Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
διεθνήΟ τελευταίος φόβος του Χόκινγκ: Η νέα φυλή των υπερανθρώπων

Ο τελευταίος φόβος του Χόκινγκ: Η νέα φυλή των υπερανθρώπων

Θα μας ξεπεράσουν τα ρομπότ; Σε αυτό και σε άλλα ερωτήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα απαντά ο Στίβεν Χόκινγκ, ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά της εποχής μας που έφυγε από τη ζωή στις 14 Μαρτίου 2018.

Στις σύντομες απαντήσεις που δίνει στο βιβλίο του αναφέρει εκτός των άλλων πως οι πλούσιοι άνθρωποι σύντομα θα μπορούν να επιλέξουν να επεξεργαστούν το δικό τους και το DNA των παιδιών τους για να δημιουργήσουν υπερανθρώπους με ενισχυμένη μνήμη, αντοχή στις ασθένειες, νοημοσύνη και μακροζωία.

«Είμαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα οι άνθρωποι θα ανακαλύψουν τον τρόπο ώστε να τροποποιήσουν τόσο τη νοημοσύνη όσο και τα ένστικτα, όπως η επιθετικότητα», γράφει. “Οι νόμοι θα είναι πιθανώς κατά της γενετικής μηχανικής και υπέρ των ανθρώπων. Αλλά μερικοί άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν στον πειρασμό να βελτιώσουν τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως η μνήμη, η αντοχή στις ασθένειες και η διάρκεια ζωής ».

c7e56e2819a189c015412202ca003c0b

Η πολυαναμενόμενη συλλογή από τις πιο βαθιές σκέψεις του Στίβεν Χόκινγκ από το προσωπικό του αρχείο, κυκλοφορεί αύριο 16 Οκτωβρίου,  όπως είχε αναγγελθεί την άνοιξη του 2018. Το βιβλίο  τιτλοφορείται «Σύντομες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα» και περιγράφεται από τον εκδοτικό οίκο John Murray, που το εξέδωσε, ως μία συλλογή στην οποία μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι ανακαλύψεις και οι απόψεις του Χόκινγκ για τις μαύρες τρύπες, τη δημιουργία του Σύμπαντος, την ύπαρξη εξωγήινων, την ύπαρξη του Θεού και την εποίκηση του Διαστήματος. Το βιβλίο που κυκλοφορεί και με τη συγκατάθεση της οικογένειάς του απαντά σε ερωτήματα όπως Γιατί Είμαστε Εδώ;  Θα Επιβιώσουμε; Η Τεχνολογία θα μας σώσει ή θα μας καταστρέψει; Πώς μπορούμε να ευημερήσουμε;

Στην τελευταία του πρόβλεψη αφήνει να εννοηθεί ότι η γενετική μηχανική μπορεί να δημιουργήσει μια νέα φυλή υπερανθρώπων που θα μπορούσε να καταστρέψει την ανθρωπότητα.

Ο Στίβεν Χόκινγκ, ο πιο διάσημος επιστήμονας παγκοσμίως μετά τον Αϊνστάιν έγινε γνωστός τόσο για την πρωτοποριακή του δουλειά στην κοσμολογία όσο και για το χιούμορ με το οποίο αντιμετώπιζε ακόμα και τη ζωή του. Εκπαίδευσε εκατομμύρια αναγνώστες στο να καταλάβουν τη θεωρία του για την προέλευση του σύμπαντος, τις μαύρες τρύπες και ενέπνευσε ακόμα περισσότερους καθώς πολέμησε την ασθένειά του και νίκησε την αρχική πρόγνωση στα νεανικά του χρόνια, όταν διαγνώσθηκε με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, ότι θα ζούσε δυο χρόνια.

f72db242057468f7b20d257c9a26a6f0

Η μεγάλη δημοφιλία του Χόκινγκ εκτός των επιστημονικών κύκλων προέρχεται κυρίως από τη σύνταξη εργασιών εκλαϊκευμένης επιστήμης στις οποίες συζητά τις θεωρίες και την κοσμολογία του γενικά. Το βιβλίο του Το Χρονικό του Χρόνου  έμεινε στη λίστα με τα best-seller της Βρετανικής Sunday Times για 237 εβδομάδες σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Παρά την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του ο Χόκινγκ δε σταμάτησε να αποτελεί μια σεβαστή φωνή στα κοινωνικά και ανθρωπιστικά ζητήματα. Πίστευε ότι η επιστήμη διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην επίλυση προβλημάτων εδώ στη Γη.

Σε αυτό το βιβλίο εκφράζονται οι σκέψεις του στις τεράστιες προκλήσεις και τα επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, της απειλής του πυρηνικού πολέμου και της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Το βιβλίο «Brief Answers to the Big Questions” του Stephen Hawking κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο John Murray.

«Ήμουν πλούσιος και φτωχός, ήμουν ικανός και ανίκανος. Εγκωμιάστηκα και επικρίθηκα αλλά δεν αγνοήθηκα ποτέ. Υπήρξα εξαιρετικά προνομιούχος, μέσα από τη δουλειά μου, ώστε να μπορώ να συνεισφέρω στην κατανόησή μας για το σύμπαν. Θέλω να μοιραστώ τον ενθουσιασμό μου για αυτά τα μεγάλα ερωτήματα και τον ενθουσιασμό μου για αυτή την αναζήτηση. Μια μέρα, ελπίζω ότι θα γνωρίζουμε τις απαντήσεις σε όλες αυτές τις ερωτήσεις» γράφει ανάμεσα σε άλλα στο βιβλίο του.

