Οι Αρμένιοι τσακίζουν τους Αζέρους Τούρκους: Κατέρριψαν δύο ελικόπτερα και διέλυσαν τανκς

27 Σεπτεμβρίου, 2020 12:12 ΜΜ
More videos

Από τα ξημερώματα της Κυριακής οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν αεροπορική και πυραυλική επίθεση προς την κατεύθυνση του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), κατά μήκος ολόκληρης της συνοριακής γραμμής. Βομβαρδίζεται το Στεπανακέρτ, μεταδίδει η δημόσια Αρμενική Ραδιοφωνία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αρμενική πλευρά κατέρριψε δύο ελικόπτερα και τρία εχθρικά UAV. Οι μάχες συνεχίζονται.

Οι Αζέροι είναι Τούρκοι, είναι τουρκική φυλή, τα αζερικά είναι τουρκική διάλεκτος, είναι αμοιβαία κατανοητά με τα τουρκικά της Τουρκίας.

Το Αζερμπαϊτζάν σε αυτή την επίθεση υποστηρίζεται από το καθεστώς Ερντογάν και με Τουρκμένους τζιχαντιστές που μεταφέρθηκαν από τη Συρία [διαβάστε ΕΔΩ].

Η Δημοκρατία του Αρτσάχ, ή απλά Αρτσάχ, κοινώς γνωστή με το προηγούμενο όνομά της Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (1991 – 2017), είναι μια μονομερώς ανακηρυγμένη, μη αναγνωρισμένη δημοκρατία στο Νότιο Καύκασο.

Η περιοχή θεωρείται από τον ΟΗΕ μέρος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά είναι υπό τον έλεγχο των Αρμενίων αυτονομιστών.

Η Δημοκρατία του Αρτσάχ ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της παλαιάς αυτόνομης περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ της ΕΣΣΔ και κάποιες γειτονικές περιοχές που της δίνουν κοινά σύνορα με την Αρμενία προς τη δύση, το Ιράν στα νότια, και το Αζερμπαϊτζάν στα βόρεια και τα ανατολικά.

Διαβάστε επίσης: Το Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκε στην Αρμενία – Στόχος η κατάληψη του Ναγκόρνο Καραμπάχ
Ανακοίνωση αρμενικού ΥΠΕΞ:
Το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του Αζερμπαϊτζάν κατά της Δημοκρατίας του Αρστάχ.

Σε δήλωση που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται:

«Σήμερα τα ξημερώματα, η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν άρχισε να βομβαρδίζει τους ειρηνικούς οικισμούς του Αρτσάχ, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Στεπανακέρτ.

»Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του Αζερμπαϊτζάν κατά της Δημοκρατίας του Αρτσάχ.

»Η αρμενική πλευρά θα δώσει κατάλληλη απάντηση, έτσι ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια του λαού του Αρτσάχ καθώς και Θα δώσει επαρκή απάντηση σε πολιτικό επίπεδο.

»Όλη η ευθύνη για την επίθεση θα αναλάβει η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν».

Ανακοίνωση αρμενικού υπουργείου Άμυνας
Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη μιας «αντεπίθεσης», η οποία αποδεικνύει ότι οι ενέργειες είχαν προγραμματιστεί εδώ και πολύ καιρό, έγραψε η εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου Άμυνας Σουσάν Στεπανιάν στη σελίδα της στο Facebook.

«Κάθε στρατιώτης με βασικές γνώσεις μπορεί να αποδείξει ότι ο προγραμματισμός μιας επιθετικής επιχείρησης είναι θέμα εβδομάδων.

»Λίγα λεπτά μετά την επίσημη ανακοίνωση της κλιμάκωσης στα σύνορα, τα αζερικά και τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν δημοσιεύματα από την πρώτη γραμμή, τα οποία αποδεικνύουν, ότι η πρόκληση που ξεκίνησε το Αζερμπαϊτζάν είχε προγραμματιστεί από πριν».

Η Αρμένισσα εκπρόσωπος ανάρτησε και το ακόλουθο βίντεο, που δείχνει αζερικά τανκς να καταστρέφονται από αρμενικά πυρά: