Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς ψάχνει ηθοποιό να υποδυθεί τον Τσίπρα

12 Δεκεμβρίου, 2018 12:54 ΠΜ
More videos

Γιάννης Στάνκογλου θα κρατήσει τον ρόλο του Βαρουφάκη στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου «Ανίκητοι Ηττημένοι» από τον Κώστα Γαβρά, ο οποίος αναζητεί ακόμη τον ηθοποιό που θα υποδυθεί τον Τσίπρα.

Τoν ρόλο του Γιάνη Βαρουφάκη στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του τέως υπουργού Οικονομικών «Ανίκητοι Ηττημένοι» από τον πολυβραβευμένο Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά θα ενσαρκώσει ο Γιάννης Στάνκογλου. Όπως ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης έχει πει στο Έθνος: «Δεν αναζητώ ηθοποιούς που θα μοιάζουν είτε στον Βαρουφάκη είτε στον Τσίπρα». Είναι προφανές ότι στην όψη και στη σωματικότητα ουδεμία σχέση έχει ο ηθοποιός που επέλεξε με τον πρόεδρο του DIEM25.

Τον ηθοποιό που θα υποδυθεί τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Κ. Γαβράς τον αναζητά ακόμη. Είναι ο λόγος που το τελευταίο διάστημα, προτού επιστρέψει στο φλεγόμενο Παρίσι, παρακολούθησε παραστάσεις στην Αθήνα. Την περασμένη Παρασκευή είδε τη σκηνική μεταφορά του αριστουργήματος του Μιλτιάδη Καραγάτση «Γιούγκερμαν», στο Θέατρο Πορεία (σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου), όπου τον ομώνυμο ήρωα υποδύεται ο Γ. Στάνκογλου. Μετά το πέρας της παράστασης ο σκηνοθέτης επισκέφτηκε τα καμαρίνια, όπου συνεχάρη τον ηθοποιό και τον υπόλοιπο θίασο.

Ο σκηνοθέτης έκανε στην Αθήνα ένα πρώτο ρεπεράζ για το νέο του φιλμ και είδε παραστάσεις για την επιλογής του καστ

Με τον πρωταγωνιστή ωστόσο είχαν γνωριστεί λίγες ημέρες νωρίτερα. Έπειτα από πρόσκλησή του πήραν μαζί πρωινό στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία». «Εκεί συζητήσαμε για πολιτική και σινεμά» λέει στο «Έθνος» ο Γ. Στάνκογλου, δηλώνοντας «μεγάλος θαυμαστής» του Κ. Γαβρά και των ταινιών του, ξεχωρίζοντας ειδικότερα το «Ζ», το «Τσεκούρι» και το «Μad City». Και ο σκηνοθέτης είχε πάντως δει ταινίες με τον Γ. Στάνκογλου, αλλά η υποψηφιότητά του για τον ρόλο του Γ. Βαρουφάκη έγινε βεβαιότητα μόλις τον είδε ως Γιούγκερμαν πάνω στη σκηνή. «Δεν γνωρίζω τι ακριβώς έχει στο μυαλό του. Είμαστε σε επικοινωνία και σε διαδικασία γνωριμίας. Είναι πάντως ένας άνθρωπος που ξέρει τα πάντα για το σινεμά» προσθέτει ο Γ. Στάνκογλου.

Στάνκογλου, Βαρουφάκης
Γιάννης Στάνκογλου, Γιάνης Βαρουφάκης

Ο Κ. Γαβράς βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα και για την παρουσίαση της συγκλονιστικής αυτοβιογραφίας του «Πήγαινε εκεί όπου είναι αδύνατο να πας» (εκδόσεις Gutenberg). Το γεγονός συνδυάστηκε με ένα πρώτο ρεπεράζ για το νέο του φιλμ, αλλά και για να δει παραστάσεις για την επιλογή του καστ. Συγχρόνως, όπως δήλωσε σε επικοινωνία μας, διερευνά με το επιτελείο του τα νέα κίνητρα που δίνονται από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σε ξένους παραγωγούς για γυρίσματα στη χώρα μας. «Αν ισχύουν όσα λένε, τότε θα γυρίσουμε πολύ μεγάλο μέρος της ταινίας στην Ελλάδα» αναφέρει, αναγνωρίζοντας ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποδοθούν σε ταινία οι φοβερές ημέρες των διαπραγματεύσεων». Γυρίσματα θα κάνει και στις Βρυξέλλες και στη Γερμανία, όπου ακριβώς γίνονταν τα θυελλώδη Eurogroup με πρωταγωνιστή τον Έλληνα πρώην ΥΠΟΙΚ, για τον οποίο στην αυτοβιογραφία του εκφράζει θαυμασμό, κάνοντας παράλληλα λόγο για «δολοφονία χαρακτήρα».