Για την τεχνητή νοημοσύνη:

Η δημιουργία της τεχνητής νοημοσύνης  είναι το μεγαλύτερο γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία. Δυστυχώς, μπορεί να είναι και το τελευταίο, εκτός αν μάθουμε πώς να αποφύγουμε τους κινδύνους…. Στο μέλλον τη τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αναπτύξει μια δική της θέληση, μια βούληση που έρχεται σε σύγκρουση με τη δική μας… Το μέλλον μας θα είναι ένας αγώνας ανάμεσα στην αυξανόμενη δύναμη της τεχνολογίας και τη σοφία με την οποία τη χρησιμοποιούμε. Ας βεβαιωθούμε ότι η σοφία θα κερδίζει.

Έρχεται ένα νέο είδος ανθρώπων

Δεν υπάρχει χρόνος να περιμένουμε τη δαρβινική εξέλιξη για να μας κάνει πιο ευφυείς και καλύτερους. Αλλά εισερχόμαστε τώρα σε μια νέα φάση αυτού που μπορεί να ονομαστεί αυτοσχεδιασμένη εξέλιξη, στο οποίο θα είμαστε σε θέση να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε το DNA μας. Τώρα έχουμε χαρτογραφήσει το DNA, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε διαβάσει “το βιβλίο της ζωής”, έτσι μπορούμε να αρχίσουμε να γράφουμε τις διορθώσεις. Αρχικά, αυτές οι αλλαγές θα περιορίζονται στην αποκατάσταση των γενετικών ελαττωμάτων – όπως η κυστική ίνωση και η μυϊκή δυστροφία, οι οποίες ελέγχονται από μεμονωμένα γονίδια και έτσι είναι αρκετά εύκολο να εντοπιστούν και να διορθωθούν. Ωστόσο, είμαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα οι άνθρωποι θα ανακαλύψουν πώς να τροποποιήσουν τόσο τη νοημοσύνη όσο και τα ένστικτα όπως η επιθετικότητα.

Όταν εμφανιστούν αυτά τα υπερ-νοήμονα όντα θα υπάρξουν σημαντικά πολιτικά προβλήματα, πρόκειται για απρόσβλητους ανθρώπους οπότε οι υπόλοιποι θα πεθάνουν ή θα γίνουν ασήμαντοι. Θα υπάρξει ένας αγώνας αυτο-σχεδιασμού με όντα που βελτιώνουν τον εαυτό τους με έναν συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό. Εάν η ανθρώπινη φυλή κατορθώσει να επανασχεδιαστεί, πιθανότατα θα εξαπλωθεί και θα αποικίσει άλλους πλανήτες και αστέρια.

Για τη ζωή σε άλλους πλανήτες

Η διαστημική διαδρομή θα είναι δύσκολη για χημικές μορφές ζωής – όπως εμείς – που βασίζονται στο DNA. Ο φυσικός χρόνος ζωής αυτών των όντων είναι μικρός σε σχέση με τον χρόνο ταξιδιού. Σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας, τίποτα δεν μπορεί να ταξιδέψει ταχύτερα από το φως. Στην επιστημονική φαντασία, ξεπερνούν αυτή τη δυσκολία με διαστημικές στροφές, ή ταξιδεύουν μέσω επιπλέον διαστάσεων. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα είναι ποτέ δυνατά, ανεξάρτητα από το πόσο έξυπνη γίνεται η ζωή. Στη θεωρία της σχετικότητας, αν κάποιος μπορεί να ταξιδέψει ταχύτερα από το φως, μπορεί επίσης να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, και αυτό θα οδηγήσει σε πρόβλημα.

Είμαι αισιόδοξος, όμως, ότι, μια μέρα, θα ξεπεράσουμε τη Γη και θα μάθουμε να υπάρχει στο διάστημα. Ποτέ δεν ξέρουμε πού θα έλθει η επόμενη μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη, ούτε ποιος θα το κάνει. Το άνοιγμα της συγκίνησης της επιστημονικής ανακάλυψης, δημιουργώντας καινοτόμους και προσβάσιμους τρόπους προσέγγισης στο ευρύτερο δυνατό νέο κοινό, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμπνεύσεως του νέου Αϊνστάιν.

Ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον αυτού του πλανήτη;

Μια σύγκρουση με αστεροειδή θα ήταν – μια απειλή έναντι της οποίας δεν έχουμε άμυνα. Αλλά η τελευταία μεγάλη σύγκρουση των αστεροειδών ήταν περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια πριν και σκότωσε τους δεινόσαυρους. Ένας πιο άμεσος κίνδυνος είναι αυτός των κλιματικών αλλαγών. Μια αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών θα λιώσει τον πάγο και θα προκαλέσει την απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα. Και τα δύο αποτελέσματα θα μπορούσαν να κάνουν το κλίμα μας όπως αυτό της Αφροδίτης με θερμοκρασία 25 ° C.



Τα πιο σημαντικά