Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΟ Σωτήρης Τσαφούλιας έκανε την πιο σωστή τοποθέτηση για τα Τέμπη

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας έκανε την πιο σωστή τοποθέτηση για τα Τέμπη

Αλήθεια, τι να πει κανείς για τον Σωτήρη Τσαφούλια; Για τον σκηνοθέτη Τσαφούλια δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι παραπάνω, το ταλέντο του και η ευφυία του μιλάνε από μόνα τους.

Όμως, εξίσου ξεχωριστός είναι και ο άνθρωπος Τσαφούλιας. Ο γνωστός σκηνοθέτης μάς είχε κάνει ευχάριστη εντύπωση την περίοδο που ξέσπασε το #Metoo στην Ελλάδα. Εκείνες τις ημέρες άκουγες πολλά, έβλεπες έναν διχασμό απόψεων, είχες ανθρώπους που περισσότερο τους ενδιέφεραν να πουν το τσιτάτο τους για να αποθεωθούν στα social media, να πάρουν likes η παραπάνω νούμερα τηλεθέασης. Και υπήρχε και ο Σωτήρης Τσαφούλιας, ο οποίος μας είχε συγκλονίσει με τις ψύχραιμες τοποθετήσεις του και όσα έλεγε ήταν αυτά που σκεφτόμασταν όλοι.

Δεν είναι κίνημα, κίνημα το κάνουν αυτοί που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο κατά περίσταση για να βγάλουν likes και λεφτά. Το #MeToo είναι στάση ζωής”, είχε δηλώσει. Ο σκηνοθέτης του “Έτερος Εγώ” έγινε η φωνή της λογικής σε μια παράλογη ελληνική πραγματικότητα, όπου οι άνθρωποι με δημόσιο λόγο και βήμα, πρώτα κοιτάζουν πού κάθεται η μπίλια και τι εκφράζει τους πολλούς και μετά κάνουν την τοποθέτησή τους, πάντα με την απαραίτητη οργή, αγανάκτηση και ξεσπάσματα για να γίνουν και αρεστοί στο πλήθος. Το είδαμε με το #MeToo, το βλέπουμε και τώρα με την τραγωδία στα Τέμπη.

Αλλά ο Σωτήρης Τσαφούλιας δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Και γι΄ ακόμη μία φορά η τοποθέτησή του είναι η πιο ψύχραιμη που έχουμε ακούσει τις τελευταίες ημέρες που βιώνουμε την ανείπωτη τραγωδία. Ο σκηνοθέτης του “Έτερος Εγώ” μίλησε για το δυστύχημα στα Τέμπη στην εκπομπή «Επίλογος» στο ΕΡΤ News και τον δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγηριάδη και μας καθήλωσε ξανά με τον λόγο του.

“Το έγκλημα αυτό είναι συλλογικής ευθύνης”

“Το δυστύχημα στα Τέμπη, κατά τη γνώμη μου, δεν ανέδειξε τίποτα άλλο από την παθογένεια και την ανικανότητα της ελληνικής Πολιτείας τα τελευταία 23 χρόνια. Το έγκλημα αυτό είναι συλλογικής ευθύνης. Και δεν είναι συλλογικής ευθύνης της πολιτικής εξουσίας, αν θέλετε. Είναι για μένα ένα δυστύχημα που έχει νεκρούς. Το μόνο χειρότερο από αυτό είναι να έχεις νέους νεκρούς. Αυτό είναι κάτι που ξεπερνιέται πολύ δύσκολα. Οι νέοι άνθρωποι, από 15 χρόνων, 20, 25… Εγώ πιστεύω ότι πλήρωσαν τις παθογένειες αυτού του κράτους και όλων μας. Δηλαδή, είναι μια στιγμή που για μένα χρειάζεται να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας», δήλωσε.

Και συνέχισε: “Δηλαδή, όποιος ποτέ χρησιμοποίησε γνωστό για να σβήσει μια κλήση, για να βάλει το παιδί του κάπου καλά στον στρατό, για να πάρει μια θέση, έχει ευθύνη. Οι εκπομπές που ανέδειξαν το θέμα, αν το είχαν κάνει νωρίτερα και αναδείκνυαν το 1/10 από το θέμα και όχι τους παίκτες του ριάλιτι, κάτι θα είχε αλλάξει.”.

” Για τους πολιτικούς δεν το συζητάμε… Ζούμε σε μια χώρα που δυστυχώς τη λέξη φιλότιμο, ενώ την καμαρώνουμε ότι είμαστε οι μόνοι που την έχουμε, την κρατάμε μόνο στα λεξικά μας, δεν την βάζουμε καθόλου στην πολιτική ζωή. Όρος, πολιτική ευθύνη ή ευθιξία απέχει κατά πολύ”.




“Αυτό που βλέπω τώρα εγώ είναι -μου κάνει πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση- πόσο γρήγορα μπήκαν στο παιχνίδι “Εσύ φταις, εγώ φταίω”. Περίμενα ότι θα το άφηναν λίγο παραπάνω. Η ταχύτητα που μπήκαν σε αυτή τη στιχομυθία ήταν εντυπωσιακή… “.

“Όλοι μας βλέπουμε την ένταση των ανθρώπων στους δρόμους, στην οδήγηση, στο περπάτημα, στις καθημερινές επαφές”.

“Ο κόσμος είναι εξαιρετικά πιεσμένος και πιέζεται ακόμα παραπάνω όταν του υποτιμούν τη νοημοσύνη. Και το τελευταίο διάστημα και σε επίπεδο πληροφορίας και σε επίπεδο πολιτικής βλέπουμε μια προσπάθεια λες και μιλάνε σε ανθρώπους που δεν σκέφτονται” σημείωσε πολύ εύστοχα σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.




Τα πιο σημαντικά