Ενδελεχής έρευνα

Όλα ξεκίνησαν όταν η σύζυγός του, στενή συνεργάτιδά του και παραγωγός των ταινιών του, Μισέλ Γαβρά, του έστειλε μπιλιετάκι ένα δημοσίευμα για τον Γ. Βαρουφάκη, αρχές του 2015, επισημαίνοντάς του «ίσως εδώ υπάρχει κάτι». Τότε ο ίδιος ξεκινάει την ενδελεχή έρευνα για την οικονομία της Ελλάδας, συγκεντρώνοντας όσα στοιχεία έβγαιναν στη δημοσιότητα. Άρχισε να παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις. Όπως σημειώνει στο βιβλίο του: «Άρχισα να παρατηρώ τα δύο μέρη. Ξαναγύρισα στις Βρυξέλλες, στον κόσμο τους, όχι για να ξαναδώ τον ακατανόητο πύργο της Βαβέλ, αλλά για να ξανανιώσω αυτό που ενέπνεε (…)  . Παρακολουθούσα τις περιπέτειες της ομάδας των Κυριαρχούμενων (…). Κατέβηκαν στον λάκκο των λεόντων της Κομισιόν, όπου ζουν και κάμποσες ύαινες.

Οι Κυριαρχούμενοι, τελείως ατσαλωμένοι από τις υπευθυνότητες και τις ελπίδες τις οποίες προκαλούσαν, ήταν τελείως ενωμένοι γύρω από τους δύο πρωταγωνιστές τους, τον ηγέτη (Αλ. Τσίπρα) και τον ειδικό στα οικονομικά (Γ. Βαρουφάκη), των οποίων η αρμονική τους αλληλοσυμπλήρωση εμπλουτιζόταν από μία ακλόνητη φιλία. Η πρώτη ιεροσυλία των Pigs για τους Κυρίαρχους έγινε ήδη με την άφιξή τους στον Ναό, χωρίς τη Στολή. Καμία γραβάτα, αυτό το ταξικό και αρσενικό σύμβολο (…). Εδώ είχα τη βάση για το ξεκίνημα ενός σεναρίου»  προσθέτει ο Κ. Γαβράς, «του οποίου διαισθανόμουν ότι οι δυσκολίες θα μεγάλωναν όσο προχωρούσα».

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, «για τους Κυρίαρχους, η λύση για να ξεμπλοκάρουν την κατάσταση είναι να διασπάσουν τους Κυριαρχούμενους, να δημιουργήσουν διχόνοια ανάμεσά τους, ώστε να σπάσουν τη συνοχή». Έτσι προκύπτει η «character assassination» του Γ. Βαρουφάκη. Στην έρευνά του ο Κ. Γαβράς ανακάλυψε, συνεχίζει, τη στάση του καθενός, τις θεωρίες του, τις μανούβρες, τις συνωμοσίες. «Ένα μεγάλο μέρος από τους διαλόγους και τους μονολόγους τους μου λείπουν» παραδέχεται.

«Ελπίζω να τους βρω. Αν όχι, θα τους φανταστώ. Θα τους επινοήσω». Το σχέδιο της ταινίας αποκτά μορφή. «Ως απόλυτη προτεραιότητα, αποφασίζω να περάσω στο γράψιμο του σεναρίου (…). Μια τρομερή δυσκολία».

«Εκρηκτικό υλικό»

Ζητά ο Γ. Βαρουφάκης να τον προμηθεύει ένα ένα τα κεφάλαια του βιβλίου του όσο τα γράφει: «Βρέθηκα μπροστά σ’ ένα διδακτικό και εκρηκτικό υλικό. Ένας πλούσιος σε γεγονότα κόσμος, με μια πολιτική και οικονομική ακρίβεια δύσκολο να την υποψιαστείς. Το “Adults in the Room” (“Ενήλικες στο Δωμάτιο”, ο αγγλικός τίτλος του “Ανίκητοι Ηττημένοι”) είναι ένα μοναδικό βιβλίο στο είδος του (…). Κάτω από την εντύπωση μιας αυτοβιογραφικής αφήγησης, αυτό το βιβλίο κρύβει την τραγωδία μιας χώρας και ενός λαού, του ελληνικού, για τον οποίο ο Νίτσε έγραφε τη “Γέννηση της Τραγωδίας”».

Από τη νέα χρονιά ο Κ. Γαβράς θα ξαναβρεθεί στην Ελλάδα για να συνεχίσει την αναζήτηση ηθοποιών. Τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν την άνοιξη του 2019.

Πηγή: tanea