρνο μικροκυμάτων για να μαγειρέψετε κάτι, είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ένα γυάλινο πιάτο.

Και τέλος, όπως είπαμε παραπάνω, τα μικροκύματα μπορούν να μεταβάλουν σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο της τροφής. Μειώνουν τα επίπεδα της βιταμίνης Β12, η οποία είναι κρίσιμη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και άλλων κυττάρων στο σώμα και επίσης καταστρέφουν σχεδόν εντελώς τα φλαβονοειδή, που είναι αντιφλεγμονώδεις ουσίες οι οποίες βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση του καρκίνου. Τα ένζυμα και οι αντιβιοτικές ιδιότητες του μητρικού γάλακτος μπορεί επίσης να καταστραφούν.

Οι κίνδυνοι της χρήσης φούρνου μικροκυμάτων

 • Η καθημερινή κατανάλωση τροφής που έχει ζεσταθεί ή μαγειρευτεί σε φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη, μακροπρόθεσμη βλάβη λόγων των μεταβολών που προκαλεί στις θρεπτικές ουσίες της τροφής.
 • Το ανθρώπινο σώμα δεν έχει την ικανότητα να διασπά άγνωστες ουσίες ή ουσίες που έχουν υποστεί μεταβολές μέσα στην τροφή που ζεσταίνεται στο φούρνο μικροκυμάτων.
 • Η παραγωγή ορμονών από το σώμα μπορεί να μεταβληθεί ή να σταματήσει στους άνδρες ή στις γυναίκες.
 • Τα μέταλλα στα λαχανικά μετατρέπονται σε ελεύθερες ρίζες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο.

 • Η κατανάλωση τροφών που μαγειρεύονται σε φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα ανάπτυξης καρκινικών όγκων στο στομάχι και στο έντερο (ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν τόσες πολλές περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου).
 • Η κατανάλωση των τροφών αυτών μπορεί να προκαλέσει αύξηση της δημιουργίας καρκινικών κυττάρων στους ιστούς.
 • Το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται λόγω των αλλαγών στο πλάσμα του αίματος και στους λεμφαδένες.
 • Μπορεί να προκληθούν μεταβολές στη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου, οδηγώντας σε απώλεια μνήμης, συναισθηματική αστάθεια ή έλλειψη συγκέντρωσης.
 • Η ποσότητα των θρεπτικών ουσιών, των μετάλλων και των βιταμινών στην τροφή μειώνεται ή μεταβάλλεται λόγω των μικροκυμάτων, πέφτοντας σε επίπεδα τόσο χαμηλά που είναι “σαν να μη φάγαμε τίποτα”.
 • Η χρήση φούρνου μικροκυμάτων μπορεί να καταστρέψει μέχρι και το 75% των φυσικών αντιοξειδωτικών ουσιών των τροφών, επειδή η χημική δομή τους καταστρέφεται λόγω τριβής από μέσα προς τα έξω, εξαιτίας της δόνησης των μορίων του νερού από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα.
 • Η χρήση φούρνου μικροκυμάτων έχει συνδεθεί με διάφορες ασθένειες όπως τα κρυολογήματα και η γρίπη.
 • Τα τοιχώματα των κυττάρων των λαχανικών που έχουν ζεσταθεί με μικροκύματα είναι εντελώς σπασμένα, όπως φαίνεται στο μικροσκόπιο.
 • Τα μικροκύματα δημιουργούν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
 • Η ενέργεια που προσφέρει η τροφή χάνεται.

Είναι μεγάλο λάθος να ζεσταίνεται το μητρικό γάλα σε φούρνο μικροκυμάτων. Πρόσφατες έρευνες έχουν εστιάσει στο μητρικό γάλα για βρέφη το οποίο έχει ζεσταθεί σε φούρνο μικροκυμάτων. Οι παιδίατροι αναφέρουν ότι η πρακτική αυτή δεν είναι υγιεινή και ότι οι μητέρες θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση μικροκυμάτων για να ζεστάνουν το γάλα, προκειμένου να μην προκληθούν προβλήματα υγείας στα παιδιά τους.

Φυσικά, όταν το γάλα ζεσταίνεται στο μάτι της κουζίνας επίσης χάνει μερικές από τις θρεπτικές ουσίες του, ωστόσο τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα όταν χρησιμοποιείται φούρνος μικροκυμάτων επειδή επιπλέον, όπως εξηγήθηκε παραπάνω, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα πραγματικά μεταβάλλουν το περιεχόμενο της τροφής. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες για τα βρέφη, τα οποία μπορεί να αρρωσταίνουν συχνότερα επειδή το σώμα τους δεν μπορεί να αμυνθεί όπως πρέπει ή αρχίζει να παράγει περισσότερες ελεύθερες ρίζες, κ.λπ..

Θυμηθείτε

Σήμερα, η χρήση φούρνου μικροκυμάτων είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο, όμως να έχετε υπόψη σας ότι οι αρνητικές παρενέργειες δεν είναι άμεσες, ούτε προκαλούνται βλάβες αν η χρήση του είναι σποραδική. Όμως, όπως ισχύει για οτιδήποτε άλλο, όταν καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες τροφών που μαγειρεύονται σε φούρνο μικροκυμάτων, υπάρχουν μερικές αρνητικές συνέπειες που δεν πρέπει να ξεχνάτε. Για το λόγο αυτό, συνιστούμε ιδιαίτερα να μειώσετε σταδιακά την τακτική χρήση αυτής της συσκευής και να την περιορίσετε μόνο στην απολύτως απαραίτητη. Πώς προτιμάτε να ζεσταίνετε το φαγητό σας, στο μάτι της κουζίνας ή στο φούρνο μικροκυμάτων;

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News