Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024
ψυχολογίαΟι άνδρες που δεν είχαν ισχυρά πρότυπα όταν μεγάλωναν, συνήθως εμφανίζουν αυτά...

Οι άνδρες που δεν είχαν ισχυρά πρότυπα όταν μεγάλωναν, συνήθως εμφανίζουν αυτά τα 10 χαρακτηριστικά αργότερα στη ζωή τους

Τα πρότυπα με τα οποία μεγαλώνουμε, έχουν καθοριστικό ρόλο στην ενήλικη ζωή και τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας.

Οι άνδρες που μεγαλώνουν χωρίς να έχουν κάποιο δυνατό πρότυπο, αποκτούν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά αργότερα. Απουσία ενός σταθερού σημείου αναφοράς, η προσωπικότητα ενός άνδρα μπορεί να εξελιχθεί υποσυνείδητα με τρόπους απροσδόκητους.

Τα 10 χαρακτηριστικά των ανδρών που έχουν μεγαλώσει χωρίς ισχυρά πρότυπα

  • Προβλήματα με την αυτοπεποίθηση
  • Δυσκολία στην έκφραση συναισθημάτων
  • Είναι ευάλωτοι στην πίεση του περιβάλλοντος
  • Τάση για υπεραναπλήρωση
  • Δυσκολία στη διαμόρφωση ισχυρών σχέσεων
  • Ανάγκη για καθοδήγηση
  • Φόβος αποτυχίας
  • Υψηλός βαθμός αυτάρκειας
  • Προβλήματα με την εξουσία
  • Ψυχική ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα

Προβλήματα με την αυτοπεποίθηση

Τα υγιή πρότυπα στη ζωή μας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντίληψη του εαυτού μας. Όσοι άνδρες δεν είχαν ένα ισχυρό πρότυπο κατά τα πρώιμα διαμορφωτικά χρόνια της ζωής τους, καταλήγουν ν’ αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αυτοπεποίθησή τους. Χωρίς να είναι μονίμως ανασφαλείς, μπορεί συχνά ν’ αμφισβητούν την αξία τους ή τις ικανότητές τους.

Ένα δυνατό πρότυπο κατά την ανατροφή εμπνέει την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση της αυταξίας στα παιδιά.

Ελλείψει αυτού του προτύπου, η αυτοπεποίθηση γίνεται εύθραυστη και ο άνθρωπος αμφιβάλλει συχνά για τον εαυτό του.

Ασφαλώς, αυτό δεν ισχύει με όλες τις περιπτώσεις καθώς, ορισμένοι άνθρωποι έχουν από τη φύση τους πιο ισχυρή αυτοπεποίθηση, ή μπορεί να βρίσκουν άλλα πρότυπα που τους βοηθούν να χτίσουν αυτοπεποίθηση.

Ωστόσο, η εύθραυστη αυτοπεποίθηση, παραμένει ένα από χαρακτηριστικά των ανθρώπων που μεγαλώνουν χωρίς σταθερά πρότυπα.

Δυσκολία στην έκφραση συναισθημάτων

 Η δυσκολία στη συναισθηματική έκφραση, αποτελεί ένα ακόμη χαρακτηριστικό των ανθρώπων που μεγαλώνουν χωρίς να έχουν ένα ισχυρό πρότυπο.

Η δυσκολία αυτή χαρακτηρίζει γενικά πολλούς άνδρες, ιδιαίτερα εκείνους που έχουν μεγαλώσει χωρίς δυνατά πρότυπα.

Άλλωστε, κανείς δεν τους έμαθε πως να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα συναισθήματά τους, με συνέπεια ν’ αναδύονται προβλήματα και δυσκολίες στη συναισθηματική εγγύτητα και την επικοινωνία, αφού καταπνίγουν τα όσα νιώθουν.

Είναι ευάλωτοι στην πίεση του περιβάλλοντος

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή τους, έρχονται αντιμέτωποι με την πίεση της κοινωνίας, των συνομηλίκων ή του περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι άνδρες που μεγαλώνουν χωρίς ένα ισχυρό πρότυπο. Ως αποτέλεσμα, η ανάγκη ν’ ανήκεις κάπου μπορεί να γίνει ισχυρότερη από την ανάγκη της διαφύλαξης των προσωπικών αξιών και της ατομικής κρίσης.

Αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα κατά την εφηβεία, όπου ακόμη ο άνδρας διαμορφώνει την ταυτότητα και το αίσθημα της αυταξίας του.

Η ευαισθησία στις πιέσεις που προέρχονται από το περιβάλλον, δεν καθορίζει την προσωπικότητά μας, όμως επηρεάζει σημαντικά τις επιλογές της ζωής μας. Η αναγνώριση ότι πάσχουμε από ευαλωτότητα είναι η πρώτη σημαντική ενέργεια προς την αυτοβελτίωση.

Τάση για υπεραναπλήρωση

Οι άνθρωποι που μεγαλώνουν χωρίς ένα ισχυρό, ανδρικό πρότυπο, προσπαθούν υπερβολικά ν’ αναπληρώσουν το κενό αυτό  με διάφορα μέσα και τρόπους στη ζωή τους.

Στην προσπάθειά τους να προβάλλουν την εικόνα του δυνατού και του επιτυχημένου, πασχίζουν υπερβολικά να κατακτήσουν στόχους, ν’ αποκτήσουν υλικά αγαθά. Η επιθυμία τους αυτή, δεν εκπηγάζει μόνο από το πάθος ή τη φιλοδοξία τους, αλλά μάλλον από τη βαθιά ριζωμένη ανάγκη ν’ αποδείξουν την αξία τους.

Η ανάγκη για αναπλήρωση εκφράζεται ασφαλώς και στις προσωπικές σχέσεις. Οι άνδρες που μεγαλώνουν χωρίς ισχυρά πρότυπα, θέλουν να επιβάλλονται και συχνά είναι κυριαρχικοί ή ελεγκτικοί, καθώς έχουν μπερδέψει τις έννοιες αυτές με την αρρενωπότητα.

Δυσκολία στη διαμόρφωση ισχυρών σχέσεων

Η δημιουργία και διατήρηση ισχυρών σχέσεων, αποτελεί μια πρόκληση για όσους έχουν μεγαλώσει χωρίς κάποιο δυνατό πρότυπο στη ζωή τους.

Χωρίς καθοδήγηση, οι άνδρες αυτοί πασχίζουν να καταλάβουν πως λειτουργούν οι δυναμικές μιας υγιούς σχέσης. Ως αποτέλεσμα, δυσκολεύονται να εκφράσουν την ευαλωτότητά τους, να δείχνουν συμπόνοια και ενσυναίσθηση, να επικοινωνούν αποτελεσματικά – στοιχεία απαραίτητα σε κάθε υγιή σχέση.

Η δυσκολία αυτή, δεν σημαίνει ότι δεν είναι ικανοί να διαμορφώσουν ουσιαστικές σχέσεις. Σηματοδοτεί ωστόσο, την ανάγκη να προσπαθήσουν συνειδητά προς την κατεύθυνση αυτή.

Ανάγκη για καθοδήγηση

Η ανατροφή χωρίς ένα ισχυρό ανδρικό πρότυπο, αφήνει ένα κενό το οποίο ακολουθεί τον άνθρωπο και στην ενήλικη ζωή.

Το κενό αυτό εκφράζεται μέσα από την βαθιά ανάγκη για καθοδήγηση και εξωτερική έγκριση.

Πολλοί άνθρωποι που μεγαλώνουν χωρίς ανδρικό πρότυπο, καταλήγουν ν’ αναζητούν «μέντορες» στην ενήλικη ζωή τους. Μπορεί να τους βρίσκουν στο πρόσωπο του αφεντικού, των δασκάλων και των προσώπων εξουσίας στη ζωή τους, προσπαθώντας ν’ αναπληρώσουν το κενό που δημιουργήθηκε κατά την παιδική τους ηλικία.

Η ανάγκη αυτή απηχεί την παιδική επιθυμία για έναν άνθρωπο τον οποίο θα θαύμαζαν και που θα τους καθοδηγούσε στη ζωή.

Φόβος αποτυχίας

Το ενδεχόμενο της αποτυχίας, φοβίζει πολλούς ανθρώπους . Ειδικά για τους άνδρες που έχουν μεγαλώσει χωρίς μια ισχυρή ανδρική παρουσία, ο φόβος αυτός μπορεί να προκαλεί συναισθηματικό «μούδιασμα».

Ο φόβος της αποτυχίας στοιχειώνει όλες τις πτυχές της ζωής τους – επαγγελματική, προσωπική και ακαδημαϊκή. Απαιτεί χρόνο και υπομονή για να συνειδητοποιήσουμε ότι, η αποτυχία είναι αναπόδραστο κομμάτι της ζωής και ιδιαίτερα, της επιτυχίας.

