Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΟ Τσίπρας τηλεφώνησε στον Μητσοτάκη: «Συζητώ το Μακεδονία του Ιλιντεν»  

Ο Τσίπρας τηλεφώνησε στον Μητσοτάκη: «Συζητώ το Μακεδονία του Ιλιντεν»  

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επικοινώνησε τηλεφωνικά ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να τον ενημερώσει για τις χθεσινές συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ στον απόηχο των διαρροών σε ΜΜΕ της γείτονος, ότι ο Ζ. Ζάεφ “κόμισε” στον κ. Τσίπρα πρόταση να ονομαστεί η FYROM “Μακεδονία του Ίλιντεν”.

Ν.Δ: Επιστρέφεται ως απαράδεκτη η πρόταση

Σύμφωνα με τη Ν.Δ , ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (λίγο πριν από την ομιλία του στη Βουλή) ότι με τον Ζόραν Ζάεφ συζητά το όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”. Όπως επισημαίνει η οδός Πειραιώς, το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας “μακεδονικού” έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο.

“Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση” τονίζει η Νέα Δημοκρατία, στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Ο Τσίπρας επανέλαβε τις προϋποθέσεις για λύση

Για δύσκολη διαπραγμάτευση και πολυεπίπεδη έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, επιβεβαιώνοντας την επικοινωνία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί ευθέως στην πρόταση που δέχθηκε από τον Ζόραν Ζάεφ περί “Μακεδονίας του Ίλιντεν”.

Ο κ. Τσίπρας ωστόσο,  επιχειρώντας προφανώς να κατευνάσει τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από την διαρροή της ονομασίας της ΠΓΔΜ , υποβάθμισε τη συζήτηση περί της ονοματολογίας , λέγοντας ότι ” οποιαδήποτε συζήτηση για προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για το όνομα είναι κενές περιεχομένου εάν δεν έχουν εκπληρωθεί οι προυποθέσεις που έχει θέση η ελληνική πλευρά”

Αυτές είναι, όπως επανέλαβε ο πρωθυπουργός, η σύνθετη ονομασία της γείτονος “έναντι όλων” με την αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Άφησε μάλιστα αιχμές για τις διαρροές της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ στα ΜΜΕ, λέγοντας πως “καμια φορά οι διαρροές ταξιδεύουν πιο γρήγορα από ότι ένας πρωθυπουργός επιστρέφει στην χώρα του”.

Μαξίμου: Κενή περιεχομένου η συζήτηση

Η Κυβέρνηση εξάλλου, ουδέποτε διέψευσε τα περί “Μακεδονίας του Ίλιντεν”  αλλά περιορίστηκε να χαρακτηρίσει τη σχετική συζήτηση “κενή περιεχομένου”.

Όπως ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωσή του το Μαξίμου, “η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό.

Δηλαδή ότι:

1. το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.

2. η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ).

Στην ίδια ανακοίνωση, υπενθυμίζεται μάλιστα ότι “σε σχέση με τα όσα αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ υπογράμμισε πως “έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί”.

Έχει θετικά και αρνητικά

Όπως ανέφερε νωρίτερα το Capital.gr επικαλούμενο πληροφορίες, η πρόταση περί “Μακεδονίας του Ίλιντεν” πράγματι κατατέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα από τον Ζόραν Ζάεφ. Βάσει των ίδιων πληροφοριών μάλιστα, για την Κυβέρνηση, η εν λόγω ονομασία έχει “και θετικά και αρνητικά” τα οποία ωστόσο δεν αξιολογούνται αυτή τη στιγμή καθώς “δεν μπαίνουμε σε ονοματολογία αν δε λήξει το θέμα του Συντάγματος. Όλες οι προτάσεις είναι στο τραπέζι”.

Πυρά Γεννηματά- Βενιζέλου

“Περιμένουμε σήμερα όλη την ημέρα μια διάψευση που δεν έχει έρθει, μια διάψευση από την πλευρά της Κυβέρνησης, γιατί φέρεται ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει ένα όνομα που ακούει στο “Μακεδονία του Ίλιντεν”. Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη ονομασία συνιστά την επιτομή της επιστροφής του αλυτρωτισμού. Και θέλω να πιστεύω πως η Κυβέρνηση δεν έχει μπει καν στην διαπραγμάτευση αυτού του ονόματος”, είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά από βήματος βουλής , στη συζήτηση επί του πορίσματος της Novartis.

Ηχηρή ήταν και η απόρριψη της εν λόγω ονομασίας από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ανέφερε ότι είναι “η επιτομή του αλυτρωτισμού” καλώντας την κυβέρνηση να διαψεύσει ότι το συζητάει.

“Διαβάζω διαρροές που ελπίζω να διέρρευσαν για να διαψευστούν. Περιμένω σήμερα στην διάψευση από την κυβέρνηση”, είπε και χαρακτήρισε την εν λόγω ονομασία “επιτομή του αλυτρωτισμού”.

Το “χρονικό” των διαρροών

Ήδη από το μεσημέρι, οπότε και η διαρροή περί “Μακεδονίας του Ιλιντεν” είχε κάνει τον γύρο και των ελληνικών ΜΜΕ, το Capital.gr, επικοινωνώντας με αρμόδιες πηγές ,  σε δημοσίευμα με τίτλο “Κανένα σχόλιο από την Κυβέρνηση για τα περί “Μακεδονίας του Ίλιντεν” μετέδιδε πως:

“Ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει η Κυβέρνηση τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ της ΠΓΔΜ τα οποία αναφέρουν ότι ο Ζόραν Ζάεφ πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα το όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο ραδιόφωνο του Alpha, είπε σχετικά με την διαπραγμάτευση με ΠΓΔΜ:

“Έχουμε αρκετή απόσταση ακόμη να διανύσουμε για να καταλήξουμε σε συμφωνία. Δουλεύουμε πάντως προς αυτήν την κατεύθυνση. Πολλά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά αυτή την ώρα δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο. Αυτά αφορούν το ουσιαστικό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, που δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο δημόσιων συζητήσεων. Δεν πρόκειται να προεξοφλήσω την κατάληξη των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί αύριο το πρωί (09.30) στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό και ακολούθως, θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά για ενημέρωση και με τους πολιτικούς αρχηγούς”.

Πηγή: capital, iefimerida

Τα πιο σημαντικά