Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΟ πόνος που βιώνει η γυναίκα στην καισαρική είναι μεγαλύτερος από τον...

Ο πόνος που βιώνει η γυναίκα στην καισαρική είναι μεγαλύτερος από τον φυσιολογικό τοκετό

Η καισαρική τομή δεν είναι καθόλου πιο ανώδυνη, όπως συχνά πιστεύεται. Η κ. Στέλα Πλυτά-Λεοντίου, πρόεδρος της Επιτροπής Μαιών/Μαιευτών του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ), επισημαίνει πως ο πόνος που βιώνει η γυναίκα είναι μεγαλύτερος από τον φυσιολογικό τοκετό χωρίς παρεμβάσεις. Επιπλέον, μετά τον τοκετό η μητέρα έχει να αναρρώσει από μια σοβαρή εγχείρηση, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να φροντίσει το μωρό της, ο θηλασμός καθυστερεί και είναι δυσκολότερος, η παραμονή στο μαιευτήριο διαρκεί περισσότερο και το κόστος είναι μεγαλύτερο.

Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη, άσθμα, κοιλιοκάκη και άλλες αλλεργίες εφόσον το νεογνό στερείται τη διαδρομή από το πυελογεννητικό κανάλι και τη δυνατότητα να αναπτύξει στον μέγιστο βαθμό το ανοσοποιητικό του σύστημα. Αλλά οι επιπτώσεις είναι και ψυχολογικές: σε αντίθεση με τον φυσιολογικό τοκετό, κατά τον οποίο η γυναίκα έχει ενεργή συμμετοχή και πλήρη έλεγχο του σώματός της, νιώθει αυτοπεποίθηση, περηφάνια και ενδυνάμωση, η καισαρική που γίνεται χωρίς απόλυτη ένδειξη είναι μια επεμβατική πρακτική που εμπεριέχει βία, τόσο σωματική όσο και ψυχική, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η ιατρικοποίηση των τοκετών στον ιδιωτικό τομέα είναι κοινό μυστικό στις πλείστες κλινικές της Κύπρου και αυτό αναμφίβολα συμβάλλει στην αύξηση των καισαρικών, αφού δεν στελεχώνονται από επαρκή αριθμό καλά εκπαιδευμένων μαιών, οι οποίες είναι αυτές που θα σταθούν στο πλάι της μητέρας μέχρι να φέρει σε πέρας έναν φυσιολογικό τοκετό.

Η κ. Λεοντίου επικαλείται το σκανδιναβικό παράδειγμα, όπου το σύστημα έχει αξιοποιήσει πλήρως την/τον επαγγελματία μαία/μαιευτή και όπου έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι υπήρξε μείωση της μητρικής θνησιμότητας μέχρι και κατά 3%, από το 1990, αύξηση των φυσιολογικών τοκετών από μαίες στο 70%, μείωση των πρόωρων νεογνών, βελτίωση πέραν του 90% στους δείκτες θηλασμού, μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο και αισθητή μείωση του οικονομικού κόστους.

Στην Κύπρο, αντίθετα, αν και έχει ψηφιστεί νομοθεσία που προνοεί τη στελέχωση των μαιευτηρίων αποκλειστικά από μαίες τετραετούς φοίτησης και σε επαρκείς αναλογίες, η εφαρμογή της διαρκώς αναβάλλεται, αφού οι κλινικάρχες επικαλούνται την έλλειψη Κυπρίων μαιών προς εργοδότηση.

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για την καισαρική τομή, με τον ΜΚΟ Birth Forward, που αποτελείται από εθελοντές επαγγελματίες υγείας και γονείς, να διοργανώνει εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την καισαρική τομή. Ο Birth Forward παλεύει για τη βελτίωση της κουλτούρας γύρω από τον τοκετό στην Κύπρο και για το δικαίωμα των γυναικών και των ζευγαριών να λαμβάνουν αυτόνομες και συνειδητές αποφάσεις σε θέματα σύλληψης, εγκυμοσύνης και τοκετού. Ο ΜΚΟ στοχεύει στην αναγνώριση της δύναμης των γυναικών που έχουν κάνει καισαρική τομή και στην παροχή υποστήριξης στις οικογένειες που τη χρειάζονται, στην πληροφόρηση των ενδιαφερομένων με επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία σχετικά με την καισαρική τομή και στη βελτίωση της υγείας μητέρας και παιδιού, αποτρέποντας αχρείαστες καισαρικές τομές, και στην προώθηση του φυσικού τοκετού, της ήπιας καισαρικής και του φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική (VBAC).

Τα πιο σημαντικά