Υψηλός βαθμός αυτάρκειας

Μπορεί να μοιάζει παράδοξο, όμως οι άνδρες που έχουν μεγαλώσει χωρίς ισχυρά πρότυπα, αποκτούν υψηλό βαθμό αυτάρκειας.

Απουσία ενός προστατευτικού προτύπου, έμαθαν να βασίζονται από νωρίς στον εαυτό τους. Αυτό μπορεί να τους οδηγήσει ν’ αναπτύξουν εντυπωσιακό βαθμό ψυχικής ανθεκτικότητας και πολλές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Ως αποτέλεσμα, γίνονται ενήλικες που δεν φοβούνται ν’ αντιμετωπίσουν κατάματα τα προβλήματά τους. Η μεγάλη αυτάρκεια ωστόσο, μπορεί να τους οδηγήσει σε έντονη απομόνωση, καθώς δεν ζητούν εύκολα βοήθεια.

Ωστόσο, είναι αναγκαία η εύρεση ισορροπίας ανάμεσα στην αυτάρκεια και την αναζήτηση βοήθειας.

Προβλήματα με την εξουσία

Επίσης, οι άνδρες που μεγαλώνουν χωρίς ένα ισχυρό πρότυπο, αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εξουσία. Η απουσία ισχυρών προτύπων, τους γεννά τάσεις σύγκρουσης με τους φορείς της εξουσίας, η οποία αποδίδεται στην έλλειψη κατανόησης των δυναμικών της εξουσίας, ή την ανάπτυξη υποσυνείδητου μίσους προς τους ρόλους που εύχονται να είχαν καλύψει οι «σημαντικοί άλλοι» της ζωής τους.

Η εσωτερική αυτή σύγκρουση, εκφράζεται με διάφορους τρόπους, από συγκρούσεις με τους προϊσταμένους, προβλήματα συμμόρφωσης στον νόμο ή μέσα από μια γενική αμφισβήτηση και περιφρόνηση της εξουσίας.

Ψυχική ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα

Παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, οι άνδρες που μεγαλώνουν χωρίς ισχυρά πρότυπα, καταφέρνουν να «εξοπλιστούν» με αξιοθαύμαστο βαθμό ψυχικής ανθεκτικότητας και προσαρμοστικότητας.

Η ζωή τους έχει διδάξει να είναι προνοητικοί και ανεξάρτητοι. Οι δοκιμασίες που έχουν περάσει, δεν τους έχουν κάνει απλώς δυνατότερους, αλλά τους έχουν διδάξει να προσαρμόζονται σε διάφορες καταστάσεις.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο χαρακτηριστικό που αποδεικνύει τη δύναμη και την ικανότητά τους ν’ αντέξουν στις αντιξοότητες. Ίσως μάλιστα να είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την απουσία ενός ισχυρού ανδρικού προτύπου, το οποίο τους θωρακίζει από νωρίς απέναντι στις προκλήσεις της ζωής.

Τελικές σκέψεις

Η απουσία ενός ισχυρού προτύπου στη ζωή ενός άνδρα στη ζωή ενός παιδιού είναι πρόκληση καθώς διαμορφώνει την προσωπικότητά του με τρόπους αναπάντεχους.

Κάθε ένα από τα στοιχεία της προσωπικότητας, από την αυτάρκεια έως τα θέματα με την εξουσία, την ανάγκη για καθοδήγηση και τον φόβο της αποτυχίας, συνθέτουν μία εικόνα ανθεκτικότητας και προσαρμοστικότητας.

Όλα τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει απουσία ενός καθοριστικού προτύπου συνθέτουν την εικόνα ενός ατόμου με ψυχική ανθεκτικότητα και έντονη προσαρμοστικότητα που καταδεικνύουν την ικανότητά του ν’ αντέχουν την αντιξοότητα.

Η αναγνώρισή τους, είναι το πρώτο, κρίσιμο βήμα προς την προσωπική εξέλιξη και την αλλαγή. Η επίγνωση είναι η μοναδική ευκαιρία για ενδοσκόπηση και αυτογνωσία, διανοίγοντας την πόρτα της μεταμόρφωσης.

Το παρελθόν δεν  καθορίζει το μέλλον μας. Μέσα από την αυτογνωσία και την ενδοσκόπηση, μπορούμε να διαμορφώσουμε τη ζωή μας και την προσωπικότητά μας όπως το επιθυμούμε.

Τα πιο σημαντικά