Ο θαλάσσιος ίππος που βυθίζει σκάφη αλλά κανείς δεν του κρατά κακία

31 Ιουλίου, 2022 6:56 ΜΜ
More videos

Τη λένε Freya και έχει ξετρελάνει τη Νορβηγία. Πρόκειται για έναν θαλάσσιο ίππο που βυθίζει μερικά σκάφη κυκλοφορώντας στις ακτές, αλλά κανένας δεν μπορεί να της κρατήσει κακία.

Το όνομα της το πήρε από τη νορβηγική θεότητα της αγάπης και της ομορφιάς. Η όμορφη Freya ζυγίζει 600 κιλά και στο παρελθόν έχει κάνει διάφορες εμφανίσεις στις ακτές τις Βρετανίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Ολλανδίας. Φέτος επέλεξε να περάσει το καλοκαίρι της στη Νορβηγία.

Το Κράγκερο, είναι ένα ειδυλλιακό χωριό στις νότιες ακτές. Eκεί είναι αραγμένα αρκετά σκάφη, όπου η Freya σκαρφαλώνει και τα βυθίζει μέσα στο νερό. Το ίδιο έκανε και νωρίτερα στο Όσλο.

Οι ντόπιοι τη βλέπουν και δεν τη χορταίνουν, όπως και τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα η εφημερίδα Verdens Gang, ξεκίνησε live streaming καταγράφοντας όλες της τις κινήσεις. Κυνηγάει πάπιες, επιτίθεται σε κύκνους και ανεβαίνει σε σκάφη, όπου ανεβαίνει με δυσκολία για να κοιμηθεί έως και 20 ώρες.

Ο αξιωματούχος αλιείας Rolf Harald Jensen, είπε πως «είναι κρίμα για τις ζημιές, αλλά έτσι είναι με τα άγρια ζώα», βλέποντας ένα πλεούμενο να μην μπορεί να κρατηθεί στην επιφάνεια με τη Freya να το βυθίζει. Υπήρξε συζήτηση για μεταφορά της ή ακόμα και για ευθανασία, αλλά ευτυχώς αποφασίστηκε ότι δεν αποτελεί δημόσιο κίνδυνο και πως είναι καλύτερα να την αφήσουν ήσυχη.

«Τα πηγαίνει καλά, τρώει, ξεκουράζεται και φαίνεται πως είναι σε καλή κατάσταση» επεσήμανε η Διεύθυνση Αλιείας της Νορβηγίας. Αλλά έκανε έκκληση στον κόσμο να μην έρχεται σε κοντινή απόσταση, ούτε να κολυμπά ή να κάνει καγιάκ κοντά της, αφού δεν είναι όσο αργή φαντάζεστε.

«Ένας θαλάσσιος ίππος, κανονικά, δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, αρκεί να κρατάτε απόσταση ασφαλείας. Αν, όμως, ενοχληθεί από τον άνθρωπο και δεν ξεκουραστεί όπως χρειάζεται, μπορεί να νιώσει απειλή και να επιτεθεί» προειδοποίησε η Διεύθυνση.

Πρόκειται για προστατευόμενο είδος που τρέφεται με καβούρια, μικρά ψάρια, μαλάκια και γαρίδες. Κατά μέσο όρο, τα αρσενικά στην ενηλικίωση τους ζυγίζουν έναν τόνο, ενώ τα θηλυκά φτάνουν μέχρι τα 700 κιλά.