Κυριακή, 3 Μαρτίου 2024
διεθνήO Πούτιν εξοπλίζει την Τουρκία με πυραύλους S400 και δηλώνει πως έρχονται...

O Πούτιν εξοπλίζει την Τουρκία με πυραύλους S400 και δηλώνει πως έρχονται κι άλλα

Η αμυντική συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας, δηλαδή η πώληση όπλων από τη Μόσχα στην Άγκυρα δεν θα παραμείνει στην παράδοση των S-400,για τους οποίους ο Πούτιν είπε πως είναι προτεραιότητα η παράδοσή τους στην Τουρκία. Η Ρωσία θα εξοπλίσει τη Τουρκία και μ΄ άλλα υπερσύγχρονα όπλα, είπε ο Πούτιν, μετά από τη συνάντηση με τον Ερντογάν, προσθέτοντας ότι έγιναν ήδη κάποιες συζητήσεις!

Αν όλα αυτά δεν είναι μόνο λόγια, δείχνουν πως η Τουρκία του Ερντογάν έχει αποφασίσει ανεπιστρεπτί την απομάκρυνσή της από τη Δύση. Στην οποία Δύση ακούγονται ήδη φωνές για επιβολή άμεσων κυρώσεων στην Τουρκία. Κυρώσεων οικονομικών και αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

Οι S-400 είναι μόνο η αρχή για την Τουρκία;

Ο Ρώσος πρόεδρος, μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι προοπτικές για περαιτέρω παραδόσεις προηγμένων ρωσικών αμυντικών προϊόντων στην Άγκυρα αναμένεται να συζητηθούν διεξοδικά κατά τη συνάντηση μιας σχετικής διακυβερνητικής επιτροπής.

Τον Δεκέμβριο, η γειτονική χώρα και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για να προμηθεύσει η Μόσχα την Άγκυρα με συστοιχίες πυραύλων επιφανείας-αέρος, οριστικοποιώντας μια συμφωνία που βαθαίνει τις στρατιωτικές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Κρεμλίνο.

86c2d6a8f89e148f91f5fb1607e30e50

Η παράδοση των S-400 στην Τουρκία προτεραιότητα για τον Πούτιν

Προτεραιότητα για τη Ρωσία αποτελεί η εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία και η παράδοση της συστοιχίας πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400 στη γειτονική χώρα. Αυτό δήλωσε τη Μεγάλη Τρίτη ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η προτεραιότητα στη συνεργασία (σ.σ. Ρωσίας – Τουρκίας) στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της παράδοσης συστημάτων συστοιχίας πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumf», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης του Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας στην Άγκυρα.

edb02fb25bc611645aeb973ad888993c

Το 2023 θα λειτουργήσει ο πυρηνικός σταθμός του Άκουγιου

Ο πρόεδρος της ΡωσίαςΒλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου της Τουρκίας, την έναρξη της κατασκευής του οποίου κήρυξε σήμερα επισήμως μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα τεθεί σε λειτουργία το 2023.

Μιλώντας στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία, ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως είναι ευγνώμωνγια την απόφαση της Τουρκίας να δώσει στο πρόγραμμα του Άκουγιου καθεστώς στρατηγικής επένδυσης, καθώς και ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα είναι σύμφωνη με τις υψηλότερες προδιαγραφές για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Εκτός από την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί από σήμερα ο Πούτιν στην Τουρκία πρόκειται να έχει επίσης με τον Ερντογάν κρίσιμες συνομιλίες σχετικά με τη Συρία.

44a9914278b25b138ae3f13ab8f53a3d

Ο Πούτιν πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του στις 18 Μαρτίου για μια τέταρτη προεδρική θητεία. Έφθασε στην Άγκυρα γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν απ’ ευθείας τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Η επίσκεψη του Πούτιν πραγματοποιείται εν μέσω διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση μετά τη δηλητηρίαση σε βρετανικό έδαφος του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, την οποία το Λονδίνο αποδίδει στη Μόσχα.

Αύριο, Τετάρτη, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί θα φθάσει επίσης στην Άγκυρα για να πραγματοποιήσει με τους δύο ομολόγους του τριμερή σύνοδο κορυφής αφιερωμένη στη Συρία.

3a24dd2a9fc55fc313f311e90173493c

Επίσημη ανακοίνωση για την κατασκευή του σταθμού

Σήμερα οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας κήρυξαν επισήμως την έναρξη της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού του Άκουγιου, του πρώτου σε τουρκικό έδαφος, ο οποίος θα κατασκευαστεί από τη ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom, Αλεξέι Λιχάτσεφ, που συνοδεύει τον πρόεδρο Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, δήλωσε πως περισσότερες από 350 τουρκικές εταιρείες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού.

Στη συνέχεια οι Ερντογάν και Πούτιν θα έχουν συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο, κατά τις οποίες σημαντική θέση αναμένεται ότι θα έχει το ζήτημα της Συρίας, στο οποίο η Άγκυρα και η Μόσχα έχουν στενή συνεργασία.

[militaire] [cnn]Τα πιο σημαντικά