Ο Προκόπης Παυλόπουλος φύτεψε μία ελιά για την ειρήνη 

25 Νοεμβρίου, 2017 4:00 ΜΜ
More videos

Λαμπρή ήταν η υποδοχή των κατοίκων της Σητείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος επισκέφτηκε την πόλη, ανήμερα της γιορτής της πολιούχου Αγίας Αικατερίνης.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης όπως και εκπρόσωποι Αρχών στον εορτάζοντα Ναό της Αγ Αικατερίνης, όπου εψάλη θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ.Ειρηναίου.

Έγινε επίσης καλωσόρισμα από τον Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλο και ακολούθησε περιφορά εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της Σητείας.

Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος φύτεψε ένα δενδρύλλιο ελιάς σε ένδειξη όπως είπε της Ειρήνης αλλά και με το συμβολισμό στο «δέσιμο» των Κρητικών με την γη τους και τα προϊόντα τους.

Ακολούθησε η τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη Σητείας και στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε τη Μονή Τοπλού.

«Πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους», ζήτησε από την Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην αντιφώνησή του κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη Σητείας.

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική και ευημερούσα, η οποία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Αλλά για να γίνει αυτό πράξη, προϋποθέτει, από την πλευρά της, πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους.

Αν, λοιπόν, δεν υπάρχει ιδίως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Συνθήκες, πρωτίστως δε στην Συνθήκη της Λωζάνης και στο Δίκαιο της Θάλασσας -κατά την Σύμβαση του Montego Bay του 1982, που ισχύει ακόμη και έναντι εκείνων οι οποίοι δεν την έχουν επικυρώσει ως σύνολο γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου- τότε δεν είναι δυνατό να χτισθεί πραγματική φιλία. Εμείς το εννοούμε αυτό και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ζήσουμε ως φίλοι και καλοί γείτονες».

Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα και υπό την ιδιότητά της ως πλήρους και αναπόσπαστου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί δύναμη Ειρήνης και Ασφάλειας στα Βαλκάνια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Είναι όμως, συγχρόνως πάντοτε έτοιμη να υπερασπισθεί μέχρι κεραίας τα σύνορά της, το έδαφός της και την κυριαρχία της, που αποτελούν, αντιστοίχως, σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στην αντιφώνησή του, ο κ. Παυλόπουλος έκανε εκτενή ιστορική αναφορά σε κρίσιμες περιόδους της Σητείας, η οποία όπως είπε «έχει λαμπρή ιστορία αγώνων υπέρ της πατρίδας και της ελευθερίας, που χάνεται στα βάθη των αιώνων, αλλά και με μεγάλη πολιτισμική κληρονομιά, από την αρχαιότητα ως την εποχή μας». «Αυτή η λαμπρή ιστορία του τόπου σας πρέπει να μ΄ εμπνέει με τα διδάγματά της κατά την άσκηση των καθηκόντων μου», σημείωσε.

Πηγή: ekriti.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook: