Επισήμως η κρίση έφθασε στο τέλος της. Αλλά αρκεί μιά βόλτα μόνο στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, για να διαπιστώσει κανείς οτι οι εμπορικοί δρόμοι, εκεί δηλαδή που άλλοτε χτυπούσε η καρδιά της εμπορικής κίνησης, παραμένουν δρόμοι φαντάσματα.
Θα χρειαστούν χρόνια για να ζωντανέψει ξανά το εμπορικό κέντρο.
Τα κατεβασμένα ρολά στις οδούς Σταδίου, Πανεπιστημίου, Πατησίων όπως και των περιοχών γύρω από την πλατεία Ομόνοιας διαδέχονται το ένα το άλλο, συνθέτοντας μια εικόνα απόλυτης απογοήτευσης.
Όπως τονίζει στο iefimerida ο έμπορος κ. Κουγιουμτζης, οι δρόμοι στην Πανεπιστημίου, στην Χαριλάου Τρικούπη και όσων βρίσκονται κοντά στην πλατεία Ομονοίας παρουσιάζουν μεσοσταθμικά ένα ποσοστό γύρω στο 25-30% κλειστών καταστημάτων.
Παρά το γεγονός ότι – σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία – παρατηρείται στασιμότητα όσον αφορά τα λουκέτα, σε σχέση τουλάχιστον με την περσινή χρόνια.
Υπάρχει όμως και η άλλη όψη αυτή. Τα μαγαζιά που βρίσκονται στο Σύνταγμα έως και το Μοναστηράκι, οι τουριστικοί δηλαδή άξονες της Αθήνας, οι οποίοι δεν παρουσιάζουν την εικόνα των συνεχόμενων λουκέτων.
Αυτό ωστόσο που παρατηρείται λόγω της κρίσης, είναι η «άνθιση» των επιχειρήσεων… ανάγκης – όπως τις ονομάζουν οι έμποροι.
Οι επιχειρήσεις ανάγκης είναι συνήθως κομμωτήρια, επιχειρήσεις εστίασης, σουβλατζίδικα, οι οποίες ανοίγουν συνήθως απο άνεργους, είτε μέσω ΟΑΕΔ είτε μέσω ΕΣΠΑ , χωρίς να έχουν κάποιο business plan.
Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ο Εμπορικος Συλλογος, οι επιχειρήσεις αυτές επιβιώνουν για περίπου 2-3 χρόνια ,ενώ από αυτές τις επιχειρήσεις, θα επιβιώσει τελικά μόλις το 20%..
Ο εμπορος κ. Κουγιουμτζής μιλά στο iefimerida για τα λουκέτα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας: