Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΟ Σημίτης στο πλευρό Μητσοτάκη κατηγορεί Τσίπρα και Φώφη για «άρνηση»

Ο Σημίτης στο πλευρό Μητσοτάκη κατηγορεί Τσίπρα και Φώφη για «άρνηση»

Ο Κώστας Σημίτης «ξαναχτύπησε» με νέες νουθεσίες και για να υπερασπιστεί το εκσυγχρονιστικό «επιτελικό κράτος». Δεν είναι μυστικό ότι ο πρωθυπουργός είναι μεγάλος θαυμαστής του Κώστα Σημίτη και περιβάλλεται από γνωστούς σημιτικούς, πράγμα που βεβαίως προκαλεί ανατριχίλες στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο, οι νεοδημοκράτες δεν φημίζονται για την ελευθεροφροσύνη τους, όπως οι πρώην ΠΑΣΟΚοι, δηλαδή ο κόσμος της δημοκρατικής παράταξης, που προτίμησαν να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ από το να ανέχονται τον κάθε εκσυγχρονιστή και τον κάθε τζιτζιφιόγκο να διασύρει τη χώρα. Οι νεοδημοκράτες, ενώ βρέθηκαν να κυβερνώνται από την αυλή του Σημίτη και ολημερίς μουρμουρίζουν, ως δεξιοί έχουν μάθει να είναι υπάκουοι στους «βαρώνους» τους, όπως τον μεσαίωνα οι κολίγοι στους ευγενείς, εξάλλου αυτής της νοοτροπίας διάδοχοι είναι.

Στην εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και στη στάση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης αναφέρεται με άρθρο του στην εφημερίδα «Νέα Σαββατοκύριακο» ο Κώστας Σημίτης.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο άνθρωπος που μετέτρεψε τη χώρα σε γερμανικό προτεκτοράτο, όσον αφορά την επιδημία και το lockdown, κατηγορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν παρουσίασαν ένα δικό τους σχέδιο με βάση διεθνή δεδομένα. Λέει φυσικά ψέμματα. Αλλά τι σχέση έχει άραγε ο Σημίτης με την αλήθεια;

«Δεν εξήγησαν από την αρχή της πανδημίας ποια πολιτική θα έπρεπε να ακολουθηθεί με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τις υπάρχουσες εμπειρίες.

»Απλώς παρακολουθούν και αρνούνται.

»Αλλά η κοινή γνώμη δεν χρειάζεται την άρνηση» γράφει για να προσθέσει:

«Για να απαιτήσει τα αναγκαία και σωστά από την κυβέρνηση χρειάζεται πληροφόρηση, τεκμηρίωση, δημιουργικότητα.

»Τότε μόνο θα είναι πρόθυμη να ακολουθήσει δρόμους άλλους από εκείνους που της υπαγορεύει η κυβέρνηση και να αναθέσει σε όσους έχουν διαφορετικές ευθύνες την εξουσία».

Απίστευτος Σημίτης; 84 ετών και παραμένει ειλικρινής προβοκάτορας της δημοκρατικής παράταξης.

Ολόκληρο το άρθρο του Κώστα Σημίτη

Στις εφημερίδες διαβάζουμε και στο ραδιόφωνο ακούμε μετά τις κυβερνητικές δηλώσεις και τις σχετικές απαντήσεις της αντιπολίτευσης.

Αυτή η ανταλλαγή απόψεων έχει ελάχιστο ενδιαφέρον.

Η αντιπολίτευση θα έπρεπε να βοηθήσει σε μια πληρέστερη εικόνα της αντιμετώπισης των προβλημάτων αντί να επιβεβαιώνει κάθε φορά μια γνωστή αντιπαλότητα, χωρίς να αναδεικνύει το ουσιαστικό περιεχόμενο των διαφορών.

Ενα παράδειγμα είναι οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού για το νέο lockdown και τα πολιτικά σχόλια που ακολούθησαν.

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης προσωποποιεί το θέμα.

Θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός «δεν θέλει να βρεθεί στη δύσκολη θέση να υπάρχει αντίλογος… για τις παλινωδίες που οδήγησαν στο νέο lockdown».

Ποια γεγονότα θεωρεί ως παλινωδία;

Τον τουρισμό, τις καλοκαιρινές διακοπές;

Αλλά αυτά υπήρχαν και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Όπως και σε άλλα κράτη, οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται συναρτώνται με τις εξελίξεις όσο και την ανάγκη οι δομές της κοινωνίας να εξακολουθούν να λειτουργούν.

Άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης κατήγγειλε «τους αυτοσχεδιασμούς της κυβέρνησης που αποτυγχάνουν και τη χρησιμοποίηση ως ασπίδας τους επιστήμονες».

Ποιοι είναι οι «αυτοσχεδιασμοί» της κυβέρνησης δεν αναφέρεται.

Όσον αφορά την «επίκληση» της γνώμης των επιστημόνων, τα κράτη της Ευρώπης ζήτησαν και ζητούν την εισήγηση των επιστημόνων.

Συζητούν μαζί τους, προσπαθούν να διαμορφώσουν με βάση τις εισηγήσεις τους, που δεν συμπίπτουν πολλές φορές, τα αναγκαία μέτρα λαμβάνοντας υπόψη και τις οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους, που είναι υποχρέωση κάθε κυβέρνησης να εξετάζει.

Οι δηλώσεις αυτές της αντιπολίτευσης δεν είναι εξαίρεση σε σχέση με δηλώσεις της και για άλλα θέματα.

Ο τρόπος αυτός αντίδρασης δείχνει μία από τις μεγάλες αδυναμίες της ελληνικής πολιτικής ζωής.

Η αντιπολίτευση πρέπει να εκφράζεται.

Αλλά χρέος της είναι επίσης, όταν επισημαίνει τις αρνητικές πλευρές της κυβερνητικής δραστηριότητας, να έχει και η ίδια στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία ένα κατανοητό και εφαρμόσιμο σχέδιο αντιμετώπισης.

Σχέδιο εφικτό και σε θέση να βελτιώνει τις εσφαλμένες κυβερνητικές πολιτικές.

Όσον αφορά την επιδημία και το lockdown τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν παρουσίασαν ένα δικό τους σχέδιο με βάση διεθνή δεδομένα.

Δεν εξήγησαν από την αρχή της πανδημίας ποια πολιτική θα έπρεπε να ακολουθηθεί με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τις υπάρχουσες εμπειρίες.

Απλώς παρακολουθούν και αρνούνται. Αλλά η κοινή γνώμη δεν χρειάζεται την άρνηση.

Για να απαιτήσει τα αναγκαία και σωστά από την κυβέρνηση χρειάζεται πληροφόρηση, τεκμηρίωση, δημιουργικότητα.

Τότε μόνο θα είναι πρόθυμη να ακολουθήσει δρόμους άλλους από εκείνους που της υπαγορεύει η κυβέρνηση και να αναθέσει σε όσους έχουν διαφορετικές ευθύνες την εξουσία.

Τα πιο σημαντικά